Mirajul Champions League îl poate debarca pe Stoichiţă

FC Sheriff a pierdut patru puncte în ultimele două etape, iar FC Dacia îi suflă în ceafă

Antrenorul lui FC Sheriff, „clarvăzătorul” Mihai Stoichiţă, nu reuşeşte de două etape să câştige în Divizia Naţională. Acest lucru i-a pus în gardă pe şefii formaţiei de la Tiraspol, care simt că avansul de şase puncte faţă de FC Dacia poate să fie anulat în meciurile ce urmează. Înfrângerea cu FC Milsami şi egalul cu Iskra Staly, scor 2-2, i-a şubrezit poziţiile antrenorului român la cârma campioanei.

Cel mai grav este că tehnicianul român pare să fi pierdut vestiarul. Stoichiţă are şanse să-şi recâştige poziţiile în derbiul de sâmbăta asta cu FC Zimbru, în caz contrar, ar putea să nu mai ajungă să conducă actuala sa echipă în preliminariile Ligii Campionilor.

Vitalie HADEI

În penultima etapă de campionat, Stoichiţă a ştiut că echipa sa va pierde de la FC Milsami, dar în partida cu Iskra nu s-a gândit la faptul că jucătorii săi nu au trecut peste şocul primei înfrângeri de campionat. „Deja sunt îngrijorat de faptul că ne creăm câte 15–20 de ocazii, dar nu marcăm. Nu mi se pare normal ca jucătorii mei să nu marcheze nici din careul de 16 metri. În loc să avem un avantaj confortabil, am permis să ni se marcheze două goluri. Trebuie să câştigăm în etapa următoare, jucătorii vor recăpăta astfel încrederea necesară”, a spus Stoichiţă.

Surse din cadrul FC Sheriff au declarat pentru JURNAL că cei din administraţia clubului tiraspolean încep să-şi piardă răbdarea cu tehnicianul român. Şi asta deoarece ultimul tratează superficial meciurile din Divizia Naţională, visând la cupele europene. „Stoichiţă crede că titlul va fi oricum adjudecat de către FC Sheriff şi aşteaptă cu nerăbdare să joace în preliminariile Ligii Campionilor, ca să se remarce. E bine să ai ambiţii măreţe, dar titlul încă nu e jucat. FC Dacia s-a apropiat deja la şase puncte, mai avem de disputat multe meciuri înainte. Liga Campionilor e prea departe, antrenorul ar trebui să se concentreze asupra meciurilor din campionat”, au menţionat aceleaşi surse.

A pierdut vestiarul

Potrivit aceloraşi surse, Mihai Stoichiţă pare să fi pierdut susţinerea vestiarului. Dacă nu va interveni prompt pentru a rezolva această problemă, vom mai pierde puncte importante şi asta ne-ar putea costa titlul în favoarea FC Dacia. Primele semne de nemulţumire au fost date de mijlocaşul Anatol Cheptine care, de când a venit Stoichiţă la cârma echipei, nu doar că nu a prins primul 11, dar nici nu a nimerit în foaia de joc. Mijlocaşul, care, potrivit specialiştilor, este foarte talentat şi de perspectivă, poate pleca în iarnă de la echipă, iar clubul ar încasa foarte puţini bani pe transferul său, lucru ce contravine politicii clubului.

„Nu ştiu din ce cauză antrenorul nu apelează la serviciile mele. Am impresia că actualul antrenor nu mai mizează pe mine. Sunt şanse mari ca să părăsesc echipa în iarnă”, a spus Cheptine.

În replică, Stoichiţă a declarat că Anatol Cheptine ar trebui să se evidenţieze la antrenamente şi apoi va fi printre titulari. „Ce a făcut Cheptine pentru FC Sheriff în ultima perioadă? FC Sheriff are jucători mult mai buni care nu ajung în primul 11. Nu-mi vorbiţi de meciul cu Rusia, atunci când a marcat Cheptine. Eu am văzut, de exemplu, meciul cu Albania U 21, când a jucat Cheptine. Eu mi-am făcut deja o impresie despre acest jucător şi despre calităţile sale”, a adăugat Mihai Stoichiţă.

Dobrik visează la un nou titlu

De semieşecul FC Sheriff a profitat FC Dacia care, după victoria cu 1-0 în faţa Olimpiei Bălţi, s-a apropiat la şase puncte de lider. Unicul gol al „dacilor” a fost marcat pe finalul meciului de Ghenadie Orbu care a demonstrat o dată în plus că este omul decisiv în momentele critice.

Antrenorul FC Dacia, Igor Dobrovolski, se teme să facă prognoze vizavi de şansele echipei sale de a cuceri al doilea titlu din istorie, dar admite că se poate întâmpla orice. „Diferenţa în clasament dintre FC Dacia şi FC Sheriff a fost şi de două puncte, dar, în acele momente, nu reuşeam să câştigăm unele meciuri. Am pierdut multe puncte la începutul acestei ediţii de campionat, iar acum FC Sheriff este în situaţia noastră. Obiectivul meu este să câştigăm orice meci. Eu sunt de acord să pierdem partidele cu FC Sheriff, dar la finalul campionatului să fim peste ei în clasament. Băieţii sunt deranjaţi de faptul că nu-şi primesc salariul la timp, dar în acelaşi timp sunt motivaţi să câştige meci de meci. Sunt sigur că problemele cu banii vor fi soluţionate. Nu doar noi, cei din Moldova, avem asemenea probleme. Cred că doar în campionatul Angliei şi Germaniei nu se resimt problemele financiare. Aşa că trebuie să fim calmi şi să ne facem treaba”, a menţionat antrenorul.

Beneficiarele ultimei etape de campionat au fost echipele FC Tiraspol şi FC Zimbru, care au urcat în clasament până pe locul trei, respectiv patru. Tiraspolenii au reuşit să se impună în faţa FC Milsami, cu scorul de 2-1, iar FC Zimbru a trecut cu un neverosimil 4-0 de revelaţia acestui campionat, FC Academia. Astfel, antrenorul lui FC Tiraspol, Vlad Goian, i-a răzbunat pe cei de la FC Sheriff, iar tehnicianul lui FC Zimbru, Oleg Fistican, a bifat prima victorie de când a fost instalat pe banca tehnică a „galben-verzilor”.

În alte meciuri ale etapei a XV-a, FC Nistru a remizat, scor 1-1, cu FC Speranţa, iar FC Rapid a pierdut partida cu FC Costuleni, pe teren propriu, cu 1-2.

Derby dintre FC Zimbru şi FC Sheriff

În etapa viitoare (9 şi 10 noiembrie), va avea loc eternul derby al campionatului – FC Sheriff o va găzdui, la Tiraspol, pe FC Zimbru, echipă aflată pe val după victoria categorică în faţa FC Academia. În cazul în care campioana va pierde puncte cu FC Zimbru, sunt şanse mari ca Stoichiţă să fie demis. De asemenea, în cadrul aceleiaşi etape, FC Milsami va juca cu Iskra, FC Academia – Rapid, FC Costuleni – FC Olimpia, FC Dacia – FC Nistru şi FC Speranţa – FC Tiraspol.