Moartea Cristinei face „victime” printre poliţişti

Poliţiştii care nu au intervenit s-o salveze pe Cristina Dolghier, în vizorul procurorilor

Igor Rotaru, căpitanul de poliţie de la Comisariatul de poliţie Orhei, demis prin ordinul MAI la 13 iulie curent din cauza că nu ar fi reacţionat prompt la apelurile familiei Dolghier, a contestat decizia ministerului la Curtea de Apel Chişinău.

Poliţistul luptă să fie restabilit în funcţie. El spune că regretă moartea tinerei şi neagă că s-ar face vinovat de faptul că grupul operativ a ajuns cu întârziere la faţa locului. Potrivit lui, de vină ar fi fost comunicarea defectuoasă cu membrii familiei care au apelat la poliţie şi dotarea tehnică derizorie a comisariatului. Procuratura Orhei anunţă despre pornirea unei urmăriri penale în baza neglijenţei în serviciu.

Svetlana Corobceanu

JURNAL a relatat în unul din numerele precedente despre moartea pe patul de spital în chinuri groaznice a Cristinei Dolghier, tânăra de 20 de ani căreia cumnatul său i-a dat foc, supărat că divorţează de soţie. Conform descifrărilor telefonice, între primul apel la poliţie şi clipa fatală în care infractorul şi-a realizat diabolicul plan, s-au scurs 19 minute. Primul apel la poliţie a fost făcut la ora 2.56 dimineaţa. Sora Cristinei Dolghier a anunţat poliţia că soţul ei face scandal şi ameninţă să dea foc la casă. Al doilea apel a fost făcut peste 15 minute de tatăl fetelor, Grigore Dolghier. Bărbatul a informat poliţia că ginerele său dă foc la casă. Potrivit lui, poliţistul l-ar fi întrebat: „Ce, încă n-a dat foc?”.

Al treilea apel a fost făcut la 3.15, tot de tatăl fetelor, care a anunţat poliţia că ginerele i-a dat foc fiicei. La 3.16, acesta i-a telefonat prietenului Cristinei, Alexandru, care a venit în grabă cu maşina şi a transportat-o la spitalul din Orhei. La ora 3.24, unitatea de gardă a Comisariatului de poliţie Orhei a primit un apel deja de la spital în care a fost informată că a fost adusă o tânără cu arsuri pe o suprafaţă de 70% a corpului.

Alexandru, prietenul fetei, a avut nevoie de opt minute ca să vină la locul infracţiunii şi s-o transporte pe tânără la spital. Poliţia a venit peste jumătate de oră de la ultimul apel. Familia fetei este convinsă că, dacă poliţia ar fi intervenit la timp, Cristina Dolghier ar fi fost azi în viaţă.

Violenţa în familie, ignorată de poliţişti

Căpitanul de poliţie, Igor Rotaru, poliţistul care în acea noapte  era de serviciu la comisariat, afirmă că nu a anunţat imediat grupul operativ, deoarece când a primit primul apel de la familia Dolghier a fost informat că are loc o ceartă în familie. „Maşina cu grupul operativ era la o altă infracţiune în s. Mitoc, Orhei. Avem o singură maşină. Am informat-o pe doamnă despre acest lucru. Şi ea mi-a spus: «Dacă nu puteţi acum, să veniţi mâine dimineaţă să-l liniştiţi»”, afirmă Rotaru.

Potrivit spuselor sale, el ar fi sunat grupul operativ abia când a fost informat că scandalagiul dă foc la casă. Totuşi, deşi s. Mitoc e la circa 2 km distanţă de Orhei, maşina poliţiei a ajuns la faţa locului abia peste jumătate de oră de la comiterea infracţiunii, când tânăra de 20 de ani, Cristina Dolghieru, fusese spitalizată.

N-au încercat să-l reţină pe infractor

Conform ordinului MAI, Rotaru a fost demis pentru că n-ar fi informat conducerea Comisariatului despre acest caz. Poliţistul susţine însă că anterior comisarul ar fi dat indicaţii să nu i se raporteze cazurile legate de certuri în familie, ci numai despre infracţiunile grave şi că l-ar fi informat pe comisar despre faptul că i s-a dat foc unui om în acea noapte. „Am ezitat să-l informez despre primul apel pentru că era vorba de scandal în familie. Apoi când am fost informaţi că scandalagiul vrea să dea foc la casă, am anunţat grupul operativ. După ce am mai primit un apel în care am fost informaţi că a avut de suferit o tânără, i-am telefonat comisarului şi l-am informat despre aceasta. Mi-a zis să vedem care vor fi rezultatele expertizei medicale şi a închis telefonul. Nici nu a dat indicaţii să întreprindem acţiuni imediate pentru a-l reţine pe infractor. Descifrările convorbirilor telefonice solicitate de procurori sper că vor demonstra acest lucru. Explicaţia mea adresată ministrului a dispărut din dosar înainte să ajungă la MAI”, mai spune poliţistul.

Ancheta de serviciu în acest caz a fost pornită după mai bine de o săptămână de la comiterea infracţiunii, la insistenţa mamei fetei, Veronica Dolghier. Comisarul Ion Chicu a informat-o la prima lor întâlnire că nu ştia că poliţiştii n-au reacţionat la apel.

Chicu:N-am fost informat

Solicitat de JURNAL, comisarul de Orhei, Ion Chicu, a negat cele afirmate de poliţist. „A fost efectuată o anchetă de serviciu şi, ca rezultat, a fost emis un ordin prin care poliţistul vinovat a fost demis. Aici nu suntem la piaţă. Nu mi-a raportat nimic despre acest caz. Mai mult nu comentăm”, a spus el.

Pe moment, cazul este investigat de Procuratura raionului Orhei. Potrivit procurorului Denis Poiată, a fost pornită o urmărire penală în baza neglijenţei în serviciu. „Verificăm legalitatea acţiunilor tuturor persoanelor implicate în acest caz. Aşteptăm rezultatele interceptărilor telefonice şi credem că, în scurt timp, vom da un răspuns cu privire la legalitatea acţiunilor poliţiştilor”, a spus procurorul.

Întrebat dacă e adevărat că comisariatul are în dotare un singur automobil care se deplasează pe timp de noapte, procurorul a spus că, în cazurile de urgenţă, instituţia are unităţi de transport de rezervă pe care ar trebui să le pună la dispoziţia angajaţilor săi. Poliţiştii care vor fi găsiţi vinovaţi de neglijenţă în serviciu riscă o amendă de la 300–800 unităţi convenţionale sau închisoare de la doi la şase ani, cu privarea dreptului de a deţine anumite funcţii pentru o perioadă de cinci ani.

I-au permis fugă

Principalul bănuit, Sergiu S., 28 de ani, cumnatul Cristinei Dolghier, potrivit poliţiştilor care s-au ocupat de acest caz, a revenit pe furiş acasă a doua zi după infracţiune, şi-a luat documentele şi a plecat în străinătate. Acesta a fost anunţat în urmărire internaţională pe 28 iunie şi a fost reţinut după aproape o lună de la producerea infracţiunii pe teritoriul Ucrainei. El urmează să fie extrădat în timpul apropiat, conform procedurii, autorităţilor din Republica Moldova.

Ion Guzun, jurist în cadrul Centrului de Resurse Juridice din Moldova: „Fapta poliţiştilor în acest caz este echivalentă cu complicitate la crimă. Datoria poliţistului, în primul rând, este de a asigura securitatea tuturor celor care le solicită ajutorul”.

 

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu