Moldova comemorează victimele exploziei nucleare de la Cernobîl

În memoria celor peste 500 de moldoveni care au decedat după ce au participat la lichidarea consecinţelor exploziei de la Cernobîl, în parcul Valea Trandafirilor va fi dezvelită o placă comemorativă. Potrivit deciziei Guvernului, data de 26 aprilie este oficiată ca Zi a comemorării victimelor de la Cernobîl.

Anul acesta se împlinesc 24 de ani de la explozia de la Cernobîl. Cu acest prilej, Consiliul de Administrare al Fondului Republican de susţinere socială a populaţiei va oferi câte 500 de lei familiilor celor decedaţi şi celor circa 3000 de invalizi, participanţi la lichidarea consecinţelor avariei.

În prezent, din numărul total de participanţi rămaşi în viaţă, 2 522 sunt invalizi. În familiile celor care au participat la lichidarea consecinţelor catastrofei de la Cernobâl s-au născut 1 729 de copii, dintre care 73 sunt invalizi, iar 11 au decedat.

Amintim că pe 26 aprilie 1986, unul dintre reactoarele centralei ucrainene de la Cernobîl a explodat, provocând cea mai gravă catastrofă nucleară civilă. Deşi, oficial, explozia s-a soldat cu 31 de morţi, mii de persoane au decedat ulterior, din cauza iradierii la care au fost supuşi.

Svetlana PANŢA

The following two tabs change content below.