Ministrul libian al Afacerilor Externe şi-a anunţat demisia după sosirea sa la Londra // Lumi paralele

Ministrul libian al Afacerilor Externe, Moussa Koussa, şi-a anunţat demisia după sosirea sa la Londra, miercuri seara, a informat Ministerul britanic de Externe.

„Putem confirma că Moussa Koussa a sosit la aeroportul Farnborough la 30 martie, venind din Tunisia”, a precizat Foreign Office într-un comunicat.

„El a venit aici din proprie voinţă. Ne-a spus că demisionează din funcţie”, a adăugat comunicatul.

Oficialul libian a sosit în Marea Britanie după un sejur de două zile în Tunisia care a fost prezentat oficial ca o „vizită privată”.

Moussa Koussa este una dintre principalele personalităţi ale Guvernului lui (Muammar) Kadhafi, iar rolul său a fost să reprezinte regimul în străinătate, ceea ce nu mai doreşte să facă”, a continuat comunicatul Foreign Office.

Îi încurajăm pe cei din anturajul lui Kadhafi să îl părăsească şi să opteze pentru un viitor mai bun pentru Libia care să permită o tranziţie politică şi o veritabilă reformă care să răspundă aspiraţiilor poporului libian”, a adăugat comunicatul.

Ministru fidel al liderului libian Muammar Kadhafi, Moussa Koussa a fost în ultimii ani la toate negocierile şi schimbările care au permis revenirea Libiei printre naţiunile frecventabile.

Şef al serviciilor de informaţii din 1994 până în 2009, Moussa Koussa, în vârstă de 59 de ani, era un lider influent al comitetelor revoluţionare, coloana vertebrală a regimului libian, şi un om de încredere al lui Muammar Kadhafi.

În 1980, el a fost numit ambasador al Libiei la Londra, înainte de a fi expulzat în acelaşi an de britanici, după ce şi-a afirmat hotărârea de a lichida „inamicii revoluţiei” de pe teritoriul britanic.

În 1984, el s-a alăturat Mathaba, o fundaţie responsabilă de coordonarea mişcărilor de eliberare din lume, în special din Africa şi America Latină. (mediafax.ro)