Moldova, țară fără demnitate

În ultimele zile am asistat la tot mai multe apeluri venite din partea intelectualității moldovenești. Mai bine zis, a unei părți a societății, care vrea să se identifice drept intelectualitate. La aceste apeluri s-au alăturat și „marile valori” ale estradei naționale, care au țipat timp de două luni de zile, la concertele pe care le-au susținut, „să voteze toată lumea pentru Marian Lupu”. Toți aceștia se dezic acum de faptele lor din campanie și îndeamnă PD-ul să facă alianță cu PL și PLDM.

Din păcate, nici „intelectualii” și nici „marile valori” ale estradei naționale nu au făcut nimic din ce le-ar putea salva măcar puțin din imaginea murdărită de Plahotniuc. Dacă vă mai amintiți, cu vreo două luni în urmă, Plahotniuc a dat o raită pe la Uniunea Scriitorilor aruncându-le celor de acolo câte un plic cu două sute de lei. Foarte puțini au fost cei ce au refuzat insulta venită din partea lui Plahotniuc. Marea majoritate a „cremei” intelectualității moldovenești au luat plicurile, ridicându-i osanale lui „Al Capone de Grozești”. Unii dintre ei, chiar mai nu i-au sărutat mâinile. La fel au procedat și „vedetele estradei”, doar că sumele ridicate de acestea au fost mult mai mari, și variază între 5 sute și 20 de mii de euro.

Ei bine, dacă acești „intelectuali” și mari „interpreți” vor ca mesajele lor de regret să fie auzite și acceptate de societate, ar fi trebuit să procedeze cu totul altfel. Nu să-și exprime cu jumătate de voce regretele, ci să iasă public într-o conferință de presă și să se dezică de mesajele promovate în campania electorală. Chiar să colecteze toți acei bani murdari primiți de la Plahotniuc și să-i doneze unei case de copii sau unor oameni bătuți de soartă. Pentru că sutele de mii de oameni care trăiesc la limita sărăciei o fac tocmai din cauza unor indivizi precum Plahotniuc, crescuți la sânul guvernării comuniste. Sunt sigur că un asemenea gest ar avea cu siguranță impact și le-ar mai șterge puțin din imaginea murdărită în timpul campaniilor electorale.

Din păcate, nu am văzut asemenea gesturi, iar șansele de a le vedea sunt infime. Pentru că în Moldova toți sunt tari în gură, dar slabi în fapte. Iar demnitatea, la Chișinău, costă bani puțini. E nevoie de niște fărâmituri aruncate de Plahotniuc, iar „principiile și valorile” se fac brusc uitate.

Ce e mult mai grav și-i face și mai condamnabili pe acești oameni este faptul că ei au din ce trăi, dar și mai grav e că ei știu că niciun bănuț din cei primiți de la Plahotniuc nu este curat. Ei știu că banii pe care i-au primit de la „Al Capone de Grozești” sunt furați tot din propriile lor buzunare. Sunt furați din buzunarele rudelor lor, ale prietenilor lor și ale tuturor concetățenilor lor. Cu toate acestea, îi primesc fără nicio urmă de remușcare.

Moș Vasile din Hilișoaia nu știe cine este Plahotniuc, iar pachețelele de pătrunjel pe care le-a primit în schimbul votului chiar îi vor fi utile la primăvară. Mult mai utile decât miile de euro pe care le-a primit Ion Suruceanu. Pentru că Ion Suruceanu are şi destui bani și mai și știe perfect cine sunt Plahotniuc, Marian Lupu ori Dumitru Diacov. Iar acum, intervențiile telefonice la Publika, pe care le face Suruceanu în timp ce se află la volanul unui „X6”, în care își exprimă regretul pentru faptul că i-a făcut campanie lui Plahotniuc, nu-l mai ajută cu nimic pe Liviu, care se pregătește să emigreze în Canada în caz că se va forma alianța PCRM-PD.

Moldova e o țară lipsită de valori. Moldova e o țară lipsită de oameni ce au demnitate. Timp de 20 de ani, ne-au condus Voroninii și Plahotniucii, iar asta s-a făcut pentru că Lupii nu au avut demnitate și s-au vândut pentru câțiva bănuți. Și, indiferent de numele celor ce cumpără și ale celor ce se vând, Moldova și moldovenii au intrat într-un cerc vicios, din care este aproape imposibil de ieșit.

Alexandru COZER

The following two tabs change content below.