Ministrul Tănase îl sfătuieşte pe Plahotniuc să nu se judece cu presa

Ministrul Justiţiei, Alexandru Tănase, îl sfătuieşte pe omul de afaceri Vlad Plahotniuc să nu se judece cu presa, deoarece nu va avea sorţi de izbândă. „Tuturor celor cu care am avut ocazia să discut acest subiect le-am făcut următoarea recomandare, valabilă în 90% din cazuri: „Nu vă judecaţi cu presa”, scrie Tănase pe blogul său. Potrivit lui Tănase, în 90% din cazuri, instituţiile media nu fac nimic altceva decât să distribuie informaţii şi opinii care nu le aparţin şi sub care poate nici nu subscriu, deoarece aceasta este misiunea primordială a presei – de a informa societatea despre evenimentele pe care le consideră a fi de interes public.

„Deja asistăm la primele procese judiciare în cauze de defăimare. În multitudinea de declaraţii făcute zilele acestea, am sesizat tendinţa (sau intenţia) de a acţiona în justiţie «pe cei care denigrează, dar şi pe cei care vor distribui aceste informaţii pretins denigratoare». Dacă consideraţi că o declaraţie v-a lezat onoarea şi demnitatea, cereţi autorului acestei informaţii să vină cu dezminţiri sau, dacă nu o face, formulaţi plângeri în justiţie împotriva sursei de la care vine informaţia, nu şi împotriva celor care au distribuit informaţiile pretinse calomnioase sau denigratoare. Unicul care trebuie să poarte răspundere civilă este autorul acestor declaraţii. Presa nu face nimic altceva decât să facă publice anumite informaţii de interes public, lansate de anumiţi indivizi”, a spus ministrul Justiţiei.

„Ex-consilierul prezidenţial pentru misiuni speciale, Sergiu Mocanu, este o persoană publică. Informaţiile difuzate de el vizează persoane publice. Prin urmare, este dreptul societăţii de a recepţiona aceste informaţii. Însă, în cazul în care cineva va considera că informaţiile difuzate nu corespund realităţii şi sunt de natură de a-i leza onoarea sau reputaţia, acesta este în drept să acţioneze în justiţie sursa – autorul acestor informaţii difuzate. Presa ar trebui doar să ofere spaţiu adecvat pentru a publica eventualele dezminţiri, dacă instanţele ar constata că informaţiile difuzate nu corespund realităţii”, este de părere sursa citată.

„În cazul în care ar fi atacate în justiţie, instituţiile media care au difuzat informaţii, chiar şi denigratoare, aceasta ar putea descuraja presa să reflecte în general subiectele de interes public sau subiectele care, în mod potenţial, ar putea ajunge în sala de judecată”, a adăugat Tănase.

Omul de afaceri Vlad Plahotniuc a organizat o conferinţă de presă în care a ameninţat mijloacele media care vor promova informaţii defăimătoare la adresa sa. „De astăzi, voi fi nevoit să atac în justiţie şi pe cei care vor promova informaţiile de acest gen. Nu mă refer doar la presă”, a declarat Plahotniuc. Totodată, acesta a adăugat că regretă „participarea jurnaliştilor la această campanie”. (jurnal.md)

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău