Misiune posibilă pentru naţionala Moldovei

Naţionala R. Moldova a avut noroc la tragerea la sorţi pentru preliminariile Campionatului European din 2012, care va avea loc în Ucraina şi Polonia. Cel puţin asta este părerea specialiştilor după ce naţionala Moldovei a fost plasată în grupa E, alături de Olanda, Suedia, Finlanda, Ungaria şi San Marino. Tricolorii moldoveni au jucat cu toate echipele din grupa E, cu excepţia San Marino.

Obiectivul – locul doi?

Când a fost instalat la cârma naţionalei, Gabi Balint a declarat că nu trebuie să ne facem iluzii în privinţa unei eventuale calificări la turneul final. Se pare că rezultatele tragerii la sorţi de duminică au schimbat din mers obiectivele. După ce au analizat adversarii, oficialii Federaţiei Moldoveneşti de Fotbal (FMF) şi selecţionerul sunt de părere că tricolorii au şanse de a se agăţa de locul doi ce duce la baraj. „Pentru noi, toţi adversarii sunt dificili, mai ales că am fost în a cincea urnă valorică. Dar fiecare are şansa sa în această grupă. Chiar dacă sunt şanse mici, cred în echipa mea, pentru că am la dispoziţie destui jucători talentaţi. Vom face tot posibilul ca să avem o evoluţie bună în calificările pentru Euro 2012. Olanda e cu certitudine favorită, dar şi cu ei (olandezii – n.r.) se poate juca”, a spus Balint. El şi-ar fi dorit în loc de Olanda Anglia, Spania sau Germania.

Temerile selecţionerului

Antrenorul naţionalei are totuşi unele temeri în privinţa lotului pe care îl va avea la dispoziţie în aceste preliminarii. „Este important să strângem toţi jucătorii de care voi avea nevoie. Doar în felul acesta putem crea surprize în grupa noastră”, a menţionat selecţionerul. Pentru a da încredere jucătorilor în aceste preliminarii, Balint şi asistenţii săi se pregătesc pentru meciul amical cu Kazahstan. „E important să începem cu dreptul acest an, chiar dacă este vorba de un meci amical”, a adăugat selecţionerul.

Doar Olanda s-a calificat la CM 2010

„Portocala mecanică” este unica echipă din grupa E care s-a calificat la Campionatul Mondial din vara trecută. Olandezii au câştigat la pas grupa preliminară, înregistrând zece victorii în tot atâtea meciuri jucate. Suedia lui Zlatan Ibrahimovici nu mai este echipa care a surclasat Moldova cu 6-0. Mai mult, starul lui FC Barcelona s-ar putea retrage de la echipa naţională. Finlanda, de asemenea, nu mai sperie pe nimeni. Naţionala Moldovei trebuie să se teamă mai degrabă de selecţionata Ungariei, care este o echipă competitivă. Moldova a învins Ungaria cu 3-0 în preliminariile pentru Euro 2008. San Marino nu a acumulat niciun punct în preliminariile CM 2010.

„Olanda este favorita grupei, dar să nu uităm de Suedia şi Ungaria. Putem juca de la egal la egal cu Finlanda. Cred că Gabi Balint va aduna în jurul său o echipă competitivă şi vom demonstra că nu suntem aşa slabi cum spun toţi. Moldova are jucători foarte buni, însă trebuie rezolvată problema convocării lor la echipa naţională.”
Alexandru Gaţcan, FC Rostov

„Avem o grupă interesantă. Toată lumea este la curent cu problemele jucătorilor cu dublă cetăţenie. Sper că acestea se vor rezolva în viitorul apropiat şi, împreună cu selecţionerul, vom stabili obiectivul. Totuşi, cred că vom avea o prestaţie mult mai bună ca în preliminariile pentru Campionatul Mondial din 2010.”
Radu Rebeja, vicepreşedinte FMF

„Cred că Olanda este favorita grupei. Nu putem spune acelaşi lucru despre Suedia, Finlanda sau Ungaria. San Marino este sub noi. Cred că antrenorul trebuie să-şi propună drept obiectiv calificarea. Cum o să ne reuşească asta, vom vedea pe parcurs.”

Alexandru Spiridon, antrenor secund FC Şahtior

„Nu putem retrograda. Avem şansa să facem meciuri frumoase şi unele surprize, chiar şi cu Olanda, care este favorita grupei. Dacă vor veni la naţională jucătorii din Rusia, putem termina grupa peste Finlanda, Suedia sau chiar Ungaria. Este important să obţinem cât mai multe puncte în meciurile de pe teren propriu.”
Leonid Istrati, impresar FIFA

Moldova are şansa să-şi ia revanşa în faţa Suediei şi Finlandei
Finlanda-Moldova, 3-2, 5 septembrie 1998 – preliminariile Euro 2000;
Moldova-Finlanda, 0-0, 9 iunie 1999 – preliminariile Euro 2000;
Moldova-Suedia, 0-2, 28 martie 2001 – preliminariile CM 2002;
Suedia-Moldova, 6-0, 6 iunie 2001 – preliminariile CM 2002;
Moldova-Olanda, 1-2, 2 aprilie 2003 – preliminariile Euro 2004;
Olanda-Moldova, 5-0, 11 octombrie 2003 – preliminariile Euro 2004;
Ungaria-Moldova, 2-0, 28 martie 2007 – preliminariile Euro 2008;
Moldova-Ungaria, 3-0, 17 noiembrie 2007 – preliminariile Euro 2008;
Naţionala Moldovei nu s-a calificat niciodată la un turneu final
Republica Moldova nu s-a calificat niciodată la Campionatul European. Cea mai bună clasare a obţinut-o în preliminariile pentru Euro 2004. Echipa antrenată de Victor Pasulko s-a clasat pe locul patru din cinci, cu şase puncte acumulate. Cele mai multe puncte – 12 – au fost acumulate în cadrul preliminariilor Euro 2008. Atunci naţionala antrenată de Igor Dobrovolski a terminat grupa pe locul cinci, înaintea Ungariei.