Mitul gospodarilor

adrian-ciubotaru.f.nadea-roscovanu-1024x716

Circulă o vorbă prin Chișinău că noua guvernare chiar are de gând să se pună pe treabă și să facă ordine în țară. Două categorii de cetățeni cred și răspândesc buna vestire. Prima sunt adepții PD-ului. Sunt puțini, dar convinși că iată acum, fără povara liber-democrată în spate, fără zâzania și blocajele de altădată din Parlament și Guvern, democrații își vor sufleca mânecile și vor arăta întregii țări de ce sunt capabili. A doua categorie sunt optimiștii “înțelepți”. Sunt mai numeroși, dar obosiți peste măsură (peste măsura optimismului lor, bineînțeles) de instabilitate și încredințați că haosul nu poate să dureze la infinit, că ceva trebuie să se facă. Oamenii din această categorie nu sunt la fel de naivi sau, după caz, ipocriți ca milenariștii lui Plahotniuc. Ei știu că democrații se simt obligați să întreprindă un minim efort pentru ameliorarea situației economice și politice din țară. Asta pentru că alegerile parlamentare nu pot fi evitate la nesfârșit și nici trucate așa ca PD-ul și aliații săi să iasă învingători.

Așadar, nici dictatura hard și nici transformarea fățișă a scrutinelor într-o farsă de tip rusesc nu sunt o soluție, întrucât noua alianță de guvernare nu se poate bizui decât pe sprijinul diplomatic și financiar al UE. De unde și constrângerea la “bine”: unele reforme sunt inevitabile, lupta cu corupția chiar trebuie să producă pușcăriași, fondurile europene, odată deblocate, trebuie să ajungă la destinație ș.a.m.d. În opinia optimiștilor de nevoie (că asta-i înțelepciunea moldovenilor, “nevoia”), ne așteaptă, în consecință, o perioadă de control soft din partea puterii, mixat cu unele schimbări pozitive în plan economic și social.

Două lucruri mă fac să cred însă că acest mit al “PD-ului gospodar” e la fel de găunos ca și cel al “AIE-ului cu orice preț”, de acum cinci-șanse ani, care ne sugera că trebuie să-i susținem pe hoții de la guvernare întrucât hoții sunt “proeuropeni”.

Primul lucru care mă pune în gardă nu e realegerea lui Mihai Poalelungi în fruntea CSJ – nici măcar optimiștii nu se așteaptă la reforme în Justiție, indiferent de conjunctura internă sau externă. E chiar casa fostului deputat Constantin Botnari, care nu e tocmai inventatorul Facebook-ului, dar care nu trăiește mai rău ca Zuckerberg. E destul să vezi numai atât, unde locuiește dl Botnari și viața în libertate a dlui Guma, ca să-ți dai seama că lupul la oi poate face o singură reformă: eliminarea lupului concurent. Al doilea lucru care mă face și mai sceptic în privința “miracolului” PD-ist este proiectul de lege privind reformarea SIS-ului, aprobat recent de Guvern. Noul Serviciu Național de Informații, aidoma SRI-ului din țara vecină, va beneficia de așa-numitul “mandat de securitate” sau, în termeni mai clari, de un “mandat de interceptare pentru motive de securitate națională”, ce poate fi emis la cererea ofițerului de securitate și numai cu autorizație de la judecător. În România, acest mandat a fost utilizat cu mult succes în combaterea corupției. Cum credeți că va fi folosit mandatul de securitate la noi? Dată fiind cultura politică și juridică, mai joasă ca oricând, a guvernanților, dar și paranoia acestora, în creștere, mă tem că lupta cu corupția nu se va rezuma doar la eliminarea lupului concurent. Ispita controlului total poate merge și mai departe. S-a întâmplat și la case mai mari, cu certitudine absolută se va întâmpla și la moldoveni.

E firesc să credem că și guvernanții noștri sunt oameni ca toți oamenii. E cu neputință să ne imaginăm că nu observă, de după geamurile fumurii și blindate ale mașinilor personale sau de serviciu, sărăcia de afară. Căci nu ai cum să nu observi transformarea Chișinăului într-o veritabilă Cuțaridă, ruina satelor, cozile interminabile de la oficiile stării civile. E și mai firesc să credem că cel puțin o parte din ei și-a spus măcar o dată că așa nu se mai poate. Mai mult, e foarte probabil că și-au dorit, sincer, să facă o schimbare. Așa cum și-o doresc, de nevoie, acum, constrânși de proteste, de bugetul cadaveric și de presiunile externe, cei care au cinat în taină la inaugurarea lui Filip. Dar cum s-o faci cu un salariu de 7 500 de lei, fără beneficii?

The following two tabs change content below.
Adrian Ciubotaru

Adrian Ciubotaru

Adrian Ciubotaru

Ultimele articole de Adrian Ciubotaru (vezi toate)