„Mir, Mai, Turov!”

Pe 1 mai, de Ziua Internaţională a Solidarităţii Muncii, socialiștii au organizat, pe bani de partid, o paradă ca pe timpurile sovietice

„Așă! Țară prezidențială vrem! Să conducă prezidentul cu toate organele! Nu-mi place de tine ca deputat, afară!”, clocotește o manifestantă cu obrajii scofâlciți, în timp ce alta, aplecată de tot la pământ, ca să nu fie prinsă de obiectiv, refuză să scoată măcar două vorbe. Așa, cu oameni necăjiți, pe 1 mai, Partidul Socialiștilor din Republica Moldova a organizat de Ziua Internaţională a Solidarităţii Muncii o paradă ca pe timpurile sovietice, cu fanfară, flori şi multe drapele roşii.

În frunte cu preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, şi ceilalţi lideri de partid, la eveniment au fost prezenţi şi au ţinut cuvântări doi deputaţi din Duma de Stat a Federaţiei Ruse, Oleg Nilov şi Artiom Turov.

Marşul socialiştilor pornește de lângă Circul din Chişinău, unde manifestanţilor li se împart din microbuze drapele, scurte şi șepci roşii. Pe drum, pe un marș cântat de fanfară, mulţimea roșie scandează lozinci cât îi țin bojocii: „Ura!”, „Pobeda!”, „Moldova!”, „Mir, Trud, Mai!”.

Din când în când, se mai aude câte o lozincă în română: „Socialiștii, pentru dreptate!”, „Pace, Muncă, Mai!”. Participanţii la marş se arată a fi majoritatea vorbitori de limbă rusă, minorităţi naţionale transportate de liderii socialişti locali din satele ucrainene, găgăuze, bulgăreşti, confirmă ei. Tineri activiști de prin Chișinău, cu fosta deputată Marina Radvan în frunte, ghidează oamenii aduși din sate: „Socialiștii, Muncă, Progres!”.

În țarcul „echității sociale”

Ajunşi în scuarul Teatrului de Operă şi Balet „Maria Bieşu”, unde este instalată o scenă, organizatorii îi strâng pe manifestanți la așa-numitul „Miting al echităţii sociale”. Coloana de oameni obosiţi începe să se împrăştie de cum ajunge lângă piața preconizată pentru adunare.

„Ne ducem să bem o cafea și pe urmă ne întoarcem”, îmi spune un bărbat cu nasul de culoarea șepcii cu semne distinctive socialiste, fugind iute de la miting. Ceilalți care îl însoțesc se amuză de găselnița consăteanului lor. „Căutăm o toaletă, căci la cele de acolo e rândul mare”, îmi spun niște femei grăbite și ele să nu-și piardă bărbații din vedere.

Lângă stația de troleibuze de lângă scuar, niște tineri încearcă să-i țină după gard pe manifestanții deja ajunși acolo. Deschid totuși poarta gardului la insistența unora mai curajoși. Îi întreb de ce le îngrădesc oamenilor libertatea de a se deplasa, iar ei îmi răspund, în rusă, că o fac „pentru siguranța lor”. Mitingul începe cu nici jumătate din oamenii care au mărșăluit.

Pe scenă urcă președintele Igor Dodon, membrii fracţiunii parlamentare a Partidului Socialiștilor și „prietenii” lor – deputații Dumei de Stat a Federației Ruse, Oleg Nilov și Artiom Turov. Discursurile liderilor socialiști au tentă electorală. Aceştia critică partidele politice concurente, fac fel de fel de promisiuni manifestanţilor, cum ar fi mărirea salariilor şi pensiilor, vorbesc despre echitate socială.

Dodon: „Poporul este unul”

„De ce suntem astăzi aici? Pentru că una dintre cele mai mari tragedii ale R. Moldova sunt oamenii plecaţi peste hotare, problemele demografice cu care ne confruntăm, salariile mici şi pensiile mizere, care sunt rezultatul guvernărilor ce s-au tot perindat. Apropo, portavocele acelui post de televiziune, vă mai spun o dată! Mulţi dintre cei 26 de deputaţi pe care îi promovaţi şi ne spuneţi că sunt oameni buni au fost parte a acestor guvernări care au sărăcit R. Moldova”, deschide Ion Ceban mitingul socialist.

După ce îi mângâie un pic pe creştet pe moldoveni la microfon, numindu-i „cei mai harnici, cei mai primitori, cei mai gospodari, cei mai paşnici”, președintele Igor Dodon le spune celor prezenți că este convins că R. Moldova are viitor cu așa oameni.

„Nu există un scop mai benefic pentru politicieni decât să facă calitatea vieții mai bună pentru popor”, „Cea mai mare bogăție a R. Moldova sunt oamenii”, le transmite Dodon participanților la miting în română, apoi în rusă, deschizându-le ochii la lipsurile, sărăcia şi greutăţile la care i-a adus partidele de la guvernare.

Igor Dodon, avându-i în spatele său pe cei doi deputați ruși, ca doi bodyguarzi, mai are un mesaj ferm către „partidul de dreapta”, probabil blocul ACUM, care evită să facă alianță cu socialiștii: «Пора закончить все эти войны геополитические!» / „E timpul să încetăm aceste războaie geopolitice!”.

„Nu avem ce împărţi, poporul este unul. Şi cei care au votat pentru noi şi cei care au votat pentru alţii, toţi vrem pace şi stabilitate în ţara noastră. Procedați bărbătește şi faceţi acest pas. Noi l-am făcut”, se adresează Dodon partidului cu care speră să facă alianță.

Oleg Nilov, unul dintre deputații Dumei rusești, pare foarte preocupat și el de problemele cu care se confruntă R. Moldova. Îi cheamă de pe scenă pe moldoveni să lupte cu oligarhii care au împânzit toate structurile.

„Astăzi, oamenii muncii au ieșit să ceară o viață destoinică. Cui să ceară? Celor despre care și Hristos spunea să fie alungați din temple. Acești oligarhi, care au pătruns peste tot și conduc balul lor, își fac interesele personale, își umplu buzunarele. Noi le spunem lor: «Potoliți-vă! Plecați de bună voie ori rezolvați problemele clasei muncitoare. Achitați-le salariile reale și pensiile conform prețurilor pe care voi le-ați stabilit. Dacă nu puteți, plecați!»”, se adresează deputatul rus mulțimii.

Partidul ideal al moldovenilor

Din mulțime răsună aplauze, urale, lozinci: „Maldova! Moldova!”. Manifestanții tineri evită să vorbească pentru presă. Bătrânii veniți la miting le fac față tinerilor. Zinaida Palade, adusă din Fleștii Noi, raionul Fălești, cu un microbuz organizat de socialiștii din sat, spune că a muncit 39 de ani la câmp și ridică primește o pensie de 700 de lei. „Plahotniuc e de vină!”, strigă pensionara.

„L-am susținut, îl susțin și o să-l susțin. Partidul ista e un partid ideal! Au capacitatea de a conduce, au „оpît” (experiență) în lucru, îs oameni culturali, cu stimă. Eu vă dau o pildă. Domnul Anastase și cu Maia Sandu, cât o fost ei în compania electorală, așa cuvinte murdare o azvârlit: hoț, bandiț, dodoniști, plohotniuci. El, ca avocat, îi frumos în fața Moldovei?! Să fie o țară prezidențială, eu personal prezident să fiu, îl alung de nici nu mă uit!”, amenință bătrâna.

„Așă! Țară prezidențială vrem! Să conducă prezidentul cu toate organele! Nu-mi place de tine ca deputat, afară!”, încheie femeia sentențios, în timp ce altă consăteancă de-a sa, aplecată de tot spre pământ ca să nu fie prinsă de obiectiv, refuză să scoată măcar două vorbe.

Lumea se împrăștie la sfârșit de miting. Câțiva oameni se mai rețin în scuarul teatrului. Mă apropii de un grup de femei strânse într-un cerc și o surprind pe actuala deputată socialistă Ala Pilipețkaia în timp ce scoate ceva din geantă. Se fâstâcește când mă vede cu aparatul foto în mână și zice  bâlbâind: „Eu doar niște bani de drum am vrut să le dau. Cât costă astăzi biletul la troleibuz?”, întreabă deputata socialistă, căzută parcă de pe scena „echității sociale”.

The following two tabs change content below.
Nadea Roşcovanu

Nadea Roşcovanu

Nadea Roşcovanu

Ultimele articole de Nadea Roşcovanu (vezi toate)