Moarte românilor/ Dumitru Crudu

By Editor Moldova.ORG

Într-un articol de-al meu de pe moldova.org am scris că mai multe clădiri din Chişinău sunt maculate cu slogane xenofobe, în limba rusă, printre care cel mai grav mi s-a părut a fi smerti rumânov/moarte românilor. Acest îndemn josnic şi ameninţător l-am descoperit în mai multe colţuri ale oraşului, ceea ce m-a dus cu gândul că ar semăna cu o campanie orchestrată din umbră. Am anexat şi poze. Ceea ce m-a mirat cel mai tare e că procuratura nu s-a sesizat şi nu a început o investigaţie penală, de unde şi cum au apărut. Nefiind vorba despre nişte înjurături nevionvate, şi nefiind vorba doar de un singur îndemn sau două, cu atât mai mult mă miră faptul că şi azi, la câţiva ani de când au fost răspândite prin oraş şi la doi ani de când am semnalat fenomenul, nimeni nu le-a şters de pe ziduri. Aceste inscripţii contra populaţiei majoritare din oraş, cu iz fascist, mai pot fi văzute şi acum prin oraş. Să zicem, pe strada Neaga.

M-am gândit, poate că inscripţia în cauză se vrea a fi o ameninţare la adresa unor oameni care locuiesc în blocul de pe strada Neaga, pentru că împărtăşesc viziuni europene. Autorul îndemnului xenofob şi fascist poate că vrea să-i intimideze în felul acesta. Dar poate nu numai pe ei, ci pe toţi românii care trec pe strada Neaga. Dar, mai ales, pe românii care merg să-şi perfecteze actele de identitate la secţia de paşapoarte de peste drum. Dar de ce nu l-a tradus şi în română? Înseamnă că nu e adresat românilor din România, căci se ştie că nu aceştia nu rup rusa, ci românilor din Rep Moldova, care nu au cum să n-o cunoască.

Oricum ar fi, mă miră foarte tare că nici poliţia,nici procuratura, dar nici autorităţile oraşului, nu s-au gândit să şteargă acest îndemn agresiv şi să dea de urma autorilor lui. Oare de ce?

Pe de altă parte, fu destul ca un om între două vârste să scrie pe un monument al soldaţilor sovietici că soldaţii ruşi sunt ocupanţi, ca să fie umflat în aceeaşi clipă, chiar de la locul faptei, iar textul său să fie radiat cât ai trage cu praştia de pe monument.

Nu zic că e bine că acel domn a ales să protesteze în felul acesta contra neoimperialismului rus. Nu e bine. Pentru că le va da doar apă la moară inamicilor aspiraţiilor europene ale Republicii Moldova. Cred că ar fi făcut mai bine să fi ales alte căi de-a protesta, ieşind, de exemplu, cu o pancardă în faţa ambasadei Rusiei, unde să scrie că soldaţii ruşi sunt ocupanţi, dar nu înţeleg de ce într-un caz poliţia acţionează cu viteza fulgerului, iar, în alte cazuri, se face că bate vântul.

Smerti rumânov/ moarte românilor. Oare când va fi găsit şi umflat şi autorul acestei inscripţii? Şi oare va fi şters vreodată îndemnul ăsta de pe zidul de pe strada Neaga, dar şi din alte colţuri ale oraşului?

Sursa: diaspora.moldova.org

Category: Important, Social, chisinau, Dumitru Crudu, inscripţii, Moarte romanilor, pereti