Moldova cleptomană

Adrian Ciubotaru

Ne plângem de corupție. Vrem procurori europeni, vrem să-i încătușăm pe toți demnitarii și judecătorii corupți și să întoarcem banii „furați” în vistieria statului. Și mai vrem să-i pedepsim, la pachet, și pe agenții economici care profită cu nerușinare de haosul general, ca să mai facă niscaiva parai pe seama poporului. Totodată, pretindem că știm, cu o precizie care pe mine, cel puțin, mă sperie, cine sunt dușmanii țării și ai societății și abia așteptăm guvernarea potrivită („ca în România!”) sau revolta populară spontană care îi va pune pe aceștia la respect și ne va face, în sfârșit, dreptate.

Eu însă îi înțeleg și pe funcționarii corupți, și pe comercianți. Mai exact, înțeleg foarte bine rațiunile de care se ghidează acești veritabili oameni „subt vremi”, victime ale unei ascensiuni aiuritoare și atât de puțin scontate. Ce se întâmplă? Să începem cu funcționarii. Slujbele pe care le dețin oamenii aflați, la noi, în serviciul statului sunt, în majoritatea cazurilor, rodul conjuncturii și mai puțin împlinirea unui vis profesional. În consecință, demnitarii și cinovnicii au ajuns să le conceapă ca pe o posibilitate de căpătuire. Și de ce nu? Un post în administrația publică este, pentru orice cetățean, o oportunitate fără egal în Republica Moldova, dat fiind potențialul economic redus al țării, oferta neînsemnată de locuri de muncă bine (sau măcar: decent) plătite, piedicile mari în calea dezvoltării unei afaceri proprii ș.a. factori constrângători care fac din țara noastră acel paradis postindustrial pe care îl cunoaștem cu toții.

„Amu-i amu’!”

Demnitarii au însă o „viață” administrativă mai scurtă decât cinovnicii de rând, care pot să încremenească într-o funcție până la pensie. De aceea, preferă să acționeze mai prompt, mai agresiv și mai rapid. Aparent, riscurile sunt mai mari, dar tentațiile sunt, în toate cazurile, irezistibile. Funcționarii de rând preferă să trăiască din șpăgi mici, chilipiruri „nevinovate”, care le pot procura însă, în timp, nu numai o relativă bunăstare, ci și o oarecare liniște sufletească (betonată, la noi, și de Legea privind funcția publică și statutul funcționarului public, adevărată indulgență papală în vremi de restriște). Liniște de care un ministru, un șef de departament sau un director de agenție / regie statală este privat. Dar angoasa, provocată de confruntarea acerbă cu timpul – dacă v-ați gândit cumva și la niște „scrupule” de ordin moral, generatoare de anxietăți, ați greșit adresa –, nu-l omoară pe demnitar, ci îl face mai puternic. Neantul de ieri, devenit azi mare „nacealnik”, dobândește rapid imunitate împotriva tuturor inconvenientelor (procedurale, deontologice, penale etc.) pe care le prezintă frauda, trucarea licitațiilor, mișmașul privatizărilor, încălcarea legislației, deturnarea fondurilor ș.a.m.d. Căci într-o lume care trăiește, în continuare, în pașalâc, câștigurile materiale compensează orice fărădelege.

Totodată, îi înțeleg și pe oamenii de afaceri de la noi. Dacă nu pe toți, măcar pe cei mai influenți dintre ei. Din moment ce statul le îngăduie să facă ce vor, de ce nu ar face-o? Dacă e posibil un adaos comercial de până la 350% la unele produse, cine a spus că acesta le-ar putea acoperi pierderile chiar și în condițiile devalorizării valutei naționale cu vreo 20%-30%? Cine l-a făcut pe omul de afaceri moldovean, în toți acești ani de improvizație economică, numită la noi „capitalism”, să înțeleagă că legile pieței pot funcționa și în Moldova? Deprinși însă mai mereu cu supraprofituri, marii patroni din țară nu acceptă nici măcar ca ipoteză de lucru ideea unui profit redus. Fără a pricepe (sau: prefăcându-se că nu pricep) că dublarea sau triplarea prețurilor scade și mai mult puterea de cumpărare a populației, alungând-o din rețelele comerciale. Și că decizii de acest gen au întotdeauna efect de bumerang, dacă nu cumva comercianții sunt monopoliști: la prețuri triple, poți salva profitul pe unitatea de produs, dar riști să rămâi cu marfa pe stoc.

(va urma)

The following two tabs change content below.
Adrian Ciubotaru

Adrian Ciubotaru

Adrian Ciubotaru

Ultimele articole de Adrian Ciubotaru (vezi toate)