(Mi)temele vremii

Adrian CiubotaruAproape jumătate din populația Bulgariei nu mai vrea în Uniunea Europeană, preferând Uniunea Vamală. Aceasta în condițiile în care țara e membru cu drepturi depline în NATO și UE, înregistrează o reală creștere economică față de anii 1990 (locul 77 după PIB, conform Băncii Mondiale) și beneficiază de fonduri grase pentru reconstrucție și dezvoltare. Mai mult, partenerii comerciali principali ai acestui stat balcanic sunt, în momentul de față, Germania, Italia, Turcia, România, Grecia și mai puțin (sau: aproape deloc) Rusia, Kazahstan sau Belarus. Alt fapt curios: între 2001-2005, prim-ministru al acestei țări „prorusești” a fost… Simeon de Saxa-Coburg-Gotha, ultimul rege al Regatului Bulgariei, silit să-și părăsească tronul, în 1946, tocmai sub presiunea forțelor de ocupație sovietice!

Cel puțin o dată pe săptămână aflăm despre cetățeni ai statelor occidentale care se înrolează în armata Statului Islamic, pentru a lupta împotriva propriilor lor țări, dar mai ales împotriva propriei lor civilizații. Acești cetățeni nu provin întotdeauna din familii de musulmani, nu sunt întotdeauna de etnie arabă/ turcă/ persană etc. Printre ei găsim mulți albi născuți și educați în mediul creștin, în comunități pașnice, prospere economic și echilibrate social. Dincolo de voluntari, Occidentul furnizează Statului Islamic și numeroși susținători morali, care nu se deosebesc prea mult de cei care justificau, în 2001, atacul asupra Turnurilor Gemene.

Aiureli internaționale

Paolo Grimaldi, deputat în legislativul italian, adună, de ceva timp, semnăturile colegilor pentru a forma un grup parlamentar de susținere a politicii lui Putin. Citind declarațiile lui Grimaldi, nu am priceput, până la urmă, ce l-a îmboldit pe acest reprezentant al Ligii Nord să facă lobby pentru Rusia – campania militară glorioasă din Ucraina sau căderea popularității lui Obama? Dar chiar și această, recentă, extravaganță a italienilor pălește pe lângă cele 25% de voturi obținute de Mișcarea Cinci Stele a lui Beppe Grillo (actor și blogger) la alegerile parlamentare din 2013. Altfel spus, de mișcarea ce organiza, în 2007, o manifestare numită V-Day („V” însemnând nu atât „victorie”, cât… „vaffanculo”; pentru detalii, vezi Dicționarul Treccani), la care aveau să participe peste două milioane de italieni! De remarcat că cel mai mare succes scamatorul Beppe l-a repurtat pe atunci în Bologna, orașul cu cea mai veche universitate din lume.

Federația Rusă se confruntă cu cea mai mare criză economică și politică de la 1998 încoace. Ratingurile băncilor au scăzut, marile companii cer bani de la stat ca să-și compenseze pierderile cauzate de sancțiuni, supermarketurile rusești se transformă, încetul cu încetul, în băcănii cu produse locale, rubla cade în raport cu valutele de referință, prețurile cresc, dar oamenii sunt fericiți și încrezători în viitorul lor măreț. Și mai interesant este că doar un sfert din populație crede că Rusia se află în război cu Ucraina, deși peste trei sferturi din cetățenii ruși susțin politica promovată de Putin (sic!). Aceeași populație îi acorda însă mult mai puțină încredere lui Vladimir Vladimirovici pe vremea când acesta nu-și trimitea tancurile în Ucraina!

Aiureli naționale

Să nu mergem însă prea departe cu exemplele. E destul să navigăm pe apele tulburi ale (inter)net-ului românesc și/ sau moldovenesc, ca să aflăm că nici noi nu avem o conștiință mai puțin mitologică a realității globale sau locale. Mă uimește, de pildă, numărul mare de antiamericani și de eurosceptici convinși, de oameni fascinați de personalitatea și, mult mai grav, de politica unor lideri ca Putin, le Pen, Orban ș.a., de cetățeni cu pașapoarte europene care cred că Occidentul nu trebuie să lupte cu Statul Islamic etc. Mai exact, de indivizi care trăiesc într-o lume, dar se imaginează în alta. Care blamează consumismul apusean (materialismul, despiritualizarea), dar preferă vizita la mall liturghiei de duminică. Care cred că România ultimului deceniu e o dictatură, iar guvernarea democratică din Moldova – un regres în raport cu cea comunistă. Care ne asigură că Universul e condus de BM, FMI, evrei și francmasoni.

Problema e, în cazul nostru, că această viziune inadecvată, lacunară, asupra lumii nu este numai produsul unor mituri mediatice de dată recentă, dar și al unor mituri mai vechi, ce se suprapun celor noi, consolidând universul fictiv în care vegetăm ca națiune. În lipsa elitelor (cazul Basarabiei) sau a discernământului și consensului privind elitele (cazul României), cu alte cuvinte, în lipsa unor repere critice, toate aceste ficțiuni vor continua să disloce realitatea. În afară de aceasta, miturile mai au și proprietatea de a omogeniza conștiințele, oferindu-le întotdeauna o explicație simplă și unică pentru toate problemele complexe ale vieții. Sau, și mai rău, justificându-le orice eroare, frustrare și insucces.

Asta e!

The following two tabs change content below.
Adrian Ciubotaru

Adrian Ciubotaru

Adrian Ciubotaru

Ultimele articole de Adrian Ciubotaru (vezi toate)