Ministru, academician, decan și clinician iscusit

1367355672Decanul meu de suflet și al promoției Medicină Generală-1972, ad integrum profesor universitar Gheorghe Ghidirim, a îmbrățișat toate aceste posturi nominalizate în titlu și se asociază perfect cu ele. Dar să fi îmbrățișat chiar și una singură, ar fi fost suficient pentru o viață de om. Spre bucuria noastră, a tuturor, le-a cucerit pe toate, deși nu le-a râvnit pe toate. După absolvirea Școlii de Medicină din Tighina, chiar în prima sa zi de activitate profesională, în ambulatoriul din comuna Olănești, Ștefan-Vodă, a asistat o naștere de tripleți (ce încercare!), după care a jurat că va deveni chirurg. Asta este esența acestui om minunat, pentru care distanța între cele planificate și cele realizate este minimă. A tins toată viața spre o strictă specializare în profesie, și spre o universalitate în cultură. Este pasionat de literatură, de scris, de traducere, dar și de problemele de cultură și artă, participând cu drag la lansări de carte și la orice alte manifestări culturale. Are o opinie a sa pentru orice eveniment din societate. Este recunoscut ca un doctor cu har de la Dumnezeu, iar în lumea academică – ca un dascăl iscusit, erudit, rafinat, cu o putere de convingere indiscutabilă…

Nu a râvnit la funcția de ministru și nici la titlul de academician. Alte scopuri avea tânărul medic, descendent dintr-o familie de agricultori dintr-un sat de la margine de țară, crescut practic fără mamă, și care a avut o copilarie foarte dificilă, dar a însușit de mic copil că munca asiduă și setea de cunoștinţe sunt pârghiile forte în a te lansa în viață și în meserie.

La funcția de Ministru al Sănătății l-a chemat țara și oamenii ei. La acea etapă, Gheorghe Ghidirim avea deja un nume în societate, grație poziției sale civice, profesionismului, ținutei academice perfecte, gradului înalt de cultură. A fost votat în Parlament unanim, situație mai puțin întâlnită în societatea noastră. Și-a exercitat funcția de ministru în cei mai dificili ani, în condiții de criză economică și socială. Erau și anii de căutare a noilor forme de asistență medicală, de trecere de la vechiul sistem de sănătate, tip Semașco, la unul eficient şi de calitate, de tip european. A izbutit să mențină întregul sistem pe linia de plutire, a implementat, în premieră, rezidențiatul, ca formă de instruire postuniversitară a specialiștilor (formă care în unele țări a fost implementată abia acum 3-5 ani).

La titlul de academician, a fost recomandat de Alma Mater și de alte câteva instituții de cercetări științifice, în baza cercetărilor Domniei Sale, foarte înalt apreciate în țară și peste hotarele ei. A fondat Secția Medicală în cadrul Academiei de Științe din Republica Moldova, coordonând cu multă pricepere activitatea acestei subdiviziuni.

Îl cunosc pe domnul Gh. Ghidirim de aproape jumătate de secol. Mi-a fost dascăl, decan, ministru… De 40 de ani, facem sport în aceeași secție de badminton. La nivelul Universității de Medicină, avem multe interacțiuni prin colaborarea între clinicile în care activăm, și acest fapt îmi dă dreptul să trec în revistă anumite lucruri venite din interior, dar verificate și cu colegii mei.

În toamna anului 2012, promoția din care fac parte a serbat a 40-cea aniversare de la absolvirea facultății. Apariția decanului și dascălului Gheorghe Ghidirim în Aula Senatului, unde avea loc evenimentul festiv, a fost îndelung ovaționată de cei prezenți. Comentariile sunt de prisos…

Multitudinea de titluri deținute și de funcții exercitate, la diferite etape ale carierei Domniei Sale, precum și înalta apreciere din partea conducerii statului, de care omagiatul a avut parte pe parcursul anilor, nu au afectat integritatea acestui om al Cetății. Rămâne așa cum s-a format la Palanca, în familia sa, cu tradiții frumoase de oameni gospodari, care și-au ales drept conduită în viață îndemnul biblic „grăbește-te să faci bine celui ce are nevoie de un ajutor”. Din 11 frați și surori Ghidirim, cinci au supraviețuit foametei și războiului. Patru dintre ei (cu excepția lui Badea Ion, fratele mai mare, participant la conflagrația mondială) au obținut studii superioare. Toți au mai multe calități în comun cu profesorul și mentorul nostru, și fiecare dintre ei este apreciat ca profesionist în domeniul ales. Dascălul și Decanul nostru, Gheorghe Ghidirim, este un om simplu, accesibil, sincer, binevoitor, deschis, posedă o artă a comunicării de admirat. Are o memorie fenomenală și, în orice moment, poate reproduce cu exactitate fragmente din opere literare sau date și evenimente istorice. Poate cita pe oricine dintre persoanele cu care s-a întreținut în discuții pe parcursul anilor și cu care a avut un schimb de opinii.

În calitate de deputat al Sovietului Suprem din URSS și al Parlamentului R.Moldova, a avut mereu un cuvânt greu de spus în problemele de interes social și național, ca un adevărat patriot, iubitor de țară și de neam. Este un orator iscusit, alege cu măiestrie cuvântul potrivit la locul potrivit, stăpânește un umor rafinat, pe măsura înțelepciunii cu care este înzestrat.

Dragă Dascăle și Profesore,

De comun acord cu colegii mei de facultate, noi, parte din cele 50 de promoții pe care le-ați lansat în largul medicinei practice și știintifice, Vă adresăm calde felicitări, cu rugă la Dumnezeu ca bunătatea pe care ați transplantat-o în oameni cu multă dragoste, să Vi se întoarcă din plin și să Vă servească drept stimulent pentru o bună calitate a vieții și o sănătate durabilă, până la adânci bătraneți.

Cu plecăciune,

Grigore BIVOL, discipol și prieten

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)