Ministrul Chirinciuc şi-a făcut drum în satul în care are firmă

Chirinciuc

Se pare că banii şi situaţia politică nu mai sunt o problemă pentru şeful de la Transporturi atunci când este vorba despre confortul personal. În vreme ce majoritatea şoselelor naţionale sunt date uitării de autorităţi şi nu sunt reparate de mai mulţi ani, statul a cheltuit 8,7 milioane de lei pentru a asfalta un drum spre satul Floreşti, raionul Ungheni, unde se află şi firma ministrului Iurie Chirinciuc. Şi asta nu e tot. Compania care a executat lucrările a fost selectată în lipsa unei licitaţii publice. Toate aceste nereguli au ieşit la iveală în urma unei investigaţii realizate de reporterii anticorupţie.md.

Chiar dacă a indicat în declaraţia de avere că deţine 33 la sută din SRL Lefcons-Agro, ministrul Iurie Chirinciuc neagă acum că ar avea vreo tangenţă cu firma respectivă. „Eu nu sunt acţionar, nu am frigider, drumul s-a făcut pentru cetăţenii din localitate. Este manipulare. Nu am nicio acţiune”, a declarat ministrul.

Potrivit investigaţiei jurnalistice, cheltuielile pentru reparaţia drumului care duce spre firma ministrului Iurie Chirinciuc nu au fost prevăzute iniţial în Programul privind repartizarea mijloacelor fondului rutier în anul 2015. Reabilitarea şoselei a fost efectuată de SRL Rutador, care a fost selectată în lipsa unei licitaţii publice.

Responsabilii din cadrul Administraţiei de Stat a Drumurilor au găsit însă o scuză. Directorul interimar al instituţiei a declarat, pentru portalul anticorupţie.md, că această procedură a fost omisă, întrucât, la finele anului 2015, statul a suspendat procedura de achiziţii publice. De altfel, SRL Rutador, care a semnat anterior mai multe contracte avantajoase cu statul, este vizată şi într-un raport al Curţii de Conturi din 2014, în care Administraţia de Stat a Drumurilor este acuzată de trucarea licitaţiilor.

Pe de altă parte, şefa Asociaţiei pentru o Guvernare Eficientă şi Responsabilă, Olesea Stamate, a declarat că reparaţia acestui drum ar fi trebuit să fie efectuată doar în urma unei licitaţii publice.

The following two tabs change content below.