Moaşa Orheiului

OAMENI BUNI //„ Mâinile mele nu mai ştiu exact câţi nou-născuţi au ţinut în braţe şi câte intervenţii au făcut”

„Copiii mei sunt toţi cei care s-au născut la maternitatea din Orhei”, spune  Minodora Cucu, obstetrician-ginecolog la Secţia maternitate a Spitalului Raional Orhei, care timp de jumătate de secol a asistat circa 110.000 de naşteri în raionul Orhei şi în cele învecinate.

Victoria POPA

Vine dintr-o familie numeroasă de ţărani din satul Sărătenii Vechi, raionul Teleneşti. A studiat la Colegiul de Medicină din Orhei, apoi la USMF „N. Testemiţanu”. Caracterul său ferm şi personalitatea au ajutat-o să obţină multe în viaţă. Din anul 1965, a început a activa în calitate de obstetrician-ginecolog.

„Aşa a vrut Dumnezeu”

Prin anii ’80, a fost martoră la construcţia maternităţii din Orhei, una modernă pe acele timpuri, deschisă oficial la 11 noiembrie 1985. „Eram toţi medicii emoţionaţi şi ne gândeam cine oare va fi primul copil născut într-o asemenea maternitate. În acea zi s-a născut, prematur, primul copil care cântărea 1,5 kg” . Pe atunci năşteau circa 3000 de femei pe an. „Munceam. Aveam şi câte 16 naşteri pe zi. Acum avem anual 1300-1400 de naşteri”, povesteşte doctoriţa, zicând că la maternitatea din Orhei „vin toate cazurile grele şi complicate din trei raioane adiacente, Şoldăneşti, Rezina şi Teleneşti”.

Mărturiseşte că majoritatea nopţilor din viaţa sa le-a petrecut între pereţii maternităţii, asistând pe parcursul a cincizeci de ani venirea pe lume a sute de copii, uneori dupleţi, tripleţi. Minodora Cucu a întemeiat o familie, dar copii n-a avut, de aceea spune: „Aşa a vrut Dumnezeu. Toţi copiii naşterea cărora am asistat-o sunt şi ai mei”.

Intervenţii la lampă

„Până a se deschide Secţia maternitate, erau maternităţi în şase spitale săteşti. Nu era noapte să nu plecăm încolo la un caz greu. Odată cu deschiderea acestei maternităţi, numărul naşterilor a crescut considerabil”, spune doctoriţa căreia nu i-a fost frică de muncă. Minodora Cucu activează şi acum. „Nu este zi sau noapte să nu fiu chemată de urgenţă. Azi sunt de la ora 3.00 aici. Pe zi, avem de la cinci la zece naşteri. Fac şi ture de noapte. Am puteri şi asta este viaţa mea”, se confesează moaşa Orheiului. „Îmi amintesc că şase ani în această clădire n-a fost nici pomină de căldură. Nu era o centrală termică. Apa şi lumina erau pe ore. Strângeam apă şi, cu lampa la ureche, făceam intervenţiile necesare. Aşa asistam şi naşterile”.

Ieşeau aburii din nou-născuţi

„S-au născut copii şi-n aşa condiţii. Vedeai cum ieşeau aburii din ei. Femeile fără complicaţii, peste câteva ore, erau externate”, îşi aminteşte îngândurată de vremurile prin care a trecut, accentuând că acum e foarte bine. Potrivit ei, cu susţinerea din partea raionului şi prin diferite proiecte, maternitatea oferă în prezent condiţii bune viitoarelor mame. Ultimul proiect a fost un grant din partea guvernului federal german, în valoare de 105 mii de euro, au fost schimbate uşile şi ferestrele din exterior ale Spitalului Raional Orhei. Una din cele mai grave probleme, în opinia medicului Cucu, e că, în ultimul deceniu, maternitatea duce lipsă de specialişti tineri. Pe parcursul anilor, mulţi medici au plecat la muncă peste hotare din cauza remunerării proaste.

„Din cinci ginecologi, trei suntem pensionari şi doi în prag de pensionare. Dacă ieşim azi la pensie, maternitatea rămâne fără medici. Nu avem cui transmite ştafeta. A venit un medic anul trecut, a lucrat ceva timp şi, văzând că salariul e mic, s-a transferat la o maternitate din Chişinău. Anul acesta, au fost repartizaţi patru medici după rezidenţiat şi numai unul a păşit pragul maternităţii.”

Noile tehnologii previn malformaţiile

Maternitatea din Orhei ar mai avea nevoie de patru specialişti noi, afirmă Minodora Cucu. Este convinsă că noile tehnologii din domeniul medicinei au un impact pozitiv în societate. „Graţie aparatelor performante de azi, femeile nu nasc copii cu handicapuri, pentru că la un termen mic se depistează maladiile congenitale, astfel se întrerup sarcinile cu risc. Orice intervenţie, procedură este discutată cu femeile şi cred că e corect”, explică Minodora Cucu.

Timpurile se întorc

În timpul discuţiei, a făcut o comparaţie între perioada de acum 30 de ani şi cea de azi. Odată cu planificarea familiei, din 1994, numărul naşterilor a scăzut, micşorându-se substanţial şi numărul avorturilor, de la 5000 la 280 pe an. Dincolo de faptul că naşterile au scăzut cu 50 la sută, copiii nu sunt abandonaţi.  Specialiştii de la asistenţa socială conving femeile de condiţie socială dificilă privind prioritatea unui copil în viaţa unei mame.

În prezent, multe tinere nasc la 17-20 de ani, dar sunt şi femei care decid să facă un copil şi după patruzeci de ani. „Recent, am asistat o naştere. O femeie cu doi copii acasă, în vârstă de 20, şi, respectiv, 15 ani, a decis să-l nască pe-al treilea, la vârsta de 44 de ani”.

The following two tabs change content below.