Modificarea Constituției României, o soluție pentru reîntregirea neamului românesc

26 iunie 2018. După protestul chişinăuenilor nemulțumiți de deciziile instanțelor de a anula votul pentru alegerea Primarului de Chișinău, sute de oameni au trecut pe la cortul tinerilor din ODIP semnând pe listele celor care vor unirea. Foto: Nadejda Roşcovanu

La începutul anului 2019, în România ar putea fi organizat un referendum în cadrul căruia cetățenii vor fi întrebați dacă își doresc introducerea unui preambul în Constituția României, care să conțină dezideratul Unirii. Inițiativa de modificare a Constituției, demarată de unioniști, a fost avizată favorabil de Consiliul Legislativ al României. Astfel, dreptul poporului român de a se reunifica pașnic, în concordanță cu Tratatul de la Helsinki, ar putea fi prevăzut prin Legea fundamentală.

Un preambul similar a existat și în constituţia Germaniei de Vest, care prevedea obligaţia statului de a se îngriji de toţi germanii, inclusiv de cei aflaţi în diasporă, de dreptul acestora la autodeterminare.

Preambulul pentru Constituția României propus de Alianța pentru Centenar prevede: „Conștienți că fiii și nepoții noștri trebuie să se bucure de un viitor de libertate și avuție, de șansele de împlinire pe care generațiile noastre nu le-au avut, într-un stat unificat, democratic, european și prosper, hotărâți să edificăm procesul de dezvoltare și afirmare a națiunii române, în concordanță cu istoria poporului nostru, cu normele de morală și de Drept Internațional în vigoare, prin reîntregirea neamului românesc pe cale pașnică, liber consimțită, fără niciun amestec din afară, pentru a munci împreună la realizarea și mulțumirea comună, alături de celelalte popoare ale Europei civilizate, adoptăm prezenta Constituție”.

Un milion de semnături, de Ziua națională a României


Avizul pozitiv al Consiliului Legislativ al României urmează să fie publicat în aceste zile în Monitorul Oficial, a anunțat Ion Leașcenco, președintele Blocului Unității Naționale.

Până în prezent, organizațiile de unioniști au acumulat peste 200 de mii de semnături în favoarea organizării unui referendum pentru modificarea Constituției României.

Unioniștii doresc să acumuleze până la 1 decembrie un milion de semnături. „Din punct de vedere legal, e nevoie de 500 de mii. Conform procedurii, trebuie să acumulăm câte 20 de mii de semnături din minim jumătate din județele din România. Noi vrem să strângem un milion. Pe ambele maluri ale Prutului sunt oameni care doresc unirea și curentul este foarte puternic. Vrem să demonstrăm că suntem o forță”, a declarat Vitalie Prisăcaru, coordonator de proiect al Mișcării Civice „Tinerii Moldovei”.

Conform procedurii, după 1 decembrie, vor prezenta listele cu semnături în Parlamentul de la București, iar deputații vor lua act și vor stabili o dată pentru referendumul de modificare a Constituției.

„Timp de trei luni, am strâns semnături în multe județe ale României. Am fost și în mai multe raioane ale R. Moldova. Am avut corturi, puncte de informare la București și la Chișinău. Oamenii sunt foarte deschiși. Cu siguranță, referendumul pentru introducerea acestui preambul în Constituție va trece și oamenii vor decide în favoarea acestei schimbări”, a mai spus Prisăcaru.

Potrivit acestuia, și în R. Moldova oamenii sunt foarte deschiși, mai ales în situația actuală, „când statul a eșuat și nu este în stare să asigure bunăstarea cetățenilor”. „Oamenii înțeleg că Unirea este unica salvare pentru a depăși această criză”, a spus el.

Politica unionistă la nivel oficial

După spusele lui Ion Leașcenco, preambulul la Constituția României este un document care va oficializa politica unionistă. Fiecare guvernare care se va perinda pe la Palatul Victoria ori la Palatul Parlamentului de la București va avea obligația să implementeze acest proiect de țară prin proiecte economice, în domeniul social, al educației, de modificare a legislației etc.

Totodată, adoptarea preambului la Constituția României va însemna că România şi cetăţenii ei sunt şi vor fi întotdeauna pregătiţi să vină în întâmpinarea oricărei manifestări organice de reunificare din partea cetăţenilor Republicii Moldova ca expresie a voinţei suverane a acestora.

Pentru a semna în cadrul campaniei și a contribui la înfăptuirea dezideratului unirii cetățenii sunt îndemnați să vină la sediile organizațiilor unioniste „Tinerii Moldovei”, „ODIP”, „BUN” din Chișinău ori pot semna pe site-ul www.semnez.eu.

Amintim că și în Declarația de unire adoptată la 27 martie de Parlamentul de la București se afirmă că puterea legislativă consideră pe deplin legitimă dorinţa cetăţenilor din R. Moldova de a susţine unirea celor două state, „ca o continuare firească în procesul de dezvoltare şi afirmare a naţiunii române”.

În Declaraţie se subliniază că acest act depinde de voinţa cetăţenilor şi că „România şi cetăţenii ei sunt şi vor fi întotdeauna pregătiţi să vină în întâmpinarea oricărei manifestări de reunificare din partea cetăţenilor Republicii Moldova ca expresie a voinţei suverane a acestora”.

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu