Misterul militarului împuşcat la Coşniţa

„Mă rog la Dumnezeu, să deschidă ochii, să spună cu gura lui ce i s-a întâmplat”, suspină Ada Moroşan. Foto: Nadea Roşcovanu

„Mă rog la Dumnezeu, să deschidă ochii, să spună cu gura lui ce i s-a întâmplat”, suspină Ada Moroşan.
Foto: Nadea Roşcovanu

Militarul împuşcat în satul Coşniţa, raionul Dubăsari, păzea un depozit cu muniţii

Cazul militarului care s-ar fi împuşcat din întâmplare pe teritoriul unităţii militare din satul Coşniţa, raionul Dubăsari, rămâne învăluit de mister. Procurorii de la Procuratura militară presupun deocamdată că tânărul s-ar fi împuşcat din întâmplare. Acesta ar fi apăsat pe trăgaci şi cinci gloanţe, prin ricoşeu, i-ar fi străpuns corpul. O altă versiune anunţată de procurori este că militarul ar fi întreprins o tentativă de suicid. Familia tânărului neagă faptul că acesta ar fi încercat să se sinucidă şi nu exclude că cineva ar fi atentat la viaţa sa. Militari experimentaţi spun că versiunile înaintate de procurori sunt incredibile.

Mihai Moroşan, 24 de ani, a fost înrolat prin contract în urmă cu un an în Brigada de Infanterie Motorizată din Bălţi. Din iunie 2013, acesta îşi satisface serviciul în Forţele de Menţinere a Păcii din satul Coşniţa, raionul Dubăsari. Tragedia s-a întâmplat în noaptea de 12 spre 13 martie, în jurul orei 2.00. Surse din cadrul unităţii militare care au solicitat anonimatul ne-au informat că tânărul păzea în acea noapte un depozit de muniţii.

Nu se ştie cine a anunţat poliţia despre cele întâmplate, cert este că atunci când poliţiştii de la sectorul de poliţie din satul Coşniţa s-au deplasat la faţa locului, acolo se aflau deja procurorii de la Procuratura Militară. Aceştia nu le-au permis poliţiştilor să ia act de cele întâmplate, motivând că de acest caz se ocupă Procuratura Militară.

Poliţia nu se implică în treburile armatei

Solicitat de JURNAL, comisarul raionului Dubăsari Vitalie Grabovschi a confirmat că poliţia nu a efectuat propriul proces de cercetare la faţa locului. „Acest caz ţine de competenţa Procuraturii Militare şi a Ministerului Apărării. Procurorii erau deja la faţa locului. N-am considerat de cuviinţă că trebuie să facem două procese de cercetare la faţa locului”, a spus Grabovschi.

Mircea Bodagiu, superiorul soldatului Mihai Moroşan, a refuzat să ofere detalii privind circumstanţele în care a fost găsit soldatul rănit. „Voi cere permisiunea Comandamentului Forţelor de menţinere a păcii din Bender. Dacă voi avea permisiunea, voi reveni cu un telefon”, a spus acesta, însă nu ne-a mai contactat.

Cert este că în acea noapte superiorii militarului rănit l-au transportat la Spitalul de Urgenţă din Chişinău cu patru răni în regiunea pieptului şi cu o rană la cap. Tânărul a fost operat de două echipe de chirurgi şi neurochirurgi. Medicii au pus la îndoială faptul că militarul s-ar fi împuşcat singur de cinci ori dintr-un Kalaşnikov. Starea soldatului, potrivit medicilor, rămâne gravă, dar stabilă. Mihai continuă să se afle în comă în secţia de reanimare a Spitalului de Urgenţă din Chişinău.

Infracţiuni în armată, trecute sub tăcere

Chiar dacă ministrul Apărării, Vitalie Marinuţă, a demisionat înainte de acest caz, declaraţiile preşedintelui Nicolae Timofti, făcute săptămâna aceasta, au relevat adevărata stare de lucruri din Armata Naţională. Nicolae Timofti a anunţat în cadrul unei conferinţe de presă motivele pentru care şi-a dat demisia ministrul Apărării, Vitalie Marinuţă. Preşedintele statului, care e şi preşedinte al Consiliului Suprem de Securitate, a declarat că i-a cerut socoteală lui Marinuţă în cadrul ultimei şedinţe a Colegiului Ministerului Apărării privind încălcările care au loc în armată. „Am adus în discuţie nişte fenomene negative care au loc în armată, suicide, care, după părerea mea, au loc prea frecvent. De asemenea, a avut loc un furt a două arme Kalaşnikov şi eu am fost informat mai târziu, după ce am aflat din alte surse despre asta. Este foarte grav, comandantul suprem al statului să afle din alte surse despre acest lucru. Două automate Kalaşnikov au fost furate din depozit, punând astfel în pericol cetăţeni. Nu ştiam atunci cine a făcut acest lucru, acum ştiu”, a spus Timofti.

Nicolae Timofti a precizat că ministrul Vitalie Marinuţă a ascultat criticile şi a anunţat că îşi dă demisia din proprie iniţiativă. În faţa presei, acesta însă a declarat că pleacă din cauza unor divergenţe de opinii cu şeful statului şi că Nicolae Timofti nu ar fi fost de acord cu reformele propuse de Ministerul Apărării, elaborate şi propuse de experţii internaţionali în domeniu. Timofti a calificat acest comportament drept lipsit de „demnitate de general”.

 

Familia a mers la faţa locului

Ada Moroşan, mama tânărului, afirmă că trece prin zile grele de aşteptare şi incertitudine. Împreună cu fratele lui Mihai, Alexandru, au fost la unitatea militară, la locul unde s-a produs tragedia cu speranţa că vor afla mai multe detalii despre cele întâmplate.

„Toţi ridică din umeri. Nimeni nu ne oferă nicio explicaţie. E absurdă versiunea că fiul meu ar fi încercat să se sinucidă. Nu cred nici versiunii că s-ar fi împuşcat din întâmplare. Am văzut o zgârietură mică pe perete. N-am văzut nici urmă de sânge pe jos. Am speranţa că fiul meu îşi va reveni şi va povesti el însuşi ce i s-a întâmplat”, spune îndurerată femeia.

Aceasta precizează că, potrivit testelor psihologice, efectuate înainte de a fi încorporat în armată, Mihai nu avea nicio problemă, este o fire veselă şi sociabilă. „Am discutat cu colegii lui, mi-au spus că nu avea probleme cu nimeni”, mai spune femeia. La faţa locului incidentului, femeia şi-a pierdut cunoştinţa. De o săptămână are două drumuri, la spital şi la biserică unde se roagă pentru sănătatea lui Mihai.

Aşteaptă rezultatele expertizei

Solicitat de JURNAL, după o săptămână de la cele întâmplate, şeful Secţiei investigaţii şi infracţiuni în forţele armate a Procuraturii Militare, Ion Dediu, repetă ceea ce a spus iniţial. „Pe moment, sunt interogaţi ceilalţi soldaţi din unitatea militară unde s-a întâmplat acest incident. Aşteptăm rezultatele expertizei balistice. Noi nu excludem versiunea că tânărul, apăsând întâmplător pe trăgaci, s-ar fi rănit prin ricoşeu ori a întreprins o tentativă de suicid”, a spus Dediu, precizând că rezultatele expertizei balistice ar putea fi gata într-o lună.

Au planificat ziua nunţii

Vica Buga, logodnica lui Mihai, spune că a vorbit cu iubitul ei miercuri, 12 martie, înainte de a se fi întâmplat tragedia. „Am discutat ca de obicei, mi-a spus că e totul e bine. Nu cred că s-ar fi împuşcat din întâmplare, ştie să mânuiască o armă. Versiunea cu sinuciderea e o aberaţie. Mă rog zilnic pentru sănătatea lui”, spune cu glas tremurător tânăra.

Tânăra mai precizează că au stabilit să se logodească după Paşti. „Am stabilit ziua nunţii pe 25 mai. Mihai a adunat toţi banii pentru nuntă. Ţin mult la el, între noi nu există probleme. Cum poate să facă un procuror supoziţii referitor la suicid din moment ce nici n-a discutat cu colegii lui Mihai, n-a văzut testele psihologice din dosarul acestuia, n-a vorbit nici cu membrii familiei care era starea emoţională a acestuia? De unde atâta certitudine?”, se întreabă tânăra.

Cinci răni prin ricoşeu, incredibil!

JURNAL a încercat să afle şi opinia unor experţi militari. Generalul Anton Gămurari spune că este exclus ca acest tânăr să se fi accidentat singur cu arma din dotare. „Nicidecum n-ar fi putut împuşca de cinci ori, mai ales că una dintre rănile provocate e la cap. Imediat, după prima rană, degetul nu i-ar mai fi putut apăsa pe trăgaci. Ar mai fi tras un glonte, două, nu mai mult. Dar dacă un procuror militar spune din prima zi că ar putea fi o sinucidere, că asemenea lucruri se mai întâmplă în armată, e ceva putred la mijloc în statul nostru, unde lucrurile în domeniul apărării decurg atât de prost”, spune Gămurari.

Colonelul în rezervă Ghenadie Cosovan a activat în calitate de expert criminalist în perioada 1986–1992, este recunoscut ca unul dintre cei mai buni experţi în expertize balistice.

„În experienţa mea, n-am avut niciodată cazuri în care cineva să împuşte de cinci ori şi toate gloanţele, prin ricoşeu, să se întoarcă perpendicular în cel care tras. Or, în cazul dat, patru gloanţe i-au penetrat pieptul. Este ceva ce ţine de domeniul fantasticului. După primul glonte care l-ar fi rănit, militarul ar fi scăpat arma din mână. Dacă ar fi fost chiar o rafală, ar fi tras încă două–trei gloanţe, nu mai mult. Dar pentru cinci gloanţe, muşchii ar fi trebuit să i se încleşte pe trăgaci. Şi apoi este incredibil că toate cinci gloanţe să se întoarcă în cel care a tras. Nici chiar în timpul războiului de pe Nistru n-am auzit de astfel de cazuri. E incredibil”, mai spune Cosovan.

Potrivit părinţilor lui Mihai Moroşan, medicii n-au extras niciun glonte din corpul tânărului. Acestea i-au penetrat pieptul, craniul şi au ieşit prin partea opusă.

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu

Ultimele articole de Svetlana Corobceanu (vezi toate)