„Moldova e patria noastră şi nu vrem nici în Ucraina, nici în altă parte”

Primăria o.VulcăneştiPrimarii găgăuzi şi bulgari susţin integritatea teritorială a Republicii Moldova

De la referendumul declarat ilegal de Chişinău, găgăuzii şi bulgarii din sud încep a vedea lucrurile puţin altfel. Evenimentele din Ucraina, după cum se vede, au avut un impact puternic asupra opiniei publice din autonomia găgăuză şi raionul Taraclia. În urma unei chestionări-expres a primarilor din regiune, am constatat îngrijorare, derută şi lipsă de unitate cu privire la combaterea categorică a parcursului european al Republicii Moldova exprimată până acum. În contextul actual, primarii contactaţi s-au pronunţat ferm pentru integritatea teritorială a Republicii Moldova. Mai mult ca atât, unii primari susţin că o eventuală creştere a nivelului de trai va influenţa atitudinile antieuropene ale găgăuzilor şi bulgarilor din sudul RM.

Doar Nikolai Dudoglo, primarul de Comrat, a refuzat să ne răspundă la întrebări. Secretarul său a justificat gestul printr-o totală lipsă de timp, deşi funcţionarul era pe loc. Primarul de Ceadâr-Lunga, Gheorghi Ormandji, care a binevoit să răspundă la apelul telefonic, a refuzat să comenteze o posibilă evoluţie a situaţiei din regiune, opinând că nu se poate şti ce va fi peste o oră. „Totu-i în mâna lui Dumnezeu”, a conchis Ormandji, fără a mai lăsa loc de vreo întrebare.

„Stereotipurile negative mai persistă în rândul găgăuzilor”

Serghei Sapundji, primarul de Chirsova, a fost foarte atent, alegând cu migală expresiile potrivite. „Eu aş sfătui conducerea de vârf a Republicii Moldova să nu întreprindă deocamdată nici un pas în ceea ce priveşte politica externă în context regional. În general, e foarte important ca autorităţile de la Chişinău să reziste unei pauze în acest sens. Mă refer atât la relaţiile cu Uniunea Europeană, cât şi la luarea de atitudini faţă de situaţia din Ucraina. Bunăoară, deunăzi am aflat că premierul Leancă intenţionează să se întâlnească cu premierul ucrainean nelegitim Arseni Iaţeniuk, fapt care ar putea avea anumite consecinţe, ar fi fost bine să se abţină de la acest pas”, ne-a declarat funcţionarul.

Oricum ar evolua evenimentele, Sapundji vede viitorul Găgăuziei doar în componenţa Republicii Moldova. „Referendumul care a avut loc în autonomie n-a însemnat deloc opţiunea de separare a regiunii de restul ţării. Moldova e patria noastră şi nu vrem nici în Ucraina, nici în altă parte”.

Fiodor Terzi, primarul de Vulcăneşti, a susţinut că Republica Moldova urmează să tragă concluzii din cele ce se întâmplă în Ucraina. „În primul rând, atât autorităţile centrale, cât şi cele din Găgăuzia trebuie „să prindă la minte” şi să fie foarte cumpătate, să-şi plece urechea la doleanţele poporului, să întreprindă acţiuni de combatere a corupţiei la toate nivelurile. Iar în al doilea rând, să nu permită elementelor extremiste şi radicale „să iasă în scenă”.

Întrebat despre eventuala separare a regiunii de Republica Moldova, Terzi a combătut ideea, susţinând că ipoteza nu e una reală. „Nu neg că integrarea europeană pentru majoritatea găgăuzilor se asociază cu apropierea de România. E clar că românii de astăzi sunt alţii decât cei pe care-i ţin minte bătrânii noştri, dar stereotipurile negative mai persistă şi astăzi în rândul găgăuzilor”, a comentat primarul de Vulcăneşti, exprimându-şi speranţa că Republica Moldova nu-şi va pierde niciodată statalitatea.

Politicienii trebuie să ajungă la un consens

Serghei Kuiudjuklu, primarul de Etulia, a mers şi mai departe în afirmaţii, susţinând că integrarea europeană nu înseamnă altceva decât un nivel de trai mai înalt şi noi locuri de muncă. „Fie în UE, fie în Uniunea Vamală, oamenii vor ca Republica Moldova să rămână stat independent şi integru. Nu poate fi vorba de separarea Găgăuziei de Moldova. Politicienii trebuie să discute şi să identifice un consens, să nu ajungem în situaţia Ucrainei”.

De aceeaşi părere e şi Gheorghi Kârboba, primarul de Cioc-Maidan, care a declarat că, „deşi sunt mulţi nostalgici după fosta Uniune Sovietică, printre care şi eu, timpul totuşi merge înainte şi odată cu creşterea nivelului de trai în urma apropierii de Uniunea Europeană, oamenii îşi vor schimba atitudinea”.

„Cei care vor să tensioneze situaţia în autonomia găgăuză, căci există şi aşa persoane, mizează pe faptul atragerii de fonduri financiare europene suplimentare în regiune”, a afirmat primarul Kârboba.

„Nu e cazul să aderăm la UE, ci să aducem Europa cu nivelul ei de trai la noi”

Primarul de Cişmichioi, Gheorghi Boev, pledează în favoarea unei politici echilibrate promovate de puterea de la Chişinău, care să poată „balansa” între est şi vest. Dânsul susţine necondiţionat integritatea teritorială a ţării, deşi a menţionat faptul că, în ultimul timp, în regiune au apărut elemente radicale, aşa-numiţii „salvatori ai poporului găgăuz”, ei bucurându-se de susţinerea unor primari din partea locului, pe care Gheorghi Boev n-a vrut să-i numească. Cu toate acestea, primarul de Cişmichioi nu admite posibilitatea unui scenariu similar celui din Crimeea.

Serghei Filipov, primarul de Taraclia, optează pentru federalizarea Republicii Moldova, în scopul păstrării Transnistriei, fără a cere însă un grad de autonomie mai mare pentru bulgarii din RM. Primarul a mai menţionat că populaţia raionului se pronunţă pentru integrarea în Uniunea Vamală, deşi ţara ar putea să-şi păstreze neutralitatea, optând pentru standardele Uniunii Europene.

Primarul de Tvardiţa, bulgarul Ivan Jeleapov, se declară cel mai mare patriot moldovean, pledând pentru integritatea şi independenţa ţării. El, însă, spre deosebire de colegul său de la Taraclia, nu susţine ideea federalizării Republicii Moldova. Jeleapov optează pentru statutul neutru al RM, declarând că „nu e cazul să aderăm la UE, ci să aducem Europa cu nivelul ei de trai la noi în Moldova”.

Rugat să comenteze posibilele evoluţii sau provocări din sudul ţării, analistul politic Oazu Nantoi a susţinut că ele ar fi legate nemijlocit de situaţia din raioanele din stânga Nistrului şi că ameninţările vin nu atât din partea Rusiei, care controlează raioanele de est ale Republicii Moldova, cât de la autorităţile de la Chişinău, care „se complac în scandaluri corupţionale”, a concluzionat expertul.

Nadine Chilianu

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)