Ministerul Sănătății aplică taxe “hoteliere” pentru un pat în spital

Scumpirea serviciilor medicale i-a luat prin surprindere nu doar pe cetățeni, ci și pe angajații instituțiilor medicale din satele și centrele raionale ale Republicii Moldova. Aceștia reclamă sărăcia oamenilor, criza de instrumentar medical din instituțiile medicale,  și consideră taxele pentru patul pentru o zi în spital, comparabile în unele cazuri cu taxele hoteliere, exagerate. Potrivit lor, oamenii din săraci vor fi și mai săraci, iar cei din familii vulnerabile pur și simplu nu vor avea acces la serviciile medicale.

După modificarea Catalogului tarifelor unice, serviciile medicale din Republica Moldova s-au scumpit de câteva ori. În prețul pentru o zi de internare în spital nu vor fi incluse alimentația și medicamentele. O analiză a noilor prețuri realizată de Sănătate Info arată că în timp ce o zi în serviciul terapeutic costa 144 de lei, acum va costa 209 lei, în serviciul cardiologic o zi de internare va costa 345 de lei, și nu 218, cum era până acum. În serviciul chirurgical patul pentru o zi de internare, care costa circa 180 de lei, acum va costa 345 de lei. În serviciul cardio-chirurgical – 446 de lei, în loc de 299. De asemenea, o zi de reanimare va costa aproape 1000 de lei, și nu 533, cum era până acum. Intervențiile devin și ele mai scumpe, în funcție de specificul lor. De exemplu, o intervenție chirurgicală în caz de anevrism al arterelor periferice va costa 4.600 de lei în loc de 1.900. Îndepărtarea chirurgicală a amigdalelor va costa 1.007 lei în loc de 82 de lei. Intervențiile de îndepărtare a sânului afectat de tumori maligne vor costa aproximativ 2.000 de lei în loc de 500 de lei. Totodată, au fost incluse tarife pentru o serie de investigații de înaltă performanță, care vor costa de la câteva mii de lei până la câteva zeci de mii de lei.

O expertiză a acestor modificări realizată de experții Centrului Național Anticorupție, pe când  documentul era la etapa de proiect, constată “o majorare excesivă și neargumentată la unele tipuri de servicii medicale”. ”Considerăm că majorarea exagerată la unele categorii de servicii medico-sanitare ar putea limita accesul la serviciile medicale al unor categorii de pacienți care nu vor avea posibilitatea efectiv să beneficieze de aceste servicii”, se spune în expertiza CNA. Experții constată o majorare a tarifelor la unele servicii medicale de până la 700%, 900% și chiar peste 3000%. Spre exemplu, costul unui pansament, în secția stomatologie, s-a majorat cu 400%, sau costul unei analize generale de sânge a crescut cu 300%. ”Suntem rezervați în privința echitabilității stabilirii unor asemenea tarife”, conchid experții CNA.

”Sunt taxe exagerate”

Medicul Valeriu Munteanu, șef al Secției chirurgie a Spitalului rational Strășeni, ne informează că instituția în care lucrează încă nu operează cu taxele noi. ”În viziunea mea, aceste taxe sunt exagerate. În multe cazuri oamenii nu aveau nici acei 178 de lei, cât costa patul până acum. De acum încolo ei însă vor fi nevoiți să achite 345 de lei, doar pentru pat, preț care nu include alimentația, medicamentele și investigațiile medicale. Nu toți vor avea posibilitatea să achite aceste taxe ”hoteliere”, conchide medicul.

Șefa Centrului de sănătate din Boșcana, Criuleni, Svetlana Șendrea, ne informează că atât pacienții, cât și personalul medical sunt bulversați de noile modificări. ”Oamenii săraci vor fi de acum încolo și mai săraci. Am în evidență o familie unde mama și o fiică sunt bolnave de tuberculoză, o altă fiică are, la rândul ei, doi copii, şi e bolnavă de SIDA. Locuiesc toți într-o cameră. Nu au nici de foc, nici grad de invaliditate. Cum să stau eu, medic, în fața lor, și cu ce pot să-i ajut?! Și până acum au fost oameni sărmani care n-au avut acces la servicii medicale, de acum încolo însă numărul acestora va fi mult mai mare. Cu toții suntem de vină pentru această stare de lucruri. Dacă am fi început să facem ordine, fiecare, începând de la locul său de muncă, nu ne-am fi pomenit într-o astfel de situație. Ar fi bine conducerea Ministerului Sănătății să descindă măcar o zi în instituțiile medicale din sate, să vadă cum arată ziua de muncă a unui medic. Să vadă cum se lucrează când nu ai un electrocardiograf ori o mașină, când ambulanța întârzie, ca să acorzi primul ajutor medical”, afirmă medicul.

Primarul de Ruseștii Noi, Ialoveni, Pavel Codreanu, ne informează că în evidența serviciului de asistență socială din sat sunt peste 80 de familii. ”Mulți din ei nu au ce mânca și nu aveau cu ce se trata nici până acum. Cu noile prețuri, însă, am impresia că cineva le-a pecetluit destinul. De unde să ia un sărman 300 de lei doar pentru patul din spital? Cred că aceste modificări au fost concepute de cadre medicale care nu cunosc realitatea din spitalele din R. Moldova. Când adoptă astfel de initiative, ar trebui să ia în calcul toate categoriile de cetățeni. Și apoi, înainte de a  scumpi, trebuie să te întrebi, dacă în toate spitalele din Republica Moldova pacienții au acces la servicii adecvate, fapt de care mă îndoiesc”, a spus primarul.

Ministra Glavan: 86% din populație vor avea acces la servicii gratuite

Ieri, socialiștii au organizat o acțiune de protest împotriva acestei initiative, la care au solicitat demisia ministrei Sănătății, Ruxanda Glavan, și au anunțat că vor iniția o moțiune de cenzură pe numele ei.

În replică, Ministerul Sănătății a emis un comunicat în care se spune că ”noile tarife pentru serviciile medicale nu vor afecta cetăţenii Republicii Moldova care deţin poliţă de asigurare medicală”. ”Mai exact, aproape 86 la sută din populaţie vor avea acces la servicii medicale gratuite şi tratamente compensate”, se spune într-un comunicat emis de instituție. Ministerul Sănătății a precizat că persoanele care au venituri mici sau nu au un loc de muncă sunt asigurate de către Guvern. Pentru a beneficia de asigurare medicală din partea statului, aceste persoane vor trebui să aibă oficial statut de șomer sau de beneficiar de ajutoare sociale.
Un lux care va provoca creșterea mortalității

Avocatul Poporului, Mihail Cotorobai, s-a sesizat din oficiu în legătură cu scumpirea serviciilor medicale. Instituția Ombudsmanului va iniția o investigație în acest scop, urmând să stabilească în ce măsură sunt justificate aceste majorări de prețuri și dacă s-a ținut cont de coraportul dintre prețurile și veniturile oamenilor.

Ombudsmanul consideră că aceste scumpiri vor afecta considerabil realizarea dreptului la ocrotirea sănătății nu doar al persoanelor care nu au poliță de asigurare medicală, dar și al celor care dispun de ea. Și asta pentru că au fost majorate esențial și tarifele la serviciile şi investigațiile medicale care nu intră în polița de asigurări medicale obligatorii.

”Asistența medicală va deveni un lux nepermis pentru mii de cetățeni din categoriile social vulnerabile, iar reducerea accesului la servicii medicale va conduce la sporirea morbidității și mortalității”, consideră Ombudsmanul. Acesta precizează că și fără aceste scumpiri multe persoane nu se adresau la medic din lipsă de bani sau din cauza corupției din sistemul de sănătate. Și asta deoarece pensia medie lunară nu acoperă minimul de existență pentru pensionari, iar salariul minim pe țară stabilit nu acoperă minimul de existență calculat semestrial.

Potrivit datelor Biroului Naţional de Statistică, în I semestru al anului 2016 minimul de existenţă în Republica Moldova a fost de 1813,7 lei,  iar salariul minim lunar – de 2 100 de lei.

Un studiu realizat de Oficiul Avocatului Poporului în 2016, ”Percepții asupra drepturilor omului în RM”, relevă că accesul la serviciile medicale se află în topul problemelor legate de respectarea drepturilor omului. Astfel, 61 la sută dintre respondenţi sunt de părerea că dreptul la sănătate este cel mai încălcat drept, care necesită o atenţie sporită din partea societăţii în R. Moldova.

 

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu