Mintea de pe urmă

NEGOCIERI // Mihai Ghimpu ţine morţiş ca PL-ului să-i revină una din cele trei instituţii de drept

Negocierile de ieri pentru crearea Alianţei pentru Integrare Europeană s-au încheiat din nou fără niciun rezultat. De această dată, acordul de constituire a coaliţiei de guvernare nu a putut fi semnat din cauza unor pretenţii înaintate de Partidul Liberal. Mihai Ghimpu ţine morţiş ca PL-ului să-i revină una din cele trei instituţii de drept, fie Ministerul de Interne, fie Procuratura Generală, fie Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei. Astfel, şansele ca la prima şedinţă a Parlamentului să nu existe încă o alianţă de guvernare rămân foarte mari.

Deşi au sperat că negocierile de ieri seara vor fi ultimele, liderii PLDM, PL şi PD au ieşit din nou în faţa jurnaliştilor fără niciun răspuns concret, dar cu marea speranţă că „Domnul va da moldoveanului mintea de pe urmă” şi astăzi, până la ora 15.00, când urmează să se desfăşoare prima şedinţă a Parlamentului, alianţa va fi creată. Unica decizie pe care au reuşit să o ia ieri cele trei grupuri de negociatori este ca la şedinţa de astăzi a Legislativului să fie create fracţiunile parlamentare. „E o decizie strategică”, a comentat cu ironie liderul PD, Marian Lupu.

De ce au eşuat din nou negocierile?

Potrivit lui Filat şi Lupu, de această dată negocierile au eşuat din cauză că PL a mai înaintat o condiţie care ţine de „repartizarea unor funcţii care le-ar asigura pârghii”. „Noi vrem una dintre cele trei instituţii de drept. Ministerul de Interne, Procuratura Generală sau CCCEC, nu contează care. Din moment ce avem corupţie în stat, PL consideră că una din structurile de drept trebuie să ne revină. Asta înseamnă pârghie când te afli la guvernare”, a declarat Mihai Ghimpu după negocieri. Liderul PLDM afirmă însă că nu are cum să le cedeze liberalilor funcţia de ministru al Internelor. „În calitate de premier nu pot merge la Guvern cu mâinile legate. MAI asigură ordinea publică în stat şi premierul poartă răspundere directă pentru această ordine”, a punctat Filat.

Comuniştii schimbă macazul

În timp ce partidele de centru-dreapta nu pot decide cum să împartă între ei funcţiile din stat, comuniştii au schimbat macazul şi pledează mai nou pentru o alianţă largă. „Mai bine ar fi de creat o coaliție largă între toate cele patru partide care suntem prezente în Parlament, pentru că toate, în sumă, reprezintă votul poporului nostru și problemele și necesitățile cu care se confruntă poporul nostru”, a declarat pentru presă, ieri dimineața, liderul comuniștilor, Vladimir Voronin.

Vlad Filat însă susţine că nu vede cum ar fi posibilă o asemenea alianţă şi pledează în continuare pentru o coaliţie de centru-dreapta.

Analiştii politici au calificat declaraţia lui Voronin drept un semnal că negocierile dintre PCRM şi PD s-au împotmolit. Anatol Ţăranu afirmă că din moment ce liderul PCRM a ajuns să vorbească despre o coaliţie largă, probabil el deja a înţeles că rămâne în afara carosabilului şi încearcă să invoce o formulă pentru a se salva pe sine şi partidul său de un eşec total.

Şedinţa Parlamentului ar putea aduce surprize

Nici Filat, nici Ghimpu şi nici Lupu nu ştiau ieri la ce ar trebui să se aştepte la şedinţa de astăzi a Legislativului. La întrebarea dacă va fi ales astăzi noul preşedinte al Parlamentului cei trei au răspuns: „Vom trăi şi vom vedea”.

Analiştii însă admit că Voronin ar putea pregăti o surpriză pentru această şedinţă pe care o va conduce în calitatea sa de decan de vârstă. Potrivit lui Mihai Cernenco, Voronin l-ar putea propune astăzi pe Lupu pentru funcţia de spicher, astfel punându-i în încurcătură pe liberali şi liberal-democraţi.

Singurul lucru cert este că, începând cu ora 15.00, Mihai Ghimpu nu va mai fi nici spicher, nici preşedinte interimar al republicii.

Mariana RAŢĂ

The following two tabs change content below.