Moldova în Oglindă. „Guvernul ucrainean omoară sufletul Maidanului”

Saakasvili

Doar 3% din ucraineni sunt satisfăcuţi de pace şi reforme. Niciun responsabil pentru crimele din timpul Maidanului nu a fost condamnat. Vechea elită continuă să domine viaţa politică, manifestând dezinteres faţă de investigarea escrocheriilor de care au scăpat şi pe care continuă să le comită. Biroul anticorupţie format acum un an este împiedicat să-şi desfăşoare activitatea.

În asemenea condiţii, Saakaşvili încearcă să reînvie Odesa. Neavând o elită politică ucraineană responsabilă, preşedintele Petro Poroşenko a recrutat străini în administraţia sa. Un militant anticorupţie, Saakaşvili încearcă să reaplice în regiunea Odesa reformele pe care le-a implementat în Georgia sa natală între 2004 şi 2013. Administraţia lui Saakaşvili a mobilizat un grup de reformatori georgieni, ucraineni şi chiar ruşi. Din acelaşi grup face parte Maria Gaidar, fiica lui Egor Gaidar, primul premier liberal post sovietic.

Cea mai mare problemă a Ucrainei este pe moment nu invazia Rusiei, ci corupţia atât de penetrantă. Poliţia şi procuratura au devenit structuri comerciale folosite pentru a câştiga avere şi putere. Statul ucrainean „privatizat” este împărţit între câteva grupuri oligarhice. Încercarea fostului preşedinte Ianukovici de a monopoliza corupţia a fost o cauză a debarcării sale.

Maidanul a început ca o mişcare populară împotriva corupţiei şi a fost sprijinit de oligarhi. Între timp, aceştia au reuşit să-şi instaleze în funcţiile publice oamenii lor. Astfel, debarcarea lui Ianukovici nu a pus capăt corupţiei, ci a descentralizat-o. Acum oligarhii sunt cei care „mulg” întreprinderile de stat. Lituanianul Aivaras Abromavicius, ministru al Economiei şi Comerţului, a afirmat că nu există întreprindere de stat care să nu fi fost uzurpată de un clan sau altul.

Preşedintele Poroşenko a contat că, prin numirea lui Saakaşvili în fruntea regiunii Odesa, va consolida puterea statului în regiune. La rândul său, Saakaşvili vede în preşedintele Poroşenko un sprijin pentru reforme. Noul guvernator al Odesei s-a lovit de o rezistenţă puternică. Fiind exasperat de sabotaj, a mers la televiziunea publică şi l-a acuzat pe premierul Arseni Iaţeniuk de faptul că se află în buzunarul oligarhilor. Observatorii politici menţionează că oligarhii speră ca alegerile regionale, stabilite pe 25 octombrie curent, să le permită să stabilească controlul în Ucraina de Est şi să provoace alegeri parlamentare.

În opinia lui Saakaşvili, unicul mod de a reduce influenţa oligarhilor este mobilizarea societăţii civile. În timp ce Georgia a avut o elită care a susţinut reformele, „în Ucraina, nu există o astfel de elită, însă există o societate civilă puternică”. „Oamenii simpli au un interes mai mare faţă de viaţa politică decât în Georgia.”

Ilie Gulca, după „The Guardian”