Mircea Eliade şi India

Eliade-1în programul celui mai important festival din Belgia

Luni, 25 noiembrie 2013, 19:00, Institutul Cultural Român Bruxelles organizează, în colaborare cu Institutul pentru Irlanda în Europa din Leuven, conferinţa „Mircea Eliade şi Maitreyi Devi: dialog literar între civilizaţii” în cadrul Festivalului Internaţional de Arte Europalia India.

Conferinţa va explora ciocnirea dintre cele două mari civilizaţii, europeană şi indiană, pornind de la povestea de dragoste dintre Mircea Eliade şi Maitreyi Devi, dar mai ales de la cele două cărţi complementare scrise la o distanţă de 41 de ani: Maitreyi (1933) a lui Mircea Eliade şi Dragostea nu moare (1974) a lui Maitreyi Devi.

Dialogul indo-european va fi susţinut de profesorul Sorin Alexandrescu, eseist şi teoretician literar, şi profesorul Udaya Narayana Singh, lingvist şi scriitor, specialist în opera lui Tagore. Moderatorul va fi Patrick Pasture, profesor de istorie şi director al programului masteral de Studii Europene din cadrul Universităţii Catolice Leuven.

Sorin Alexandrescu a condus timp de mai multe decenii catedra de limbă şi civilizaţie românească a Universităţii Amsterdam. A publicat lucrări în română, franceză, engleză şi olandeză, printre care Paradoxul român (1998), Identitate în ruptură. Mentalităţi românești postbelice (2000) şi Mircea Eliade, dinspre Portugalia (2006).

Lingvist, poet, dramaturg şi eseist, Udaya Narayana Singh este profesor la Universitatea Visva-Bharati. A fost tradus în engleză şi a publicat sau coordonat lucrări de specialitate la prestigioase edituri precum Cambridge University Press, Longman sau Sage.

Conferinţa face parte din programul oficial al Festivalului EUROPALIA, cel mai mare eveniment dedicat artelor spectacolului în Belgia, care are loc o dată la doi ani. Ediţia din acest an, închinată Indiei, programează peste 400 de evenimente la care sunt aşteptaţi mai bine de un milion de spectatori.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)