Ministrul-marionetă

Prim-vicepreşedintele Parlamentului, Vladimir Plahotniuc, este acuzat că ar trage sforile la Teatrul „Eugene Ionesco” după ce administraţia şi echipa teatrului au salutat alegerea în funcţia de director general al instituţiei a jurnalistului şi dramaturgului Val Butnaru, iar Ministerul Culturii (MC) nu acceptă acest lucru.

Svetlana COROBCEANU

Potrivit directorului interimar al teatrului, Petru Vutcărău, în septembrie curent, a avut o discuţie cu Val Butnaru căruia i-a propus să ocupe funcţia de director general al instituţiei. „Nu a fost uşor să-l convingi, ţinând cont că instituţia se confruntă cu mai multe probleme, Val Butnaru însă a acceptat. După o discuţie cu cei din colectivul teatrului care s-au arătat entuziasmaţi şi au spus „da” în unanimitate, am avut o întâlnire cu ministrul Culturii, Boris Focşa, care, la rândul său, a salutat această idee şi a spus că Val Butnaru va fi numit în funcţie printr-o procedură simplă, promiţând că în zilele următoare o să semneze un ordin în acest sens”, a relatat Vutcărău ieri, într-o conferinţă de presă.

Schimbarea regulilor în timpul jocului

Peste două săptămâni, însă, au fost surprinşi să afle că Ministerul Culturii a anunţat concurs pentru ocuparea acestei funcţii. În fruntea comisiei a fost numit Gheorghe Postică şi din ea făceau parte mai mulţi directori de teatru. Concursul a avut loc în două etape: examinarea dosarelor şi un interviu cu cei care s-au înscris în competiţie. Din cei trei candidaţi, numai Val Butnaru s-a prezentat la interviu. „Unul din membrii comisiei, directorul Teatrului Naţional „Mihai Eminescu”, Ion Grosu, care se arăta foarte nervos, fără să ne putem explica de ce, a insistat să aibă loc interviul”, mai spune Vutcărău, precizând că acea comisie a decis în favoarea candidaturii lui Val Butnaru cu un singur vot abţinut. Deşi se aşteptau să fie emis un ordin al ministrului în acest sens, pe 22 noiembrie, după ce-au dat un telefon la minister, au aflat că ministrul Boris Focşa a emis un ordin prin care a anulat hotărârea comisiei de concurs. Totodată, a fost anulat regulamentul, conform căruia directorul teatrului poate fi numit de fondator (Ministerul Culturii) „prin concurs sau fără”, şi emis un nou document prin care directorul unui teatru poate fi numit doar prin concurs. „Este pentru prima oară când un director de teatru este numit prin concurs, iar ministrul Culturii radiază totul şi anunţă concurs repetat. De aici reiese că ministrul Culturii nu este decât o marionetă lipsită de coloană vertebrală, care e la cheremul unei persoane ce încalcă în mod flagrant normele democratice ale statului”, a mai spus Vutcărău.

Teatrul va merge în instanţă

La rândul său, Val Butnaru a declarat că vor fi informate instituţiile internaţionale în legătură cu acest incident şi că ceea ce face MC e o discriminare ce are legătură cu activitatea sa jurnalistică în cadrul căreia a criticat fără ocolişuri clanul mafiotic al lui Vlad Plahotniuc.

Conducerea Teatrului „Eugene Ionesco” a mai declarat că nu va recunoaşte rezultatele noului concurs anunţat pentru data de 30 decembrie, la care nu va mai participa.

Solicitat de JURNAL, ministrul Culturii, Boris Focşa, a declarat că acuzaţiile la adresa sa sunt lansate în cadrul „unui joc teatral”. „N-am declarat nimănui război. N-am făcut nicio promisiune că voi numi directorul teatrului fără concurs. Doar prin concurs. Mi se pare că aşa e mai democratic”, a spus el. Potrivit Alionei Strâmbeanu, şefa Secţiei arte profesioniste din cadrul MC, concursul a fost anulat, deoarece dosarele nu erau complete, „în unele din ele lipseau cazierele judiciare şi alte documente, încălcări care au fost remarcate de secţia juridică”, a spus ea.

Conducerea Teatrului „Eugene Ionesco” a declarat că, în cazul în care nu va fi luată în consideraţie opinia conducerii şi colectivului teatrului, este dispusă să se adreseze în instanţa de judecată.

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu