Moartea domnului IakuninTRAGEDIE // Un bărbat a încheiat pactul cu moartea în  momentul în care a telefonat la Salvare

Boris Iakunin, în vârstă de 57 de ani, s-a stins la câteva ore, după ce medicul de la Salvare a refuzat să-l interneze în spital. Bărbatul suferea de pancreatită. A telefonat la salvare în noaptea de miercuri spre joi, în jurul orei două. La 2.30 a fost adus în secţia de internare. Medicul care l-a consultat, un tânăr specialist, a considerat că acesta nu necesită spitalizare şi i-a recomandat tratament la domiciliu. Bărbatul a aşteptat pe culoar până în zori. O soră medicală, care a precizat că „i-a memorizat culoarea hainei”, a informat ulterior medicul-şef al secţiei de internare că l-a văzut ieşind pe uşa spitalului pe la ora 5.40. Aproape de ora 9.00 o persoană din stradă a chemat iarăşi Salvarea şi bărbatul a fost readus la spital în secţia de reanimare, unde s-a şi stins din viaţă.

În certificatul de deces eliberat familiei, se spune că bărbatul a decedat în urma unui infarct. Potrivit copiilor, tatăl lor avea urme de degerături pe corp. În culmea disperării, familia doreşte să-i acţioneze în judecată pe cei care, consideră ei, se fac vinovaţi de moartea tatălui lor.

La spital, fără însoţitori

Bărbatul care a decedat în urma acestei nefericite întâmplări este originar din s. Bulboaca, mun. Chişinău. Nu a avut presimţirea tragicului sfârşit. Miercuri, a stat toată ziua cu nepoţelul Nichita. A mai trebăluit prin gospodărie. Seara, a început să acuze dureri în regiunea abdominală. Copiii presupun că acesta a mâncat ceva contraindicat suferinzilor de pancreatită. „S-au mai întâmplat astfel de cazuri. Tata a chemat salvarea. Şi-a strâns lucrurile într-o sacoşă – pijamaua, o cană, o lingură, ceea ce credea el că e necesar pentru spital. Acasă era numai sora Natalia cu nepoţelul mic, din care cauză nimeni nu a putut să-l însoţească la spital”, ne spune fiul decedatului, Valeriu.

Dimineaţa, au telefonat la spital, să afle în ce secţie se găseşte tatăl lor. Au fost informaţi că bărbatul nu a fost internat şi că la ora 3.15 i s-a permis să plece acasă. Copiii s-au alertat ştiind că tatăl lor nu cunoaşte oraşul. Au început să-l caute, gândindu-se că poate a telefonat cuiva care l-ar fi luat de la spital. Peste o oră, au mai dat un telefon la spital. A doua oară au fost informaţi deja că Boris Iakunin a fost descoperit în stradă şi că acesta a decedat în secţia de reanimare a spitalului.

Găsit în stradă

Copiii au aflat că tatăl lor a fost găsit în jurul orei 9.00, la câteva sute de metri de Spitalul de Urgenţă, pe str. Bucureşti, rezemat de un perete, alături cu sacoşa în care se aflau pijamaua, lingura şi cana. Copiii nu au putut afla cine a chemat salvarea. „La intrarea în morgă ne-a întâmpinat o infirmieră, care ne-a întrebat câte zile tata nu a tras pe acasă. Ne-a dat de înţeles că a fost adus îngheţat de frig. I-am spus că, de fapt, el a fost luat de acasă în aceeaşi noapte”, ne mai spune Valeriu. „Am avut încredere că e pe mâna medicilor, nu ştiam că va ajunge în stradă unde va fi cules de străini”, afirmă printre lacrimi, Natalia, fiica decedatului.

Şeful secţiei de internare a Spitalului de urgenţă din Chişinău, Oleg Codreanu, a informat familia că medicul care l-a consultat este un tânăr specialist, Gh. Frunză. „El a considerat că bărbatul nu are nevoie de internare în spital. Personal, nu am văzut pacientul”, a spus şeful secţiei, care a sfătuit familia ca, în cazul în care îşi doreşte mai multe informaţii să se adreseze cu o interpelare la conducerea spitalului şi vor primi răspuns „conform legislaţiei în decurs de 31 de zile”.

Valeriu şi Natalia au intenţionat să depună o plângere la Procuratura Buiucani, dar au fost îndreptaţi la Comisariatul de Poliţie Buiucani. „La comisariat nimeni nu dorea să primească cererea noastră, spunând că nu se ocupă de astfel de cazuri”, ne mai spune Valeriu. Familia va solicita serviciile unui avocat.

Funeraliile bărbatului au avut loc duminică.

 

O familie acuză medicii de la urgenţă de moartea copilului

O fetiţă de trei ani, Beatrice Coşcodan, a decedat la finele săptămânii trecute, la Spitalul Municipal „Valentin Ignatenco”, de pneumonie bilaterală avansată. Potrivit Pro TV, părinţii copilului acuză medicii de la urgenţă, la care au apelat timp de trei zile, dar care au decis că fetiţa poate primi tratament la domiciliu.

Lilian Coşcodan, tatăl fetei, e de părere că micuţa ar fi putut fi salvată dacă ar fi fost diagnosticată corect şi la timp. „Prima oară când am chemat medicii de la urgenţă ne-au cerut să scădem temperatura. În zilele următoare, ne-au recomandat să ne adresăm la medicul terapeut şi că nu există motive de îngrijorare”, a relatat tatăl fetiţei.

Copilul a fost transportat la spital la sugestia unui medic de la o clinică privată. Fetiţa a decedat peste două zile, în secţia de reanimare a spitalului.

Medicii au informat familia că boala avansase iremediabil si că nu au mai putut-o salva. Conducerea Spitalului de urgenţă a declarat că va investiga cazul.

Svetlana COROBCEANU

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu