Moldova ar putea rămâne fără gazele din Rusia

gaze-rusia-260314

Administraţia companiei Naftogaz din Ucraina a refuzat să îşi dea acordul la finele săptămânii trecute pentru ca subsidiara Uktransgaz să achiziţioneze utilaje şi lucrări de modernizare la trei staţii de compresoare ce asigură pomparea gazelor ruseşti în centrul şi sudul Europei.

E vorba de staţiile Ananiev, Zadniprovska şi Pivdinnobuzika, pentru care erau necesare investiţii de circa patru miliarde de hrivne (156 de milioane de dolari), scrie mold-street.com, citat de jurnal.md. „Luând în considerare acordul dintre Rusia şi Turcia cu privire la punerea în aplicare a proiectului Turkish Stream, care este destinat să înlocuiască tranzitul de gaze ruseşti către Turcia prin teritoriul Ucrainei, o astfel de investiţie este inadecvată. Or, finalizarea Turkish Stream, potrivit ministrului rus al Energiei, Aleksandr Novak, este programată înainte de încheierea actualului contract privind tranzitul gazului rusesc prin teritoriul ucrainean”, se arată într-un comunicat de presă al Naftogaz.

Anunţul a fost calificat de unii experţi drept un semn clar de pregătire a Ucrainei de pierderea completă a tranzitului de gaze din Rusia, spre Turcia şi statele din Balcani. Or, cele trei staţii de compresoare deservesc conductele Kremenciug-Ananiev şi Ananiev-Tiraspol-Ismail, principala cale de transport a gazelor ruseşti în R. Moldova, parţial România, Bulgaria, Macedonia, Grecia şi Turcia.

Livrările se fac prin punctul Orlovka-Isaccea de la hotarul româno-ucrainean, unde ajunge şi altă conductă de tranzit spre Balcani, Şebelinka-Dneptropetrovsk-Krivoi Rog-Ismail. Doar că capacitatea primei conducte este de 20 miliarde de metri cubi, iar a celei dea doua de 7,3 miliarde de metri cubi.

„Sistarea modernizării instalaţiilor de tranzit prin sistemul Kremenciug-Ismail poate duce la stoparea activităţii ei şi blocarea livrărilor de gaze de la Gazprom în Turcia, în condiţiile în care construcţia Turkish Stream este incertă”, constată kommersant.ru.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)