Miza votului din Transnistria

PD şi PSRM  s-au angajat în luptă pentru votanţii din regiunea ocupată de separatişti

Prin arestarea preşedintelui raionului Dubăsari, Grigore Policinschi, PD încearcă să tragă preşul de sub picioarele PSRM în lupta pentru circumscripţii, în preajma alegerilor parlamentare din 2018. De această părere sunt comuniştii, primii care au ieşit cu o reacţie după reţinerea preşedintelui de raion. De aceeaşi părere sunt şi socialiştii, care afirmă că PD ar fi făcut în ultimele luni presiuni asupra lui Policinschi, pentru a-l determina să adere la PD. Acela ar fi refuzat şi astfel şi-ar fi semnat verdictul.

Cert este că la ultimele alegeri Policinschi a asigurat victoria PSRM în raion, cu ajutorul autobuzelor de votanţi din regiunea controlată de autorităţile separatiste. Totodată, acesta a consimţit la 25 iulie curent să fie ales încă un vicepreşedinte de raion, al treilea, membru PSRM, responsabil de investiţii. Raionul Dubăsari este cel mai mic din republică, cu o populaţie de 34.000 de oameni şi cu doar 14 primării. În condiţiile actuale de austeritate, nici cele mai mari raioane nu şi-au permis luxul de a avea trei vicepreşedinţi.

Remunerări pentru „păstrarea secretului de stat”

Procurorii anticorupţie îl acuză pe Policinschi că ar fi comis în perioada 2014–2016 mai multe abuzuri care au dus la prejudicierea bugetului în proporţii deosebit de mari. A delegat un grup de persoane să participe la întruniri peste hotare, achitându-le ilegal cheltuielile pentru deplasare din bugetul raional în valoare de 83.000 de lei. A aprobat ilegal liste cu persoane din aparatul preşedintelui raionului, din secţii, direcţii şi subdiviziuni, care pot avea acces la secretul de stat şi le-a oferit sporuri salariale pentru păstrarea secretului de stat.

Procurorii îl mai acuză pe Policinschi de majorarea ilegală a salariilor persoanelor publice şi a celor cu demnitate publică din cadrul raionului, luând în calcul condiţiile prevăzute pentru raioanele cu o populaţie de peste 50.000 de cetăţeni, pe când administraţia raionului Dubăsari deserveşte o populaţie de până la 35.000 de locuitori. În aceste condiţii, preşedintele şi-a majorat salariul cu circa 1.300 de lei, iar pe cel al vicepreşedinţilor – cu 1.100 de lei.

Procurorii acţionează în prag de alegeri

Deputatul liberal-democrat Grigore Cobzac ne spune că pe durata mandatului său de preşedinte de raion (din 2011–2015) la Hânceşti a primit spre avizare de la Cancelaria de Stat doar trei documente clasificate. Şi a avizat accesul la secretul de stat doar pentru trei persoane. La rândul său, consilierul prezidenţial responsabil de reintegrare, Vasile Şova, ne spune că raionul Dubăsari, în acest sens, nu se deosebeşte de alte raioane. „Nu cred că acolo ajung mai multe documente clasificate decât în alte raioane. Totuşi consider că acest dosar e cu tentă politică, deoarece presupusele infracţiuni enumerate de procurori ar fi avut loc în perioada 2014–2016. De ce abia acum, în ajunul alegerilor parlamentare, au decis să investigheze aceste cazuri?”, se întreabă Şova.

Şi expertul Transparency International Moldova, Ianina Spinei, atrage atenţia că există mai multe rapoarte ale Curţii de Conturi care constată nereguli în diferite raioane, procurorii însă reacţionează selectiv. „Este un joc politic pentru a-i pune la respect pe reprezentanţii care nu fac parte din PD ori pentru a-i coopta în PD”, susţine Spinei.

Lupta PD-PSRM

În urma acestui scandal, comunistul Alexandru Petcov i-a acuzat pe socialişti că în persoana lui Vasile Bolea ar fi făcut presiuni pentru a alege cel de-al treilea vicepreşedinte, cu scopul de a avea „un instrument de influenţă înainte de alegeri în acest raion”. Bolea a negat şi a precizat că în vara anului curent Policinschi a solicitat sprijinul PSRM, motivând că asupra sa se exercită presiuni ca să adere la PD, prin intermediul a diverse controale iniţiate la Consiliul raional. „Sunt doar patru raioane în republică unde democraţii nu deţin controlul – Dubăsari, Basarabeasca, Ocniţa şi Taraclia. Democraţii încearcă, înclusiv prin presiuni exercitate de organele de drept, să înlăture liderii incomozi din aceste raione”, susţine Bolea.

Farmecul „rezervaţiei seaparatiste”

Fosta deputată, Stela Jantuan, a atras atenţia în cadrul unei emisiuni de la Jurnal TV că, deşi este evidentă lupta dintre PD–PSRM pentru acest raion, Legea privind votul mixt, nu indică clar cum vor vota cetăţenii din regiunea controlată de autorităţile neconstituţionale de la Tiraspol. „Acest raion este interesant prin faptul că oferă posibilitatea de a obţine voturile din stânga Nistrului, ale oamenilor care sunt aduşi cu autobuzele. Până la urmă, legea nu prevede clar cum vor vota aceştia. Doar diferendul transnistrean încă nu este soluţionat. Nici Ucraina nu a permis să aibă loc alegeri în regiunile pe care nu le controlează. R. Moldova este din păcate o scenă mare de teatru unde guvernarea realizează scene de prost gust, care nu au nimic în comun cu interesul naţional şi cu problemele adevărate ale cetăţenilor”, a spus experta.

Odată cu reţinerea preşedintelui raionului Dubăsari, au răsunat mai multe avertismente, prin care s-a adus la cunoştinţa opiniei publice că în cazul în care Grigore Policinschi nu este  eliberat, PSRM şi reprezentanţii administraţiei publice din raionul Dubăsari vor organiza acţiuni de protest.

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu