Mitropolia Moldovei recidivează

mitropolia

Mitropolia Moldovei, care nu a avut nimic împotriva concertului dedicat Zilei Rusiei, organizat în scuarul Catedralei „Naşterea Domnului” din Chişinău, a criticat dur manifestarea susținută financiar de Guvernul României, dedicată celor 25 de ani de suveranitate a Republicii Moldovei, desfăşurată marţi în acelaşi scuar. Reprezentanţii Mitropoliei au ţinut să atragă atenţia că acesta este locul unde „creştinii vin şi aşteaptă linişte”. Protoiereul Petru Buburuz din cadrul Mitropoliei Basarabiei ne-a declarat că, în această perioadă, ar fi fost mai bine să nu fie organizat niciun concert, „deoarece suntem în post”. Totodată, preotul a menţionat că Rusia ar trebui să-şi sărbătorească acasă sărbătorile. „Noi nu le sărbătorim pe ale noastre în Rusia”, a punctat el.

Concertul care a avut loc marţi în scuarul Catedralei „Naşterea Domnului” din Chişinău a fost organizat în cadrul proiectului „Identitate Culturală, patrimoniu European”, susținut financiar de Guvernul României şi dedicat celor 25 de ani de suveranitate a R. Moldova, Mitropolitul Vladimir a adresat un mesaj în care le-a cerut responsabililor de la Primăria Chişinău să nu mai autorizeze organizarea unor astfel de evenimente culturale în fața lăcaşelor sfinte. El a invocat că ar fi primit mai multe plângeri din partea enoriaşilor care au venit să se închine săptămâna aceasta la icoana „Sfintei Matrona”, adusă din Rusia.

Referindu-se la concertul dedicat suveranităţii statului Republica Moldova, reprezentanții Mitropoliei Moldovei au menţionat că nu au fost anunțați despre desfășurarea concertului. În acelaşi timp, organizatorii concertului susţin că aceştia au ştiut, dar au fost refuzaţi.

Nici Primăria nu a autorizat concertul ruşilor

Direcţia Relaţii Publice a Primăriei municipiului Chişinău a ţinut să precizeze la rândul său că atunci când a fost organizat concertul de Ziua Rusiei nu a emis nicio dispoziţie privind desfăşurarea acestuia în Scuarul Catedralei, dar manifestarea a fost totuşi organizată.

Atunci, Primăria a propus organizatorilor concertului să desfăşoare acţiunea în alte spaţii publice, şi anume în Scuarul Teatrului Naţional de Operă şi Balet „Maria Bieşu” sau în Scuarul Academiei de Ştiinţe a Moldovei, deoarece în Piaţa Marii Adunări Naţionale aveau loc lucrări de reparaţie. Concertul dedicat Zilei Rusiei a avut totuşi loc în faţa Catedralei, cu acordul acestei instituţii, chiar dacă doar administraţia publică locală, conform legii, poate emite acte normative privind desfăşurarea întrunirilor publice.

O provocare pentru „robii din Basarabia”

Referindu-se la organizarea celor două concerte în scuarul Catedralei, părintele Petru Buburuz ne-a spus că este împotriva ambelor concerte. „Primul concert este o acţiune provocatoare din afara hotarelor noastre, dar susţinută de robii din Basarabia şi organizată în Postul Sfinţilor Petru şi Pavel, când nu se organizează concerte, mai ales la Catedrală. Şi pentru al doilea concert au două motive pentru care sunt împotrivă: mai întâi, Veronica Micle s-a sinucis şi, deşi a fost iubita lui Eminescu, nu înseamnă că trebuie să fie proslăvită în ceruri şi să se organizeze concerte în numele ei în scuarul Catedralei. În plus, cei care au organizat al doilea concert trebuiau să se gândească că lumea se închină la o icoană”.

În general, preotul Buburuz ne-a mai spus că este împotriva desfăşurării concertelor şi a evenimentelor organizate în posturi. „Avem festivalul Mărţişorului în Postul Mare ş.a., de aceea noi suntem nemulţumiţi”.

Referindu-se la acordul Mitropolitului Vladimir de a organiza un concert de Ziua Rusiei în scuarul Catedralei, Petru Buburuz a spus „că acesta e necazul lui, că-şi ascultă stăpânii. A vrut să facă pe plac stăpânului şi a făcut rău. A fost împotriva poporului nostru. Sărbătorea Rusiei să o facă la Moscova, doar noi nu mergem în Rusia să sărbătorim sărbătorile noastre. Le facem aici”.

The following two tabs change content below.