Misterul declaraţiilor antieuropene ale lui Marian Lupu // BOGATU

Presa a trecut mult prea uşor peste declaraţiile preşedintelui Parlamentului, Marian Lupu, îndreptate împotriva UE. Atacul său antieuropean a fost relatat, nu însă şi comentat. Şi e păcat, pentru că gestul lui, dacă nu a fost făcut în stare de inconştienţă, anunţă o involuţie regretabilă a
Partidului Democrat.

Din eurooptimist, eurosceptic

Afirmaţiile liderului PD par ciudate, deoarece, în felul în care se exprimă astăzi, el nu a vorbit niciodată până acum. Chiar dacă adesea făcea cu ochiul Rusiei, anterior nu a lăsat loc de interpretări în ceea ce priveşte cursul european al Republicii Moldova, pronunţându-se fără echivoc în favoarea aderării la UE. Brusc însă, Marian Lupu schimbă placa, transformându-se peste noapte din eurooptimist în euro-sceptic.

El acuză, de fapt, Europa de ipocrizie, declarând că Bruxelles-ul ar pune cu rea-credinţă Chişinăului nişte condiţii care nu pot fi îndeplinite în principiu. Potrivit lui, nimeni în UE nu doreşte să extindă lista statelor care beneficiază de un regim liberalizat de vize. De aceea Republica Moldova nu prea are şanse. „Dacă ţara îndeplineşte condiţiile insurmontabile, spune preşedintele Parlamentului, vine etapa numărul doi cu precondiţii şi mai insurmontabile”.

De unde ştie toate astea Lupu? Pe ce se bazează? Pe zvonuri. Preşedintele Parlamentului recunoaşte că dispune doar de nişte „informaţii neoficiale”. Cu alte cuvinte, sursa lui este gura lumii slobodă.

Tributar al reformei de stânga?

Ca să-ţi răstorni cu fundul în sus propria viziune politică trebuie să ai motive mult mai serioase decât vorbele care circulă prin târg, chit că acest târg se numeşte Strasbourg sau Bruxelles. De unde şi impresia că adevăratele cauze ale bizarei metamorfoze a liderului PD trebuie căutate la Chişinău, nu în capitalele europene.

Pentru a îngusta aria căutărilor, haideţi să aruncăm o privire în curtea PD. Iar în partidul lui Marian Lupu se întâmplă lucruri curioase. Formaţiunea se angajează la ora actuală într-un proces de reforme profunde care sunt iniţiate şi gestionate de Vlad Plahotniuc. Aceste prefaceri, bineînţeles, urmăresc extinderea bazinului electoral al Partidului Democrat în dauna altor grupări politice. Şi cum PD-ul lasă să se întrevadă că doreşte să se mute mai pe stânga eşichierului politic, este evident faptul că obiectivul lui este slăbirea PCRM şi confiscarea electoratului comunist.

Numai că migrarea Partidului Democrat spre stânga implică şi radicalizarea discursului politic. Ţinând cont de mentalităţile alegătorilor care votează PCRM, se poate presupune că formaţiunea lui Lupu-Plahotniuc înclină să adopte un mesaj care ar fi pe gustul acestui tip de electorat. Altfel spus, PD va trebui să bată moneda pe retorica populistă, preponderent antieuropeană şi înainte de orice filorusă.

Se urmăreşte debarcarea guvernului Filat?

Iar ca propaganda democraţilor să fie şi credibilă, Lupu şi compania se vor vedea nevoiţi să ia o poziţie tot mai critică faţă de partenerii lor de pe dreapta. Şi acest lucru deja se vede cu ochiul liber. În discursul său antieuropean, liderul Partidului Democrat loveşte prin ricoşeu şi în aliaţii din AIE.

După ce declară că este o „naivitate foarte mare” să crezi într-un regim fără vize pentru Republica Moldova, el bate şaua să priceapă iapa. Poate cineva încearcă, zice Lupu, să „hrănească societatea cu iluzii” vizând regimul fără vize ca să fie „distrasă atenţia de la priorităţi adevărate”. Aluziile sale sunt transparente. Cine promite regim liberalizat de vize? Ştie toată lumea: Filat şi Leancă. Ei, deci, sunt cei care vând speranţe neîntemeiate pentru „prostuţi”, vorba lui Lupu. De aici e doar un pas până la a cere capul celor care ne „hrănesc cu iluzii”.

Unde mai pui că atacurile anti-UE sunt lansate în contextul legii antidiscriminare a cărei adoptare, sugerează Lupu, ar fi o „precondiţie insurmontabilă”. Se ştie însă că torpilarea acestui document este instrumentată din umbră de Moscova prin Biserica Ortodoxă Rusă pentru a compromite cursul european al guvernării AIE.

Urmăreşte PD debarcarea Guvernului Filat? Deocamdată, se pare că nu. Însă logica reformei de stânga îl constrânge pe liderul PD să acţioneze după principiul anarhistului Nestor Mahno: „Bate-i pe albi până se înroşesc, bate-i pe roşii până se albesc”, fapt ce va conduce la o antagonizare şi mai periculoasă a societăţii.

Sper încă, totuşi, să greşesc. Să se dovedească în cele din urmă că atacurile antieuropene ale lui Marian Lupu nu au nicio logică şi au fost făcute în starea unei inconştienţe de moment

The following two tabs change content below.
Petru Bogatu

Petru Bogatu