Mitropolitul Vladimir nu candidează

SCRUTIN // Listele electorale luate la bani mărunţi de JURNAL

Listele electorale ale unor partide înscrise în cursa pentru alegerile anticipate din 28 noiembrie au provocat critici dure din partea analiștilor politici. Potrivit lor, prin apariția pe primele locuri în unele liste a unor oameni de afaceri anonimi se adeverește o bănuială mai veche că locurile pe liste sunt distribuite în funcție de contribuțiile financiare ale candidaților, lucru deloc apreciat de alegători. “Pățiții”, dimpotrivă, au renunțat la businessmenii controversați de pe liste în avantajul membrilor fideli ai partidului. Câteva formațiuni au decis să rămână la oferta din alegerile de anul trecut (cu mici modificări – n.r.). Totuși, ne atenționează ele, schimbări vor mai avea loc, mai ales că noile amendamente la Codul Electoral permit modificarea listei până în ultima săptămână înainte de alegeri.

Lista va fi lungă

După îmbulzeala de la CEC din prima zi de depunere a dosarelor de participare la alegeri, alți doritori de a deveni concurenții electorali nu s-au mai arătat. Totuși, spun analiștii, asta nu înseamnă că buletinul de vot va fi scurt. Pe lângă cele 12 formațiuni înscrise luni, vor mai urma încă vreo opt, prognozează ei. După toate aparențele, Partidul Liberal Democrat (PLDM) se va înscrie printre ultimii în cursa pentru parlamentare și asta pentru a le demonstra colegilor de Alianță că se poate face campanie electorală și într-o lună (ca răspuns la refuzul AIE de a vota propunerea PLDM de reducere a campaniei electorale de la 60, la 30 de zile – n.r.).

Și, pentru că am avut mai mult timp la dispoziție pentru a analiza listele depuse de partide la CEC, vă propunem să examinăm împreună fenomenele și oamenii curioși pe care i-am găsit acolo.

Necunoscuţii de pe lista PD

Indiscutabil, lista Partidului Democrat a provocat cele mai multe discuții în societate. Scriam în numărul de marți al JURNALULUI că patru dintre primii zece candidați ai formațiunii sunt necunoscuți opiniei publice și, prin coincidență, au legătură cu omul de afaceri Vlad Plahotniuc. Andrian Candu, al treilea de pe lista PD, este director general al companiei “Prime Management” SRL și, potrivit unor surse, finul de cununie al lui Plahotniuc. Solicitat de presă, Candu a refuzat să comenteze aceste informaţii, precizând că despre relaţiile sale de rudenie cu diferite persoane va vorbi cu altă ocazie. Andrian Candu este director general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din R. Moldova, creată de Vlad Plahotniuc. Printre fondatorii acestei asociaţii se numără şi Pavel Filip, situat pe locul patru pe lista PD. Filip este director general al “Tutun CTC”. Despre fostul avocat al poporului, Raisa Apolschi, care se află pe locul șapte în lista PD, se spune că ar fi acum avocatul lui Vlad Plahotniuc în procesul împotriva politicianului Sergiu Mocanu. Iar Vasile Botnari, care ocupă locul nouă în listă, este chiar coleg cu Plahotniuc în Consiliul de Administrație al ”Victoriabank”. Tot de acolo vine și candidatul de pe locul 14 al democraților, Iurie Carp, care deține 0,00003 % din acțiunile băncii.

Obiectul criticilor dure

Ni s-a părut curios să îi descoperim pe lista PD și pe tatăl directorului Centrului de Combatere a Crimelor Economice și Corupției, Anatol Chetraru, care este președinte al r. Hâncești, dar și pe fostul comunist Iacob Timciuc, desprins de PCRM la începutul acestui an. În schimb, nu se regăsesc pe listă membrii vechi ai partidului: Oazu Nantoi, Valeriu Guma, Oleg Serebrian, Igor Klipii.

Potrivit analistului politic Anatol Țăranu, componența listei PD dă mult de bănuit și, dacă se va adeveri că acei candidați despre care se spune că ar avea legătură cu Vlad Plahotniuc cu adevărat o au, PD va avea de suferit, la fel ca și Alianța Moldova Noastră (AMN) care la alegerile precedente a promovat pe listă oameni de afaceri controversaţi. ”Mă tem că o astfel de listă ar putea fi obiectul unor critici dure din partea concurenților electorali și a societății civile”, consideră și analistul Arcadie Barbăroșie. El afirmă că lista ridică probleme și în ceea ce privește scenariile posibile după alegeri. ”Spre deosebire, spre exemplu, de domnul Nantoi, nu sunt sigur că noii apăruți s-ar opune în viitorul Parlament unei alianțe cu PCRM, dacă s-ar ajunge la asta”, a opinat analistul.

PCRM, garda veche la coadă

În schimb, lista PCRM nu îi surprinde pe analiști. Vorbind despre ea, aceștia au remarcat doar faptul că garda veche a partidului cedează ireversibil pozițiile. ”În primii zece de pe lista comuniștilor au mai rămas doar trei dintre ”veteranii” partidului: Vladimir Voronin, Maria Postoico și Vadim Mișin. În rest, băieți din „cuibul” lui Tkaciuk”, susține Țăranu. Puținii oameni noi de pe lista PCRM sunt juristul partidului Sergiu Sârbu (15), jurnalistul Constantin Starîș (27) și aşa-zisul analist Zurab Todua (24). Despre ultimul putem menţiona că deşi a fost prezentat în presa procomunistă drept un reputat analist rus, în lista electorală Todua figurează în calitate de director al unui srl. Tot pe lista PCRM regăsim câteva persoane despre care anterior Procuratura Generală a declarat că îi cercetează penal. Este vorba despre liderul PCRM Vladimir Voronin, fostul director al Căilor Ferate, Miron Găgăuz, și fostul director al ”Moldsilva” Anatolie Popușoi. Eliza Moscalciuc este un alt nume curios de pe lista comuniștilor. Tânăra, cunoscută opiniei publice ca liceana care a apărut în timpul protestelor din 7 aprilie 2009 la postul de televiziune NIT, aducând acuzaţii profesorilor, precum că i-ar fi îndemnat pe elevi şi studenţi să iasă la proteste, acum este candidatul cu numărul o sută al PCRM. Iar Eugenia Ostapciuc care la alegerile din iulie 2009 candidase pe locul nouă pe lista comuniștilor, la aceste alegeri nu a meritat mai mult de locul 61.

Prezenţa lui Chirtoacă nu e obligatorie

Despre lista depusă la CEC de Partidul Liberal putem spune doar că conține câteva nume noi. Este vorba despre analistul politic Vlad Lupan (mai nou consilier prezidențial al lui Mihai Ghimpu – n.r.), cunoscutul jurist Victor Popa, jurnalistul Valeriu Saharneanu, istoricul Ion Varta. Din listă însă lipsește Dorin Chirtoacă. Analiștii politici susțin că absența acestuia nu ar trebui să provoace îngrijorare partidului. ”După cele două campanii electorale de anul trecut, Dorin Chirtoacă deja se asociază cu PL. El a devenit un fel de brand al partidului. De aceea apariția lui pe listă nu e obligatorie”, crede Arcadie Barbăroșie.

Cât privește lista AMNm aici ar fi de remarcat două lucruri – renunțarea la controversatul om de afaceri Veaceslav Platon și promovarea pe primele locurii de pe listă a celor mai reprezentativi membri ai formațiunii. Analistul Anatol Țăranu consideră că noua listă a AMN demonstrează recunoașterea de către liderul formațiunii, Serafim Urechean, a eșecului listei de la alegerile precedente, când a promovat pe primele locuri persoane fără merite deosebite pentru partid.

Interpretull Ricu Vodă şi-a schimbat opţiunile

Lucruri curioase am găsit şi pe listele altor partide, mai mici. Astfel, printre candidaţii de pe lista Partidului Moldova Unită, condus de Vladimir Ţurcan, vom regăsi mai mulţi oameni din fosta echipă a comuniştilor. Sunt aici şi fostul deputat PCRM, Nicolae Bondarciuc, şi fostul şef al Agenţiei pentru Construcţii şi Dezvoltare a Teritoriului, Igor Seminovcher, şi fostul viceministru al Internelor, Andrei Şumleanschi, care, potrivit unor recente declaraţii ale comisarului sectorului Ciocana, pe 7 aprilie, ar fi ordonat poliţiştilor să se retragă din Parlament. Pe lista Mişcării Acţiunea Europeană, cea întocmită în ordine alfabetică, l-am descoperit pe interpretul Ricu Vodă, despre care vă amintim că după alegerile din 5 aprilie 2009, îşi exprima în presă bucuria că au învins din nou comuniştii. Cât priveşte conducerea MAE, numele acesteia se găsesc în coada listei. Veaceslav Untilă, preşedintele partidului, se află pe locul 98, prim-vicepreşedintele Anatol Petrencu – pe 72 şi doar vicepreşedintele Iurie Colesnic e mai în faţă, pe locul 30.

Umaniştii, fără mitropolit

Deşi ne-am fi aşteptat să-l regăsim pe mitropolitul Moldovei ÎPS Vladimir pe lista Partidului Umanist (condus de Valeriu Pasat –n.r.), lista formaţiunii nu conţine niciun cleric. În schimb îi găsim aici pe generalul Ion Corobcean, pe fostul viceministru de Interne, Ghenadie Cosovan, pe jurnalistul Dmitri Ciubaşenco, pe fostul ministru al Finanţelor, Mihai Manole, şi desigur pe Valeriu Pasat, numărul unu de pe lista PU.

Curios este că avocatul lui Sergiu Mocanu (care a decis să continue lupta împotriva mafiei, candidat pe lista Partidului pentru Neam şi Ţară – n.r. ), Ion Dron, de asemenea este tentat de gândul de a deveni deputat. Juristul este numărul doi pe lista Partidului Republican, condus de fostul ministru de Externe, Andrei Stratan.

Mariana RAŢĂ

The following two tabs change content below.