Miri rămaşi fără naşi în timpul nunţii episodul II, versiunea naşei

TELENOVELĂ // „Mi-am făcut cruce că am scăpat nebătută de la nunta la care am fost nună mare. În viaţa mea, nu mai cunun!”

Incidentul de la nunta unui cuplu din raionul Teleneşti, care au rămas fără naşi în toiul nunţii (relatat în JURNAL de marţi, 4 octombrie 2011) , în JURNAL a stârnit mare curiozitate printre cititorii noştri. Deşi am schimbat numele persoanelor, cei vizaţi s-au sesizat. Astfel  la redacţia JURNALULUI a venit chiar naşa, care a părăsit sărbătoarea pentru a nu lua bătaie de la socrul cel mare şi proaspătul fin, după cum aflăm de la ea. „Nu am dat foc la nici un ban şi nici nu i-am luat din coş. Cei o mie de euro i-am lăsat unde i-am pus. Am luat darurile pe care trebuia să le pun la dezbrăcatul miresei şi am plecat cât am putut de repede, căci de altfel aveam să fiu bătută măr”, ne-a spus nuna, Ana Chirtoacă.

Victoria POPA

Însoţită de prima fină de cununie, Ana Chirtoacă (care a fost de acord să-şi dea numele, de aceea am păstrat şi numele adevărate ale eroilor acestei întâmplări reale – n.r.) a venit la redacţie de dimineaţă, pentru a ne povesti ce s-a întâmplat la nunta finilor, pe care nici nu vrea să-i mai vadă vreodată. Ambele femei zic că ce a spus soacra mare nu este adevărat şi asta o pot demonstra prin pozele pe care le au de la nuntă şi alţi invitaţi, „unde se vede că nu era beat nimeni”, ne-a zis ea, indignată de spusele soacrei mari.

„Din omenie, nu am putut să-i refuz”

Potrivit ei, pe tineri i-a cunoscut la Moscova, unde ea are o mică afacere. Acolo i-a cunoscut prin nişte relaţii de prietenie pe finii cu pricina – Olesea şi Radu. „Este adevărat ce aţi scris în ziar în privinţa diferenţei de vârstă, doar că Olesea este femeia care munceşte mult şi-l întreţine pe Radu”, a spus naşa, accentuând că spune adevărul.

Aflăm că atunci când au întrebat-o dacă vrea să le fie naşă, tinerii au asigurat-o că se vor cununa şi înregistra civil, după care vor sta la o masă numai cu părinţii şi naşii, de aceea nuna a acceptat să le fie părinte spiritual. „Soţul meu nu era cu mine şi de aceea nu voiam să-i cunun. Din omenie, nu am putut să-i refuz”, ni s-a confesat ea.

„Idila” cuscrelor

Naşa a mai spus că problemele şi certurile au început de la înţelegerea tinerilor, unde s-au văzut cuscrele prima dată. Soacra mare, nemulţumită de noră, a spus pe şleau, faţă de toţi invitaţii, la înţelegere: „Cum am văzut-o prima dată i-am spus că-i bătrână şi nu-i de dânsul. E o babă”. De la naşă aflăm că soacra mică nu a avut cuvânt nici la răspuns şi nici la nuntă, dar întruna avea ochii în lacrimi, iar socrul mic după răspuns a avut un atac de cord, după ce cuscrele au fost la Bălţi după cumpărături pentru nuntă, unde s-au certat tare, şi înainte de nuntă la fel, de aceea nici nu a fost prezent la nunta unicei fiice.

Soacra mică mai are acasă încă cinci băieţi de crescut. Din spusele primei fine a naşei, soacra mare voia nuntă cu legători, pe care trebuia să le cumpere mama miresei. Aceasta din urmă a spus că nu are cu ce să facă nuntă, pentru că are acasă un soţ bolnav şi o casă de copii. De la naşă aflăm că înţelegerea s-a sfârşit  cu scandal, de aceea, înainte de nuntă, naşa şi-a sunat cuscrele şi le-a rugat să lase supărările şi neînţelegerile după ceremonia tinerilor, nunta fiind organizată din banii câştigaţi la Moscova de către tineri.

„Până la sfârşitul nunţii vă arătăm cum se p…şte  la Teleneşti”

Potrivit Mariei Roşca, prima fină a nunei mari, oastea nunului ajunsă la Teleneşti, la cafeneaua „Dacia”, nu a fost întâmpinată aşa cum este obiceiul nunţilor moldoveneşti, „dar naşa a închis ochii şi la asta”, a spus ea.

Indignată de felul de prezentare a nunţii de către maestrul de ceremonii, care era şi cumătrul socrului cel mare, nuna şi oastea sa a ajuns şi la închinatul paharelor şi a mesei mari. De la ea aflăm că mirele şi socrul cel mare erau beţi, iar în timp ce au adus apa ca naşii să-şi spele mâinile, conform tradiţiei, şi să înceapă închinatul mesei mari, socrul mare i-a spus nunei şi oastei sale: „Până la sfârşitul nunţii vă arătăm cum se p…şte  la Teleneşti”. Văzând că socul cel mare e în stare de ebrietate, naşa nu i-a acordat atenţie. „Am ţinut un discurs şi le-am dăruit o mie de euro, pe care nu i-am luat din coş, când am plecat”, ne-a spus Ana Chirtoacă. Peste puţin timp, mirele aghesmuit de-a binelea a luat microfonul şi le-a spus părinţilor săi că i-au stricat toată nunta, iar celei care i-a ţinut cununia i-a spus: „Ia-ţi oastea şi f… în p… m… de aici!”.

În timp ce naşa s-a ridicat cu tot alaiul ca să plece din sală, mirele a luat coşul cu primii bani strânşi şi i-a pus în buzunar. „Am plecat datorită unor perechi de oameni, care s-au dovedit a fi cumsecade şi l-au reţinut pe socrul cel mare. Mi-am făcut cruce că am scăpat nebătută de la nunta unde am fost nună mare, pentru ca în viaţă să nu mai cunun”, ne-a mai spus Ana Chirtoacă.

De la ea am aflat că darurile de la nuntă au fost date de pomană unei familii nevoiaşe, odată ce au fost cumpărate pentru a fi dăruite.

Nuntă ca la mort

„Soacra mică nu mai lucrează la mine mai bine de un an de zile din motiv că la Moscova peste tot se cer lucrători ruşi”, ne-a relatat naşa.

Întrebată de JURNAL cum a fost la nunta fiicei sale, soacra mică a răspuns: „ca la mort. Nici nu vreau să-mi aduc aminte”, spunea ea. Aceasta a zis că-i pare rău că aşa a fost nunta unicei sale fiice. Îi pare rău şi de naşă, care, în loc să fie stimată, stând în capul mesei, a fost înjurată de fin. De la ea mai aflăm că fiica şi ginerele ei locuiesc şi muncesc acum la Moscova şi se împacă. Ea crede că tinerilor le este bine atunci când nu sunt influenţaţi de nimeni. „Eu am în afară de Olesea încă cinci băieţi, care sunt fete pentru mine. Ei nu-mi întorc cuvântul, dar nu încă să ridice mâna la mine, aşa cum a făcut ginerele meu, chiar la nuntă”, a încheiat discuţia femeia, zicându-ne la revedere.

The following two tabs change content below.