Moldova ar putea fi condamnată din nou la CEDO din cauza lui Muruianu

Preşedintele Curţii Supreme de Justiţie (CSJ), Ion Muruianu, este iarăşi în centrul atenţiei. Magistratul, împreună cu alţi judecători, a adoptat o hotărâre judecătorească prin care două întreprinderi din Rusia şi Ucraina sunt obligate să plătească unei companii înregistrată într-o zonă offshore aproape 30 milioane de dolari.

Potrivit hotărârii CSJ, reprezentanţii întreprinderii „Pozit” din Rusia, care este specializată în fabricarea sistemelor de securitate pentru staţiile atomice, precum şi dispozitive pentru navele cosmice, sunt obligaţi să plătească companiei din Gibraltar, „Remindton Wordwide Limited”, 6 milioane de euro, pentru datorii pe care le are la întreprinderea ucraineană de stat „Energoatom”.

Reprezentatul „Energoatom” din Ucraina, Maxim Semdinski, a calificat decizia CSJ fără precedent şi cinică. „Compania „Remindton Wordwide Limited” a încheiat un contract cu o firmă necunoscută din Moldova, SRL „Aero-Net”, care s-a obligat să primească prin intermediul deciziei instanţei de judecată de la „Energoatom” peste 23 milioane de dolari. Au fost admise încălcări grave de procedură. Reprezentanţii noştri au fost daţi afară din sala de judecată”, spune Sedminski.

Ucraineanul a mai adăugat că prin această decizie a CSJ a fost legalizată o grupare criminală, care urmează să pună mâna pe resursele strategice ale întreprinderilor energetice, metalurgice şi bancare din Ucraina şi Rusia. „Această decizie a instanţei din Moldova a fost posibilă după ce s-a implicat o persoană din mediul politic, care a devenit deputat în Parlament. Acesta, numele căruia îl ştiţi pentru că a fost anunţat în urmărire prin Interpol, dar nu pot să-l dau, încearcă prin intermediul schemelor criminale de tip rider să fie stăpân pe activele întreprinderilor din Ucraina”, a spus Maxim Semdinski, lăsând să se înţeleagă că e vorba de Veaceslav Platon, deputat în Parlament.

„Reprezentanţii companiei „Remindton Wordwide Limited” s-au adresat special în instanţele din Republica Moldova, pentru că ştiu că au aici susţinere, iar deciziile adoptate sunt valabile în ţările din CSI. Suntem obligaţi să plătim o sumă enormă, ceea ce va duce la falimentul întreprinderii”, a spus avocatul Natalia Iskulova, reprezentantul „Pozit”.

De asemenea, reprezentanţii întreprinderilor respective au precizat că la adoptarea deciziei judecătoreşti nu a fost plătită taxa de stat de 3 la sută, iar Muruianu a admis să se procedeze în felul acesta. „Astfel, în Bugetul de Stat nu au ajuns milioane de dolari, mai ales că este vorba de zeci de milioane”, a spus controversatul om de afaceri, reprezentantul întreprinderilor din Rusia şi Ucraina în instanţă, Vadim Ciornea.

Aceştia mai spun că vor ataca decizia la CEDO, iar Moldova va fi nevoită să plătească sute de milioane despăgubiri.
Deputatul Veaceslav Platon a respins acuzaţiile. „Nu am nicio legătură cu firma „Remindton Wordwide Limited” şi cu judecătorii din Republica Moldova. Sunt nişte aberaţii”, a conchis Platon.

Magistratul Ion Muruianu nu a fost de găsit pentru a comenta acuzaţiile.

Jurnal.md

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)