„Moldova aparţine UE”

Interviu cu Ambasadorul Republicii Federale Germania la Chişinău, Excelenţa Sa Matthias Meyer

– Excelenţă, vă aflaţi ceva mai mult de un an în calitate de ambasador al Republicii Federale Germania la Chişinău. În această perioadă, v-aţi schimbat prima impresie pe care aţi avut-o despre Republica Moldova?

Vă mulţumesc din suflet că vă interesaţi de relaţiile moldo-germane, în special de Germania. Într-adevăr, sunt ambasador al Republicii Federale Germania de un an aici, la Chişinău. În acest timp, am acumulat mai multă experienţă, am întâlnit oameni din diferite domenii, stabilind contacte cu mulţi dintre ei. În discuţia cu oamenii, ai posibilitatea să afli mai multe despre statul în care te afli. Ei îţi aduc informaţia despre cultura ţării mai îndeaproape. Acum, pot să spun că am o relaţie mai apropiată, chiar aş spune mai personală decât la început.

În RM observ două aspecte: 1) Chişinăul, un oraş destul de dezvoltat economic, cultural, unde poţi vedea lucruri frumoase, bune. Se aruncă în ochi afacerile prospere, magazinele interesante şi modul de viaţă şi 2) ţara, de care nu trebuie să uităm. La ţară este o altă realitate, una deosebită. Sunt şi eu de la ţară şi, din acest motiv, compar de multe ori aceste două medii – rural şi urban. În RM şi mediul rural este pentru mine foarte important şi interesant.

„Sunt foarte mulţi politicieni germani care se interesează de RM”

– Cum aţi putea califica relaţiile diplomatice dintre RM şi Germania? Aţi putea prognoza viitorul relaţiilor dintre statele noastre?

Moldovenii şi nemţii se cunosc încontinuu tot mai bine. Acest lucru este vizibil la toate nivelele. Dacă ne referim la domeniul economic, sunt oameni de afaceri din Germania care au investit în RM, sunt şi relaţiile, opiniile pe care oamenii le au despre produsele germane. În RM, produsul german este considerat bun. Avem firme care, prin numele lor, reprezintă o calitate, cum ar fi Draexlmaier, Sudzucker.

Dacă vorbim despre economie, trebuie să ne referim şi la politică, pentru că acestea sunt legate una de alta. Dacă spunem politică, imediat toată lumea vorbeşte despre vizita cancelarului german Angela Merkel din august, anul trecut.

Vizita cancelarului german a sporit simpatia moldovenilor faţă de germani. Sunt foarte mulţi politicieni germani care se interesează de RM şi care pot fi numiţi prieteni ai RM, pentru că ei se ocupă permanent de acest aspect. De asemenea, avem politicieni moldoveni care vizitează regulat Berlinul şi se interesează de aceste relaţii.

„În următoarele două săptămâni va decide cu cine se va alia CDU”

În privinţa domeniului social, cel mai important este schimbul academic pe care noi îl avem cu tinerii moldoveni. Aceştia reprezintă viitorul ţării. Dacă studenţii obţin o bursă de o lună la o universitate germană sau burse oferite de Serviciul German de Schimburi Academice (DAAD), mi se pare un lucru important care arată că nu ne gândim doar la relaţiile sau activitatea noastră de moment, dar privim spre viitor.

– Excelenţă, în urma recentelor alegeri desfăşurate în Germania, a câştigat CDU. Cum estimaţi impactul pe care le-ar putea avea rezultatele alegerilor asupra relaţiilor moldo-germane?

Am avut alegeri democratice în urma cărora CDU a fost aproape de a atinge o majoritate absolută. Fostul său partener de coaliţie – Partidul Liberalilor din Germania – n-a trecut pragul electoral. Prin urmare, CDU a rămas fără partener de coaliţie. În următoarele două săptămâni va decide cu cine se va alia: social-democraţii sau verzii.

Cei de stânga nu intră în vizor ca potenţiali parteneri. Cu toate acestea, avem acelaşi cancelar, Angela Merkel, şi, din câte ştim, ea a avut mereu o poziţie pozitivă, prietenoasă faţă de RM. Relaţiile moldo-germane nu se vor schimba.

Germania susţine parcursul european al RM şi o va face în continuare. Astfel, pe viitor, politica Germaniei va fi de a duce Moldova cât mai aproape de UE. Chiar la acelaşi Summit de la Vilnius vom susţine R. Moldova.

„Angela Merkel a avut mereu o poziţie pozitivă faţă de RM”

– Apropo de Vilnius, care sunt, după părerea Dvs., pericolele principale în calea parafării Acordului de Asociere şi a Acordului privind Zona de Liber Schimb?

N-aş vrea să vorbesc despre pericole, ci mai degrabă despre avantajele pe care le va aduce Moldovei parafarea acestor două acorduri. Nu există pericole, pentru că ştim exact ce prevăd aceste acorduri şi este clar că RM a luat deja o decizie clară în privinţa parafării lor. RM a ales drumul spre Europa şi vrea să ajungă acolo şi Germania susţine Chişinăul în această alegere. E foarte important să vorbim despre avantajele pe care le va avea fiecare cetăţean în parte şi statul moldovean în general în urma acceptării celor două acorduri.

Parafarea Acordului de Asociere şi a Acordului privind Zona de Liber Schimb serveşte mai degrabă economiei Moldovei, astfel încât aceasta să poată exporta mai uşor în UE şi, totodată, să aibă o dezvoltare socială mai rapidă.

Un element esenţial este liberalizarea regimului de vize. Acest lucru creează încredere şi contacte. Cetăţenii moldoveni vor vedea Europa şi vor înţelege multe lucruri. Şi poate că pe viitor moldovenii vor putea să lucreze în UE. E ceva ce ţine de viitor, dar care va face ca legătura dintre UE şi RM să fie mult mai strânsă. Moldova aparţine UE, numai acest viitor pot să mi-l imaginez.

– După 2009, s-au înregistrat schimbări în relaţiile comerciale dintre statele noastre? Ce investiţii în RM a făcut statul german în ultimii patru ani? Care sunt piedicile pe care le întâmpină oamenii de afaceri germani?

Suntem interesaţi ca economia Germaniei să fie prezentă în RM. Dacă vorbim despre investiţii, primul agent economic german care îmi vine în minte este Draexlmaier, rezident al Zonei Economice Libere din Bălţi, care a făcut o investiţie foarte mare în ultimii ani. De asemenea, este vorba şi despre Sudzucker, care a construit o instalaţie de biogaz în Drochia, lucruri care sunt în avantajele cetăţenilor din RM.

„Am primit de multe ori plângeri de la germanii care au afaceri aici”

În ceea ce priveşte climatul investiţional, aş spune că nu este chiar optim, pentru că am primit de multe ori plângeri de la germanii care au afaceri aici. Ceea ce am putea face este să purtăm un dialog deschis cu Guvernul RM, pentru a înlătura problemele, îndoielile pe care le au oamenii de afaceri germani. Acest climat este mai degrabă o consecinţă sistemică, unde trebuie făcute modificări legale şi organizatorice pentru a îmbunătăţi situaţia.

Două aspecte sunt importante pentru îmbunătăţirea climatului investiţional în RM: combaterea corupţiei. De multe ori investitorii străini nu sunt protejaţi de cazurile de corupţie. Un alt aspect ar fi sistemul judiciar. Investitorii ne comunică că ei nu au încredere în prezentul sistem judiciar.

După cum am mai spus, încercăm să îmbunătăţim acest mediu printr-un dialog, de exemplu cu Ministerul Economiei, pentru a găsi mijloace, soluţii, condiţii pentru investitorii străini. Să le putem crea senzaţia, atmosfera de care ei au nevoie pentru a dezvolta o afacere. De asemenea, îi putem atrage prin expunerea unor avantaje în comparaţie cu statele vecine, cum ar fi Ucraina, România. Dacă situaţia existentă nu se va schimba, desigur că orice investitor poate merge să investească în altă ţară.

„Investitorii străini nu sunt protejaţi de cazurile de corupţie”

– Excelenţă, poate fi aplicat modelul reunificării celor două Germanii în cazul Republicii Moldova şi al României?

Germania este Germania. Republica Moldova este Republica Moldova şi România este România. Conform situaţiei actuale, nu văd o posibilă unificare între RM şi România, pentru că Moldova este un stat independent, precum şi ţara vecină, România. Şi cred că moldovenii trebuie să fie mândri că au un stat independent. Nu cred că se permit speculaţii în vederea unirii acestor două state. Am crezut întotdeauna şi am susţinut Moldova. Sunt sigur că ea are propria sa identitate şi trebuie s-o susţinem în a-şi crea propria conştiinţă ca fiind moldovean şi ţară independentă.

Reunificarea Germaniei a fost una foarte importantă. Acest lucru ţine de istoria noastră, iar divizarea s-a făcut în urma întâmplărilor tragice din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Nu cred că acest model poate fi aplicat în cazul unificării altor ţări.

– Stimate Domnule Ambasador, Matthias Meyer, ieri, 3 octombrie, a fost sărbătorită Ziua Naţională a Germaniei. Ce acţiuni a întreprins Ambasada RFG în Moldova în această zi? Cum aţi încercat, prin această sărbătoare, să familiarizaţi moldovenii cu tradiţiile germanilor?

Ca în fiecare an, Ambasada RFG la Chişinău a organizat o recepţie pentru prietenii noştri din R. Moldova, unde eu, în calitate de ambasador, i-am invitat pe toţi cei care colaborează cu Ambasada Germaniei. În plus, un al doilea eveniment, care are loc astăzi la ora 20.00, la Cafeneaua Penthouse, este dedicat tinerei generaţii, un eveniment cultural cu cei care se interesează de cultura Germaniei şi, la acest eveniment, au fost implicate organizaţiile germane care funcţionează în RM, cum ar fi Serviciul German de Schimb Academic (DAAD), Fundaţia „Robert Bosch” ş.a.

Interviu realizat de Victoria Popa

 

 

 

The following two tabs change content below.