„Moldova Agroindbank”, câştigătoarea licitaţiei publice de preluare a conturilor trezoreriale ale BEM, vizată în documentele secrete ale preşedintelui

maib-moldova-agroindbank

Licitaţia de preluare a conturilor trezoreriale de la Banca de Economii a fost câştigată de BC „Moldova – Agroindbank” SA. Licitaţia desfăşurată de Ministerul Finanţelor a avut loc pe 7 septembrie curent. La selectarea băncii a fost luat în calcul punctajul acumulat în urma verificării documentelor de calificare a operatorilor economici şi cerinţelor expuse în documentele de licitaţie.

Trebuie remarcat că BC „Moldova – Agroindbank” SA a apărut în una din scrisorile desecretizate de Preşedinţie. Într-o decizie a Consiliului Suprem de Securitate din 5 august 2015 se arată că banca se află în vizorul unor grupuri de interese obscure. „Lipsa unei intervenţii prompte ale instituţiilor responsabile, precum şi faptul că ajustările operate la cadrul regulator nu sunt suficiente pentru a preveni implementarea scenariilor frauduloase, în prezent, se atestă încercări ale unor grupuri de interese de a folosi aceleaşi scheme (ca în cazul BEM, Unibank, Banca Socială – n.r.) pentru preluarea controlului administrativ asupra unor bănci şi instituţii financiare, (ex. BCA „Moldova Agroindbank”, CIA „Asito” SA)”.

Într-un interviu pentru newsmaker.md. preşedintele „Mobiasbancă”, Ridha Tekaia, a avertizat că atâta timp cât nu au fost înlăturate lacunele care au dus la falimentarea celor trei bănci, aceleași scheme frauduloase ar putea fi aplicate și la alte bănci. „Aceleași greșeli se repetă astăzi, după prăbușirea BEM, în raport cu alte bănci, spre care sunt direcționate conturile instituțiilor statului. Conturile ministerelor deservite până mai ieri de către BEM sunt direcționate în mare parte în două bănci. Ca și în cazul băncilor falimentate, este îngrijorător faptul că nu se știe cine sunt până la urmă acționarii acestor bănci. Într-o bună zi, ne putem pomeni cu o nouă criză bancară. Și cine va trebui să plătească din nou? Contribuabilii!…”, a specificat Tekaia.

Acesta mai atenţionase că, deşi tenderul încă nu era încheiat, două bănci fuseseră deja favorizate, fapt demonstrat de transferul conturilor ministeriale, deservite anterior de BEM. Deși nu a spus care sunt acestea, statisticile BNM arată că, din luna noiembrie 2014 până în prezent, Moldova Agroindbank și Moldindconbank și-au majorat semnificativ valoarea depozitelor deținute.

Şi fostul premier Ion Sturza a avertizat recent opinia publică că „la un singur moft al ursului brun, alte vreo 30 de miliarde de lei pot să fie înghiţite în ceaţa toamnei”.

Una din recomandările Consiliul Suprem de Securitate la adresa Parlamentului Republicii Moldova a fost să examineze posibilitatea adoptării în regim de urgenţă a unui cadru legislativ ce ar restricţiona tranzacţiile cu companiile off-shore în special în domeniul financiar-bancar. Totodată, acesta recomanda Băncii Naţionale a Moldovei să asigure transparenţa structurii de proprietate asupra acţiunilor băncilor licenţiate în RM.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău