Mitropolia Moldovei condamnă înregistrarea islamului

Mitropolitul Moldovei Vladimir a condamnat înregistrarea oficială a islamului, menționând că, în numele lui Alah, musulmanii pot crea probleme în țara noastră.

Liga islamică, înregistrată oficial în luna martie 2011 în Republica Moldova şi-a exprimat nedumerirea privind declaraţia făcută de ÎPS Vladimir, care a spus că înregistrarea Ligii islamice de către Ministerul Justiției „ar putea crea neplăceri în societatea noastră”.

„Liga islamică a fost în așteptarea unui cuvânt de felicitare și de toleranță din partea mitropolitului”, a ţinut să precizeze preşedintele organizaţiei Sergiu Sochircă, potrivit căruia mesajul mitropolitului îşi are originea în necunoașterea islamului. „Islamul nu cheamă la fanatism și extremism. Se vede foarte clar că cineva vrea să egaleze cuvântul terorism cu islamul”, a declarat el în cadrul unei emisiuni televizate.

În urma înregistrării, musulmanii au dreptul să facă rugăciuni colective, să construiască moschei și alte edificii religioase, precum şi să-şi declare deschis apartenența religioasă.

 

Prezent la aceeaşi emisiune, ministrul Justiției, Alexandru Tănase, a precizat că Liga a avut mai multe tentative de a se înregistra oficial pe parcursul ultimilor şase ani. „Este chiar și un dosar la CEDO. La modul practic, acești oameni există cu sau fără ștampila Ministerului Justiției. Cred că este bine că au fost înregistrați”, a spus Tănase.

 

Potrivit datelor statistice, în Republica Moldova locuiesc circa 2000 de musulmani.

 

Jurnal.md