Miri rămaşi fără naşi în timpul nunţii

GHINION // Fiind beată, nuna mare a rupt şi a dat foc la o mie de euro  juruiţi proaspeţilor fini

După ce a închinat paharele şi le-a dorit finilor casă de piatră, dăruindu-le o mie de euro, Ana S., nuna mare, a rupt şi a dat foc banilor, motivând că nu i-au făcut pe plac prin obiceiurile ceremoniei. Incidentul a avut loc în raionul Teleneşti, în cafeneaua „Dacia”, la petrecerea unor tineri care, după doi ani de prietenie, au dorit să-şi formeze o familie. Potrivit chelnerilor, nuna mare era beată. Întâmplarea este reală şi a avut loc pe data de 10 septembrie 2011, doar numele sunt schimbate.

Solicitată de JURNAL, mama mirelui, un pic emoţionată ne-a povestit ce a avut de păţit la ceremonia unicului fiu. Aflăm că tinerii s-au cunoscut la Moscova, unde lucrează ambii de ceva timp. „Îl am numai pe el şi odată ce şi-a ales o fată şi a dorit să formeze o familie nu m-am împotrivit, chiar dacă este mai mare decât el cu cinci ani. Am organizat nunta practic singuri şi le vrem tot binele din lume”, îmi spunea plângând soacra mare, Maria B., căreia, după nunta fiului, îi este ruşine să iasă din casă.

Obiceiul nunei

Potrivit ei, nuna mare chiar de la înţelegere căuta nod în papură şi tot întreba ce obiceiuri există la Teleneşti, ca să ştie şi ea. „I-am spus să organizeze ceremonia după placul lor fiind mai tineri, iar obiceiurile sunt ca peste tot”, ne-a mărturisit Maria.

Eugenia B., bucătăreasă la nuntă, ne-a spus că nuna venise în stare de ebrietate la nuntă, însoţită de fratele ei, pentru că soţul e la muncă în Portugalia. „În timpul ceremoniei şi-a rupt rochia şi căuta pe cineva să se răzbune, fiind şi mai beată decât venise. Ieşea şi fuma afară cu bărbaţii”.

„Ce exemplu le dădea ea copiilor mei? Îmi era ruşine de nuntaşi, căci toată lumea ne ştie de oameni cumsecade”, povestea indignată mama lui Ruslan B., mirele.

Atunci când a început închinatul paharelor, după cum e obiceiul, nuna trebuia să ţină un discurs încurajator în faţa tinerilor care au format o familie. Fiind în aşteptarea închinatului şi cuvântării nunei, oaspeţii au rămas perplecşi, după ce Ana S. şi-a vărsat toată nemulţumirea faţă de nuntaşi şi cuscri plecând de la nuntă cu tot alaiul nunului aflat în capul mesei. Ca să se răzbune pe miri, naşa a rupt şi a dat foc banilor juruiţi mirilor, aruncând şi pledul închinat cu colaci de către soacra mare.

„Cine vrea să plece, să plece”

Fotograful Gheorghe N. ne-a spus că timp de 20 de ani face poze la ceremonii, dar aşa nuntă nu a văzut niciodată.

Odată ce nunta era organizată într-un local din Teleneşti, de unde este originar mirele, distruşi şi ruşinaţi, socrii mari au încercat să salveze situaţia şi s-o împace şi pe soacra mică, ce voia şi ea să plece de la nuntă cu oastea ei.

Potrivit soacrei mari, cuscra şi fiică-sa lucrau la un magazin la Moscova la care patroană era chiar nuna mare. Ca să nu rămână fără lucru la Moscova, soacra mică voia să-şi lase fiica plângând în capul mesei şi să plece după nuna mare cu tot cu invitaţi, fără a închina paharele. Gestul mamei şi cel al naşei a făcut-o pe mireasă să dispere. Fiind în capul mesei, mirele a spus:  „Cine vrea să plece, să plece”.

Situaţia a fost salvată de un cuplu de creştini, Vasile şi Maria D., care au acasă şase copii şi încă doi fini. Aceştia au zis că vor fi mai bogaţi de azi înainte, căci mai au o pereche de fini.

Victoria POPA

The following two tabs change content below.