Moldova poate să se califice la EURO 2016

PRELIMINARII // Tricolorii sunt în a cincea urnă valorică pentru preliminariile CM 2014, iar o calificare ar fi egală cu zero

Naţionala de fotbal a Republicii Moldova şi-a irosit practic şansele de a prinde locul doi în grupa de calificare pentru Campionatul European din 2012, asta dacă nu se întâmplă un miracol. Aceasta ar însemna că naţionala lui Gabi Balint să câştige toate meciurile rămase de disputat, inclusiv cel cu Olanda din deplasare, iar Suedia şi Ungaria să nu câştige niciunul. O astfel de variantă este însă de domeniul fantasticului, din acest motiv trebuie să ne gândim la preliminariile Campionatului Mondial din 2014, care va avea loc în Brazilia!

UEFA a dat publicităţii urnele valorice pentru tragerea la sorţi pentru turneul final din 2014, naţionala Moldovei se află în cea dea cincea urnă, alături de Letonia, Cipru, Georgia, Finlanda, Estonia, Macedonia, Azerbaidjan şi Ţara Galilor. Asta înseamnă că tricolorii pornesc cu şansa a cincea în grupă şi puţin probabil că vor ocupa primul loc – echivalentul calificării la turneul final din Brazilia.

Gabi Balint va afla adversarii din preliminariile CM din 2014 în iulie curent, când va avea loc tragerea la sorţi.

Iată cum arată acum urnele valorice:

Urna 1: Spania, Olanda, Germania, Anglia, Norvegia, Croaţia, Grecia, Italia, Portugalia.
Urna 2: Rusia, Muntenegru, Franţa, Slovacia, Slovenia, Danemarca, Serbia, Elveţia, Turcia.

Urna 3: Cehia, Ucraina, Suedia, Ungaria, Belarus, Irlanda, Lituania, Scoţia, Bulgaria.
Urna 4: Belgia, Israel, Irlanda de Nord, România, Austria, Polonia, Albania, Bosnia, Armenia.

Urna 5: Letonia, Cipru, Georgia, MOLDOVA, Finlanda, Estonia, Macedonia, Azerbaijan, Ţara Galilor.

Urna 6: Luxemburg, Islanda, Feroe, Kazahstan, Lichtenstein, Malta, Andorra, San Marino.

Grupă mai accesibilă?

Dacă la tragerea la sorţi vom avea noroc, putem să nimerim într-o grupă cât de cât accesibilă, care ne-ar permite să sperăm la calificare.

Norvegia, Slovacia, Lituania, Armenia, MOLDOVA,  Lichtenstein.

Grupă grea, dar care ar umple bugetul FMF

În acelaşi timp, naţionala noastră ar putea face parte dintr-o grupă foarte grea, cu cele mai mari puteri ale fotbalului european. Practic, nu am avea nicio şansă de calificare, în schimb s-ar umple bugetul Federaţiei Moldoveneşti de Fotbal.

Spania, Franţa, Suedia, România, MOLDOVA şi Luxemburg.

La tragerea la sorţi din iulie vor fi formate nouă grupe, iar câştigătoarele acestora se vor califica direct la Campionatul Mondial. Echipele care se vor clasa pe locul doi vor juca un meci de baraj.

Şanse mari de calificare la EURO 2016

Fiecare e conştient că nu avem şanse de a ajunge la turneul final din Brazilia, dar putem să construim o echipă care să forţeze calificarea la Campionatul European din 2016. Printr-o hotărâre luată de UEFA în 2008, începând cu turneul final care se va disputa în Franţa în 2016, se vor califica 23 de echipe din cele 52 de participante, plus ţara gazdă. Acum se califică doar 16. Aşadar, ieşirea din grupele preliminare va fi mult mai facilă.

Acum la Campionatele Europene se califică echipa clasată pe primul loc în grupă şi echipa de pe locul doi, în cazul în care câştigă barajul cu o altă ocupantă a locului secund. La EURO – 2016 se vor califica trei echipe din grupă. 

Adversarii naţionalei Moldovei din preliminariile Campionatului European din 2012 au jucat două meciuri pe 7 iunie. Suedia a zdrobit cu 5-0 naţionala Finlandei, iar Ungaria s-a impus cu 3-0 în faţa amatorilor din San Marino. Astfel în fruntea grupei E este Olanda – 18 pct., Suedia – 15 pct., Ungaria – 12 pct., Finlanda – 6 pct., Moldova – 6 pct. şi San Marino – 0 puncte.

Vitalie HADEI