„Moldova mă doare”

CONTROVERSE // 7 aprilie între „Libertate” şi „Ruşine”

„Deşi au trecut doi ani, doare şi acum. Poate că lumea va uita ce a fost atunci, dar istoria, nu”, a spus Vadim Ungureanu, unul dintre tinerii care au fost maltrataţi în comisariatele de poliţie în urma protestelor din aprilie 2009.

Peste o sută de persoane s-au adunat ieri dimineaţă lângă monumentul „Ştefan cel Mare şi Sfânt” din centrul capitalei pentru a participa la lansarea cărţii „Moldova mă doare” de Damian Hâncu, una dintre victimele protestelor din aprilie 2009. Damian nu a fost prezent la lansare, deoarece îşi face studiile în Franţa.

„O ţară latină, independentă, dar uitată”

Dramaturgul şi jurnalistul Val Butnaru, preşedintele JURNAL TRUST MEDIA, a menţionat că tânărul vorbeşte în cartea sa despre o ţară latină, independentă, dar uitată. „Damian priveşte lucrurile cu ochiul interior şi îşi analizează drama”, a declarat Butnaru.

Scriitorul Nicolae Dabija a propus ca ziua de 7 aprilie să fie declarată „Ziua Libertăţii”. „Libertate! Libertate!”, a început a scanda lumea, în timp ce la câţiva zeci de paşi de monumentul „Ştefan cel Mare şi Sfânt”, un grup mai mic de oameni, în frunte cu Maia Laguta, fluturau drapele roşii cu cap de bour şi scandau: „Ruşine! Ruşine!”.

 

Este unul din puţinele cuvinte din discursurile manifestanţilor Maiei Laguta rostite în limba română, celelalte au răsunat în rusă. Stând între cele două grupuri de manifestanţi, îmi părea că asist la un singur eveniment cu un conţinut diametral opus al mesajelor.

„Libertate!” şi „Ruşine!”

 

„Cu faţa la perete, fără puteri, am început să îngân: «Tatăl nostru, carele eşti în ceruri, sfinţească-se numele Tău…», dar, imediat, o lovitură puternică mi-a încleiat corpul de perete… au urmat alte lovituri, amestecate cu sânge şi injurii în rusă”, a citit un fragment din cartea lui Damian Hâncu primarul capitalei Dorin Chirtoacă.

Parascovia Hâncu, mama lui Damian, a întors faţa, ştergându-şi discret lacrimile. „Am citit manuscrisul, nu pot să nu plâng. E un amestec de bucurie şi durere. Mă bucur că a reuşit să scrie această carte, dar mă doare când citesc prin ce a trecut fiul meu”, ne-a spus aceasta, fiind întreruptă de două femei care s-au apropiat de ea pentru un autograf. „Nu am niciun merit, Damian va veni în Moldova şi, pe 21–22 aprilie, va mai fi organizată o lansare”, le-a spus oarecum ruşinată Parascovia.

„Bogdaproste!”

Între timp, oamenii se îmbulzeau la standul cu cărţi. O bătrânică a rugat un bărbat de alături să-i dea şi ei o carte. Cât femeia se pregătea să plătească, acesta i-a spus că i-o cumpără. „Bogdaproste! Nu am putut să vin în 2009 să fiu şi eu lângă tineri, dar am să citesc această carte să văd prin ce au trecut copiii noştri”, mi-a spus Eufrosinia Roşca.

 

Dacă acum doi ani, în Piaţa Marii Adunări Naţionale s-au adunat tineri, la lansarea de carte au participat persoane adulte. „Mă miră şi pe mine acest fapt, dar vreau să cred că ei (adulţii – n.r.) au realizat că am ieşit pentru viitorul nostru”, a opinat Petru Dutca, un tânăr din Chişinău, participant la protestele din aprilie 2009.

 

După ce s-a încheiat lansarea de lângă monumentul „Ştefan cel Mare şi Sfânt”, unii participanţi s-au îndreptat spre Piaţa Marii Adunări Naţionale, unde protestau„Patrioţii Moldovei”. „Am venit să protestez împotriva zilei de 7 aprilie”, îmi spune în rusă o bătrânică. La întrebarea mea ce a fost în această zi, femeia nu ştie ce să răspundă. Unii dintre participanţi la lansare îi arată cartea lui Damian Hâncu, aceasta se încruntă şi întoarce spatele, în timp ce altă „patrioată” îşi arată fundul.

 

Marina Liţa, Svetlana Panţa

 

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)