Moda tradiţională turcească la Chişinău

Banu Kartal: „Atât turcoaicelor, cât şi moldovencelor le plac hainele care strălucesc”

La sfârşitul lunii octombrie, cu ocazia împlinirii a 89 de ani de la întemeierea statului turcesc, Ambasada Turciei în Republica Moldova a organizat în incinta unui centru comercial din capitală o paradă a costumelor naţionale de epocă, din perioada Imperiului Otoman până în prezent.

Victoria POPA

Aşezaţi pe scaune sau în picioare, peste 200 de vizitatori ai unui centru comercial din capitală şi-au delectat privirea urmărind manechinele îmbrăcate în costume naţionale turceşti din cele mai vechi timpuri, cusute manual, ce defilau, la parterul centrului, pe o scenă plină cu lumini multicolore. La eveniment erau prezenţi şi reprezentanţi ai unor misiuni diplomatice acreditate la Chişinău, agenţi economici din Turcia şi de la noi. Excelenţa Sa Ambasadorul Turciei în Republica Moldova, Mehmet Selim Kartal, i-a salutat în limba română pe cei prezenţi, dorindu-le o seară frumoasă.

Straie turceşti de peste patru secole

Soţia ambasadorului Turciei în RM, Banu Kartal, a menţionat că evenimentul este organizat de Ambasada Turciei în Republica Moldova cu prilejul aniversării a 89-a de la întemeierea Republicii Turcia. „Împreună cu soţul meu ne-am gândit că ar fi bine să sărbătorim aniversarea cu toţi chişinăuenii. Această paradă de modă este al cincilea show organizat de Institutul Olgunlasma din Ankara, după prezentările din oraşele Viena, Paris, New York”. În ropotul aplauzelor, soţia ambasadorului s-a adresat celor prezenţi: „Veţi vedea costume vechi de peste 400 de ani care fac parte din colecţii de unicat de pe timpurile otomane, fiind lucrate manual”.

Pe un fundal de muzică naţională turcească, manechinele blonde, brunete, roşcate, cu un zâmbet abia schiţat pe buze, îmbrăcate în veşminte turceşti, defilează pe podium. Publicul aplaudă fiecare ieşire. Îmbrăcămintea turcească atrage atenţia prin culorile vii ale pânzelor bogat ornamentate. La prezentarea de haine tradiţionale turceşti, spectatorii admiră caftane, veste şi rochii de mireasă brodate cu fir de aur care conţin motive tradiţionale turceşti precum sazul, chiparisul, crenguţa de primăvară. Crearea acestor articole vestimentare poate dura câteva luni, spune prezentatoarea evenimentului.

Diferenţele dintre noi

Solicitată de JURNAL, Banu Kartal a spus că iubeşte Moldova şi moldovenii şi că vrea „prin această prezentare de modă, prin costumele naţionale trecute în revistă, cusute cu fir de aur, să adauge ceva sclipire vieţii sociale a Moldovei”. Soţia ambasadorului a remarcat că femeile din Moldova sunt foarte frumoase şi, inspirată probabil de spectacolul de modă, şi-a exprimat părerea că „atât turcoaicelor, cât şi moldovencelor le plac hainele ce sclipesc”.

Costumele prezentate la parada de modă turcească sunt confecţionate după croiul pieselor vestimentare naţionale, cu toate accesoriile pregătite şi cusute de mână.

Din trecut până în prezent”

La defilarea de modă intitulată „Din trecut până în prezent” au fost demonstrate veşmintele regale de pe vremea Imperiului Otoman şi, în ordine cronologică, s-a ajuns la tendinţele actuale ale vestimentaţiei turceşti promovate de Institutul Olgunlasma din Ankara, fondat în anul 1958. Acesta şi până în prezent este o instituţie educaţională axată pe cercetarea ştiinţifică privind moda tradiţională turcească, cu scopul de a o transmite prin intermediul designului modern, viitoarelor generaţii fără a compromite originalele. Articolele prezentate pe podium au cucerit publicul de toate vârstele.

The following two tabs change content below.