Mișmașurile de la Cotul Morii

Peste 30 de familii din Cotul Morii, Hânceşti, locuiesc pe moşia fostului primar

O bună parte din locuitorii satului Cotul Morii, Hânceşti, locuiesc în case care încă nu le aparţin. Peste 30 de familii locuiesc pe moşia fostului primar, Mihai Merzâncu, ce continuă să lupte pentru drepturile sale de proprietate asupra terenului de 9,11 ha. Acesta l-a cumpărat în mare grabă în timpul inundaţiilor, după ce a aflat că acolo urmau să fie construite casele pentru sinistraţi şi că procesul de expropriere forţată i-ar putea aduce beneficii din partea statului.

Svetlana Corobceanu

Primarul a cumpărat pământul cu 50 de mii de lei şi acum refuză să-l ofere statului cu mai puţin de 700 mii de lei. Potrivit avocaţilor Primăriei, cazul poate fi soluţionat prin intermediul Comisiei Naţionale de Integritate, unicul organ ce ar putea sesiza instanţa de judecată referitor la încălcarea  Legii cu privire la conflictul de interese, doar că acesta încă nu şi-a început activitatea.

Juristul Igor Botnaru ne informează că primăria şi consiliul local din Cotul Morii s-au adresat recent cu o cerere în instanţa de judecată Hânceşti unde au solicitat anularea contractelor de vânzare-cumpărare a celor 9,11 ha. Instanţa nu a admis însă cererea deoarece contractul poate fi anulat doar la solicitarea uneia dintre părţile care l-au semnat.

Aşteaptă resuscitarea CNI-ului

„În cerere invocăm faptul că fostul primar, Mihai Merzâncu, fiind în exerciţiul funcţiunii, a încălcat, prin acţiunile sale, art. 5 din Legea privind conflictul de interese, utilizând informaţia pe care a obţinut-o la serviciu în interes personal cu scopul de a obţine anumite beneficii”, spune Botnaru.

Or, la 16 iulie 2010, Consiliul local din Cotul Morii s-a întrunit în regim de urgenţă şi a luat o decizie în care primarului i s-a cerut să instituie o comisie pentru a identifica proprietarii terenurilor unde urma să fie construite casele şi să evalueze pagubele care le vor fi cauzate prin retragerea acestora.

Primarul a trecut imediat la treabă, a cumpărat terenurile. „Imediat după pronunţarea deciziei, putea depune o declaraţie în care să anunţe consiliul local că nu poate să execute această obligaţiune deoarece este interesat de tranzacţie. Fiind în exerciţiul funcţiunii, el nu avea dreptul să încheie acte juridice, este o încălcare gravă a Legii privind conflictul de interese”, mai spune Botnaru.

Acesta precizează că unicul organ competent care ar putea sesiza instanţa de judecată cu privire la încălcarea acestei legi este Comisia Naţională de Integritate. „Nu ne rămâne decât să aşteptăm când aceasta îşi va începe activitatea ca să depunem o sesizare. CNI va lua o decizie privind gravitatea acestui abuz”, a relatat Botnaru.

Oful lui Merzâncu

De cealaltă parte, Mihai Merzâncu afirmă că el a cumpărat legal pământul şi că ceea ce se întâmplă e o intimidare. „Am avut două magazine care au fost inundate. Statul nu s-a gândit la noi măcar cât de puţin, nu neapărat la mine personal, dar au fost patru întreprinderi care au ajuns sub apă şi nu ne-au întors măcar un bănuţ. Absolut nimic”, ne spune el.

„Am datorii încă din 2005. Ne-au mutat pe deal unde am vândut pâine dintr-o unitate de transport, dar şi acolo, îmi efectuau controale peste controale, întotdeauna am fost ca un schin”, mai spune Merzâncu, recunoscând că i s-au făcut totuşi câteva oferte, inclusiv să schimbe terenul de sub casele sinistraţilor cu un alt teren, dar a refuzat, pentru că acela e în vale şi ar putea fi inundat.

Chiar dacă se plânge că o duce greu, Mihai Merzâncu e unul dintre primii din satul nou care şi-a pus pe roate afacerile. E cunoscută maniera în care acesta a distribuit, cu încălcarea regulamentului, mai multe case rudelor apropiate. Imediat ce s-au mutat, acesta şi-a deschis un magazin în casa soacrei, căreia, în loc de o locuinţă cu două camere, i-a repartizat o casă cu trei camere, soacra locuind de mai mulţi ani în Italia. La scurt timp, acesta şi-a mai deschis un magazin pe numele fiicei.

Îngrijorări legate de testament

Între timp, bătrânii din Cotul Morii îşi fac testamentele care şi cum pot. Ion Maidan a chemat recent la el trei vecini şi un notar, fiind îngrijorat că Dumnezeu l-ar putea chema la el înainte de a reuşi să devină oficial proprietarul casei. A declarat cu voce tare în prezenţa acestora că doreşte să lase gospodăria moştenire copiilor.

„Casa e construită pe moşia cumpărată de fostul primar, de aceea nu putem primi încă documentele de înregistrare a acesteia pe numele nostru. Deocamdată, aceasta e modalitatea prin care bătrânii din Cotul Morii fac un testament”, ne spune Roman, fiul bătrânului.

Potrivit reprezentanţilor primăriei, sunt mai multe probleme din cauza că oamenii nu pot obţine certificate de înregistrare a imobilelor. Aceştia nu pot lua un credit şi au încheiat un contract temporar cu difuzorul de energie electrică.

Totuşi cea mai stringentă problemă e cea a bătrânilor care se tem că ar putea deceda, iar copiii lor ar putea ajunge în stradă.„Deocamdată, nu vedem o altă modalitate de a-i calma decât să cheme un notar şi, în prezenţa martorilor, să-şi semneze testamentele”, ne mai spun autorităţile locale.

 

 

 

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu