Moda de a fi mamă

STIL // Marianna Petrenko, femeia care reuşeşte totul

Fetelor, e posibil! Ea a demonstrat că poţi să urci treptele carierei chiar dacă ai un copil mic în braţe. Marianna Petrenko, unul din cei mai cunoscuţi fashion-stilişti din R.Moldova, deţinătoare a numeroase diplome la concursuri internaţionale de modă, make-up şi styling, desemnată în 2004 cel mai tânăr antreprenor al anului, mamă a doi copii, ne-a împărtăşit şi nouă care este reţeta succesului său. A elaborat stil şi a confecţionat vestimentaţie pentru persoanele care au apărut pe coperţile revistelor glamur din R.Moldova. Până în prezent, completează garderoba de zi cu zi şi pentru ocazii speciale a multor celebrităţi autohtone. După cum spune ea, Marianna Petrenko ştie să facă totul, să îmbrace şi să dezbrace frumos, să coafeze, să machieze şi, dacă nu ai nevoie de haine, să aplice body-art. În prezent, Marianna Petrenko face parte din familia Jurnal TV, hotărând în ce vor fi îmbrăcaţi astăzi prezentatorii buletinelor de ştiri, ai emisiunilor şi fiecare reporter în parte, de tot peste 100 de persoane.

Coşmarul halatului alb

Stilista Marianna Petrenko urma să devină chirurg. Ba mai mult, ea a absolvit cu brio Colegiul de medicină din Cahul cu media de 9,7. „Toate drumurile duceau spre Universitatea de medicină, însă eu am ales altă cale”. Întâmplarea a făcut ca, în ziua în care l-a însoţit pe fratele mai mic la Universitatea Tehnică din Chişinău ca acesta să depună documentele de admitere la facultate, Marianna să vadă pe un perete un afiş despre cursurile de la Facultatea Design vestimentar.

„E greu de imaginat chipul tatălui meu când, peste vreo două luni, a primit o scrisoare în care era indicat că eu sunt studentă la Universitatea Tehnică, el fiind convins că eu am intrat la medicină”, povesteşte Mariana zâmbind larg. Născută pe data de 22 ianuarie 1977 în Vulcăneşti, într-o familie unde se vorbea doar rusa, mama fiind filolog, iar tatăl militar, Marianna, de mică, era pasionată de design vestimentar. „Am făcut şi şcoala de pictură. Priveam serialele mexicane, care erau la modă pe atunci, şi desenam pentru fiecare personaj în parte diferite articole vestimentare. Şi când eram elevă la Colegiul de medicină, toate caietele îmi erau pline cu schiţe de haine. Colegele veneau la mine cu bucăţi de stofă şi mă rugau să le schiţez o rochie, un sacou, o fustă și multe altele”, îşi aminteşte Marianna. Astăzi, îi cer sfatul Aura, Cristi Ruj, Natalia Gordienco, Carizma şi multe alte vedete şi vedetuţe din R. Moldova.

„Când mă gândeam că toată viaţa va trebui să mi-o petrec îmbrăcată în halat alb, mă întunecam.” Astăzi, în garderoba Mariannei lipsește doar acel halat alb. Ea recunoaște că are foarte multe haine, însă ţine mult la fiecare în parte. „Pantalonii pe care îi am acum pe mine au vreo şapte ani. Renunț foarte greu la hainele mele, ba chiar nu o fac până ce se uzează definitiv și nu mai pot fi îmbrăcate”.

O nuntă de vis

Rochia cu inimioare în care a pozat vedeta tv Natalia Cheptene, pe coperta revistei Aquarelle, a fost confecţionată de Marianna împreuna cu sora sa de nouă ani, dornică să se lanseze şi ea în lumea modei.

Vă întrebați ce pot avea în comun Gabriel Stati, Ina Vieru, Vera Terentiev, Ion Suruceanu, Ileana Lazariuc, Nelly Ciobanu și multe alte vipuri? Pentru toți aceştia Marianna Petrenko a creat un look demn de o copertă de revistă. „M-a uimit simplitatea lor. Nu în zadar se spune că omul cu cât e mai important, cu atât are un comportament mai discret”. Pe mulți din acești „grei” ai showbizului autohton Mariana i-a avut invitați la nunta ei. Soțul Mariannei Petrenko este Sebastian Zavadschi, care la fel ca și soția lui este designer, numai că într-o altă lume, cea virtuală, el e inginer IT.

„Nunta cu Sebastian cred că este cel mai extraordinar moment din viața mea. Până şi Vitalie Dani a exclamat, Wow! Așa ceva nu am mai văzut!”

Marianna pâna şi la propria nuntă a făcut o prezentare de modă la care au luat parte prietenele miresei îmbrăcate în rochiile confecţionate de ea.

Sebastian şi Etienne

L-am cunoscut și pe Sebastian și pe Sebastian. Nu este o greșeală de tipar, Mariana și-a numit primul copil în cinstea soțului. Pe al doilea copil, născut pe 1 iulie 2010, Marianna l-a numit Etienne. Ea a ales aceste nume extravagante pentru ca, atunci când băieţii ei vor deveni cunoscuţi la nivel mondial, să nu se chinuie să-şi caute un pseudonim. „Vreau ca ei să câştige bani mai uşor decât mine. Să fie modele în cele mai vestite case de modă din lume, actori sau interpreţi şi îţi imaginezi dacă i-ar chema Vasile sau Ion.”

Cel mai neplăcut incident din viaţă, spune Marianna, i s-a întâmplat la un festival de modă din Moldova, la care organizatoarea s-a uitat ciudat la ea şi a întrebat lumea din jur cine mai este şi această Marianna Petrenko, de unde a apărut? Dar Marianna Petrenko atunci era deja absolventă a programului internaţional de instruire Marshall Plan, în cadrul căruia a făcut stagii în Germania şi Cehia, a vizitat casele de modă din Berlin, Frankfurt, Danemarca, Suedia, a fost la săptămânile de modă din Paris şi Milano, unde s-a familiarizat cu metodele de organizare şi desfăşurare a unor astfel de evenimente. S-a întors acasă un specialist adevărat şi s-a lansat în businessul frumosului. A deschis propriul atelier, iar în 2004 prim-ministrul Vasile Tarlev i-a înmânat diploma de gradul I „Cel mai tânăr antreprenor al anului” în cadrul Expoziţiei „Small Business 2004”.

„Pe Tarlev l-aş pieptăna un pic”

Apropo, pe Tarlev Mariana spune că l-ar freza puţin. „La noi foarte mulţi politicieni – de fapt nu numai ei – nu au grijă de felul în care arată. Tarlev ar trebui să se tundă puţin, Zinaida Greceanîi să renunţe la ondularea chimică, Călin Vieru este mereu ciufulit. Nu am nicio obiecţie la felul cum este aranjat părul lui Alexandru Tănase şi îmi place foarte mult noul look al lui Vlad Filat. Iar lui Mark Tkaciuk i-aş recomanda să-şi radă barba”, consideră Marianna Petrenko.

Trebuie să treacă ceva timp până oamenii din preajma stilistei să se deprindă cu felul Mariannei de a spune direct în faţă anumitor persoane că nu arată bine „Eu pot să spun direct: „Du-te şi te spală, sau trebuie să te mai tunzi că eşti tare flocos, sau invers, să-i spun unei doamne care merge pe stradă că este îmbrăcată stilat”. Ciudat, dar în ambele cazuri oamenii reacţionează cam la fel – sunt şocaţi.

Stilistul Jurnal TV

În pofida tuturor barierelor, Marianna a pășit îndrăzneț pe podiumul vieții și într-o perioadă relativ scurtă a devenit cunoscută în lumea modei. Astăzi, felul cum arată prezentatorii şi reporterii de la Jurnal TV se datorează anume acestei persoane.
„Iată şi chirurgul nostru! Alecu, ia cămașa albă din dulap”, i-a spus Mariana lui Alecu Mătrăgună, care se pregătea pentru prezentarea jurnalului de ştiri de la 14. El, la fel ca şi Mariana, a făcut studii la medicină, însă a renunţat la cariera de chirurg şi s-a dedicat jurnalismului.

După Mătrăgună au intrat pe rând Nicolae Negru, Stela Popa, Iulia Feodorova şi alţi prezentatori de la Jurnal TV. Vă întrebaţi cei cu acest „trafic de persoane” în acest articol. Marianna Petrenko mi-a dat întâlnire la locul său de muncă şi, în timp ce răspunde la întrebările mele, le spune prezentatorilor în ce să se îmbrace, sună şi comandă noi seturi de haine, îl alăptează pe micuţul Etienne. Iată care este secretul Mariannei Petrenko, ea le reuşeşte pe toate, fiindcă le face pe toate odată.
„Maternitatea și cariera pot fi combinate. Mai mult ca atât, maternitatea te motivează să avansezi în carieră, mai ales când eşti susţinut şi ajutat de persoanele apropiate. În primele zile după ce l-am născut pe Sebastian şi apoi pe Etienne, anume soţul a fost cel care a avut grijă de el. Să vedeţi cu câtă dragoste le schimba el scutecele şi îi numea „haiducii lui tata”. Dintotdeauna mi-am dorit patru copii. Pe al treilea numaidecât îl fac în următorii trei ani”.

Marianna Petrenko le recomandă celor care nu ştiu care sunt ultimele tendinţe ale modei să răsfoiască revistele specializate, dacă nu ştiu să-şi aleagă un stil vestimentar, îi sfătuieşte să urmărească ce poartă cei care dictează moda, cum ar fi extravaganta Victoria Beckham sau mereu îmbrăcata în negru Angelina Jolie, ambele femei de succes şi mame cu mulţi copii. „A fost, este şi va fi mereu la modă să fii mamă”, conchide Marianna Petrenko.

Svetlana Panţa

The following two tabs change content below.