Ministerul Sănătăţii are „grijă” de ficatul nostru

Oamenii din sate, în căutarea medicilor de familie pentru a le prescrie o reţetă

De astăzi, intră în vigoare ordinul Ministerului Sănătăţii, conform căruia circa 75 la sută din medicamente pot fi procurate din farmacii doar cu prescripţia medicului. Dintre cele 6124 de medicamente autorizate pe teritoriul Republicii Moldova, numai 1752 vor fi eliberate fără reţetă. Dacă în Chişinău şi centrele raionale, noul ordin a stârnit discuţii aprinse, dar a fost salutat de medici şi farmacişti, personalul medical şi locuitorii din mediul rural se arată mai rezervaţi faţă de noua iniţiativă a ministerului.

Svetlana COROBCEANU

Pe moment, peste 300 de localităţi din Republica Moldova nu au medici de familie. O bună parte din localităţile din raioanele Cantemir, Ungheni, Soroca, Leova, Hânceşti au parte de medici de familie doar o dată sau de două ori pe săptămână.

Asistentele medicale nu vor înlocui medicii

Satul Pereni, Hânceşti, e vizitat de medicul de familie o dată pe săptămână. Potrivit asistentei medicale Margareta Simenica, dacă apelezi salvarea, aceasta ajunge într-o oră-două la pacient. „Până mai ieri, prescriam şi noi reţete în lipsa medicului când era vorba de o răceală sau de alte boli mai uşoare. De acum încolo, numai medicul va putea face acest lucru. Sperăm să reuşească. Ne pune pe gânduri faptul că bolnavii imobilizaţi la pat sau pensionarii în acest caz ar putea fi puşi în situaţia să aştepte mai multe zile ca să li se prescrie un medicament”, afirmă sora medicală.

Medicul de familie Ludmila Andronic deserveşte cinci sate din raionul Hânceşti, inclusiv localitatea Pereni. „Deservesc peste 4000 de persoane. Mă îngrijorează un pic aceste schimbări. În practică deja vom înţelege mai exact ce se cere de la noi, sperăm să facem faţă”, afirmă medicul.

Medicii apreciază pozitiv iniţiativa MS

Vladimir Cernăuţean, şeful Centrului medicilor de familie din raionul Leova, este de părerea că ordinul ministerului este binevenit deoarece preia o practică aplicată în toată Europa, unde niciun medicament nu este eliberat fără prescripţie medicală. „Noua decizie a ministerului, consider, va crea un mic disconfort mai degrabă în rândul medicilor. Pacienţii vor fi scutiţi de cheltuieli în plus pentru medicamente care mai degrabă le-ar putea dăuna decât ajuta. Pentru bolnavii cronici medicii vor elibera reţete cu termen mai îndelungat. Medicamentele antipiretice, analgezice, ca şi până acum, se vor elibera fără reţetă. Este binevenită această iniţiativă. În satele vizitate de medici o dată pe săptămână, bolnavii se vor putea deplasa la nevoie în localitatea unde se află în acel moment medicul de familie al acestora, în cazul dat Leova, sau la medicul specialist de la policlinică”, a mai spus medicul.

Antibioticele – doar în baza reţetei

Aspirina, Validolul, Verdele de briliant sau Paracetamolul sunt câteva dintre medicamente ce vor fi eliberate fără rețetă. Potrivit ministrului Sănătăţii, Andrei Usatâi, iniţiativa în cauză are drept scop excluderea autoadministrării incorecte a medicamentelor. „Antibioticele vor fi eliberate doar cu rețetă, pentru că în urma administrării acestor medicamente apar schimbări imunologice, alergice, complicații la ficat, dar și alte consecințe”, a spus el precizând că doar medicii vor avea dreptul să elibereze rețete. „Medicul va decide ce medicament trebuie prescris, doza și perioada de administrare. Farmacistul va elibera medicamentul strict conform rețetei”, a spus Usatâi. Acesta a precizat că farmaciştii care vor vinde medicamente fără prescripţii medicale vor fi sancţionaţi cu o amendă de la 20 la 60 unităţi convenţionale, circa 400 – 1200 de lei.

Cât priveşte cozile ce ar putea fi create sub uşile oficiilor medicilor de familie, ministrul s-a arătat sceptic: „Nu cred că vom avea cozi la medicii de familie, vor veni aceiaşi bolnavi de până acum. Oamenii sănătoși trebuie să-și organizeze viața în așa mod ca să nu ajungă la medic”, a spus Usatâi dând asigurări că în Chişinău sunt destui medici de familie, iar în localităţile unde aceştia lipsesc, se întreprind acţiuni pentru completarea locurilor vacante.

Potrivit datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, în lume, jumătate din prescripţiile medicale sunt fără folos. Iar în Republica Moldova, fiecare al doilea medic prescrie mai multe medicamente decât sunt necesare.

 

 

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu