Moldova şi România vor construi un gazoduct de interconexiune comun

Premierul Vlad Filat şi ministrul Economiei al României, Adriean Videanu, care se află în vizită la Chişinău, au convenit asupra construcţiei unui gazoduct de interconexiune a sistemului Republicii Moldova de gazificare cu cel al României pe direcţia Ungheni-Iaşi, care, eventual, va permite livrarea gazelor naturale în ambele sensuri, beneficiari urmând să fie consumatorii din Republica Moldova şi România.

Potrivit lui Filat, asigurarea securităţii energetice a Republicii Moldova reprezintă o prioritate şi un obiectiv strategic al guvernului. Premierul şi-a exprimat convingerea că înţelegerile care au fost atinse între autorităţile celor două ţări vor fi realizate integral, menţionând cu satisfacţie că la etapa actuală acestea se realizează conform programului.

„Independenţa energetică oferă o cu totul altă atmosferă şi condiţii de activitate”, a precizat Filat.

În particular, cei doi oficiali au discutat despre stadiul de realizare a proiectului construcţiei liniei electrice de interconexiune de 400 kV Bălţi-Suceava. Totodată, în contextul identificării unor variante alternative de aprovizionare cu energie electrică, s-a examinat oportunitatea interconexiunii liniilor electrice pe direcţia Ungheni-Iaşi, în cadrul construcţiei staţiei electrice de la Ungheni.

Filat a pledat pentru elaborarea unei agende clare şi pentru determinarea proiectelor prioritare care urmează a fi realizate în vederea obţinerii unor rezultate palpabile. Aceste subiecte urmează a fi discutate detaliat în cadrul vizitei unei delegaţii a Guvernului Republicii Moldova la Bucureşti, care va avea loc în perioada imediat următoare.

Vitalie Hadei