Moartea pe nume ”Baikal”

TRAGEDIE // O tânără de 16 ani din Ialoveni şi-a tras involuntar un glonte în cap

O tânără de 16 ani din Ialoveni, Sabina Ţurcanu, s-a accidentat mortal cu arma tatălui său, împuşcându-se în cap. Tragedia s-a produs sâmbătă seara, atunci când părinţii fetei erau în ospeţie la nişte cumetri, iar sora mai mare ieşise la plimbare cu prietenul ei.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului de Interne, cauza tragediei nu este cunoscută, se ştie doar că arma era păstrată legal, conform tuturor cerinţelor. Mama Sabinei, Tatiana Ţurcanu, este convinsă că tragedia s-a produs din imprudenţă. Femeia crede că fiica ei, pasionată de fotografie, a vrut doar să se fotografieze cu arma tatălui său.

Sabina Ţurcanu provine dintr-o familie cumsecade, unde armonia şi înţelegerea nu au lipsit niciodată. „Nici nu vreau să cred că este un suicid, pentru că nu poate o fată ca ea să facă aşa ceva”, a declarat pentru JURNAL directoarea Liceului ”Ana Munteanu” din Ialoveni, Valentina Săcară, instituţie la care îşi făcea tânăra studiile, fiind elevă în clasa a XI-a, profil real.

Fată exemplară

„Ea era prima la studii, o elevă eminentă, care avea media mai sus de 9,5 la toate disciplinele. Era inima liceului. Participa la orice manifestare care se desfăşura în şcoală, unde era clasată pe primele locuri. Nu poate fi adevărat că s-a sinucis. Numai unul Dumnezeu ştie cum şi ce s-a întâmplat”, a comunicat pentru JURNAL directoarea liceului, Valentina Săcară. Potrivit ei, Sabina voia să se facă psiholog.
„Ultima dată am vorbit cu ea vineri la telefon. Era bine dispusă şi foarte veselă. Mi-a spus ce va face sâmbătă şi duminică”, a declarat pentru JURNAL cea mai bună prietenă a ei, Irina Boţaniuc, eleva aceluiaşi liceu. Potrivit prietenei sale, Sabina Ţurcanu era prietenă cu un băiat din Ialoveni, Andrei Guranda, în vârstă de 19 ani, student la Universitatea Tehnică din Moldova. ”Un băiat educat şi deştept, pe care Sabina îl iubea, aceleaşi sentimente fiind împărtăşite şi de Andrei, care-mi este şi mie un bun prieten”, a spus Irina.

Pasiunea Sabinei pentru fotografie i-a fost fatală

Solicitată de JURNAL, mama Sabinei, Tatiana Ţurcanu, a spus că nu este de acord cu versiunea unui suicid, după cum se vehiculează în unele mijloace de informare. Potrivit ei, moartea fiicei a fost o întâmplare tragică. Îndurerata mamă a mai comunicat că fetiţei sale îi plăcea mult să se fotografieze. ”Avea poze în toată casa şi-i plăcea enorm să pozeze. Şi nimic nu o putea determina să se sinucidă. Se întâlnea cu un băiat de vreo trei săptămâni şi aveau aceleaşi sentimente unul faţă de altul. Venea acasă şi-mi spunea: „Mamă, azi avem două săptămâni de când ne întâlnim”. În familia noastră armonia şi înţelegerea nu au lipsit niciodată. Mereu discutăm după cină despre orice temă”, ne-a spus Tatiana Ţurcanu.

După spusele ei, Sabina îşi pregătea temele în ziua tragediei, pentru că duminică voia să iasă la cumpărături în oraş cu sora ei mai mare, Diana, prietenul acesteia şi prietenul ei – Andrei Guranda.

”Când am plecat de acasă, Sabinuţa (aşa o numea mama – n.r.) privea bine dispusă o emisiune la televizor. Am lipsit de acasă vreo jumătate de oră, timp în care s-a întâmplat tragedia. Numai ea nu a plecat de acasă, din cauza unei mici intervenţii pe care o avusese la picior, săptămâna trecută. Avea o bătătură pe care medicii i-o tăiaseră. Din cauza aceasta i se umflase piciorul şi nu putea să se încalţe decât în tenişi”, ne-a mărturisit mama cu vocea copleşită de durere.

Şi-a tras involuntar un glonte în cap

”Am venit acasă şi în toată casa ardeau luminile. Totul era încuiat aşa cum i-am spus să facă. Nu răspundea la uşă. Credeam că a adormit. După mai multe forţări ale uşii balconului, soţul a intrat în casă şi a găsit-o pe Sabina cu faţa la pământ. Modul în care a căzut în urma împuşcăturii demonstrează că ea stătea cu faţa la oglindă, iar nu departe de ea se afla aparatul de fotografiat”, spune Tatiana Ţurcanu. Potrivit femeii, fiica mai mare, Diana, a descoperit pe ecranul computerului o poză cu trei fete care aveau câte o armă în mână. Mama crede că fiica a vrut să facă o poză asemănătoare.

Fata a luat pistolul tatălui său din safeu şi din întâmplare şi-a tras un glonte în tâmplă. A murit pe loc. Potrivit poliţiei, tânăra ştia codul de la safeu, iar arma de tip Baikal era încărcată. Pistolul era deţinut legal de către tatăl său.

Cazul este cercetat de către poliţia din Ialoveni care urmează să facă acum expertiza balistică. Colegii fetei au făcut ieri un site pe Internet unde au plasat zeci de mesaje de condoleanţe. Colegii o regretă enorm pe cea care era o fire prietenoasă, exemplară şi iubită de toţi.

The following two tabs change content below.