Mocanu-Plahotniuc, 0:1 // Cutia cu piuneze

Controversatul om de afaceri Vlad Plahotniuc se poate considera câştigător al „meciului” cu fostul consilier prezidenţial Sergiu Mocanu. Plahotniuc a devenit deputat, al doilea pe lista PD, şi nu pare să întâmpine dificultăţi în ce priveşte comunicarea cu colegii deputaţi din celelalte fracţiuni parlamentare, participând activ la procesele de negociere a unei coaliţii de guvernare. De cealaltă parte, Mocanu susţine că mişcarea condusă de el a reuşit să diminueze cu mult numărul alegătorilor PD, ceea ce pare logic, dar nu poate fi demonstrat. Mocanu a lovit şi în AIE, favorizând comuniştii, şi există opinia că în urma acestor atacuri a avut de suferit şi PL, şi PLDM, ceea ce iarăşi nu poate fi demonstrat.

Plahotniuc e în Parlament, iar Mocanu, deşi a dorit să devină deputat, e în afară. Prin urmare, scorul e 1-0 pentru omul de afaceri. Dacă e să ne exprimăm în termeni economici, ponderea „acţiunilor” lui Mocanu e de doar 0,3%, în timp ce ponderea „acţiunilor” lui Plahotniuc se ridică la 12,7%.

Din punctul nostru de vedere, Mocanu a comis o greşeală gravă, înscriindu-se în cursa electorală, „politizând” astfel lupta împotriva mafiei care nu poate fi câştigată printr-un „blitzkrieg”. Alegătorii nu au mai crezut în sinceritatea sa, interpretând demersul antimafie ca pe o strategie de campanie, cum au mai procedat, în scurta istorie a RM, Nicolae Alexei şi Iurie Roşca. Dacă nu se angaja politic pe listele unui partid minuscul, dacă lucra în continuare pentru fortificarea mişcării civice împotriva corupţiei şi mafiei, investigând şi publicând noi şi noi fapte, „acţiunile” sale aveau să crească până vreun partid  important se arăta interesat să le „cumpere”. Atunci avea de câştigat şi cauza, şi purtătorul ei, căci la noi, se ştie, nu se votează ideile, ci persoanele.

Deşi a încercat să acrediteze ideea că lupta antimafie e mai importantă decât lupta împotriva comuniştilor, lucrul acesta nu a convins şi nu putea convinge pe nimeni. În cazul RM, lupta împotriva mafiei şi a corupţiei nu este o prioritate nici măcar pentru UE. Prioritatea Bruxelles-ului, s-a văzut clar, a fost refacerea AIE, neadmiterea în RM a scenariului ucrainean.

Nerăbdarea, lipsa de strategie i-au jucat festa lui Mocanu. Asta, repet, dacă el a dorit sincer să lupte cu mafia. Chiar dacă lupta sa a avantajat PLDM, Filat nu va risca să se afişeze cu liderul mişcării antimafie. El a lovit în AIE şi a supărat multă lume.

Mocanu are ghinion în politică, poate fiindcă îl domină… calculul. Faptul că, înainte de arestarea fiilor săi, el postase pe blogul său un articol elogios la adresa lui Voronin şi Roşca, atacând opoziţia anticomunistă, pe care l-a retras după ce a înţeles că fii săi nu vor fi eliberaţi, vorbeşte o dată în plus despre „perspicacitatea” sa politică. De la un timp, ieşirile sale riscă să se transforme într-o pălăvrăgeală, compromiţând definitiv cauza, dacă nu vor fi ilustrate cu date noi.

Pe de altă parte, câştigul lui Plahotniuc nu este definitiv. A câştigat un meci, dar nu şi campionatul. S-ar putea ca europenii să-şi şteargă pe furiş mâna, după întâlnirea cu el. (N.N.)

The following two tabs change content below.