Ministerul Netransparenței

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a transferat pe contul mai multor firme peste 401.000 de lei, pentru servicii artistice

Bugetul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării pentru 2019 constituie peste 2.800.000.000 de lei. Până în octombrie 2019, din acest buget au fost cheltuiți peste 1.900.000.000 de lei. Ținem să menționăm că bugetul ministerului a fost publicat de curând la insistențele Asociației „Părinți Solidari”. Raportul privind monitorizarea executării contractelor de valoare mică pentru cele trei trimestre ale anului 2019 arată că ministerul a cheltuit numai pentru servicii artistice peste 2 milioane și jumătate de lei.

La sfârșitul anului 2018, în perioada mandatului Monicăi Babuc, conform contractelor de valoare mică pentru servicii artistice, din bugetul ministerului au fost transferați, pe 29 decembrie 2018, pe contul interpretului Mihai Ciobanu 50.000 de lei. De asemenea, pe contul Direcției generale pentru administrarea clădirilor Guvernului Republicii Moldova, pentru servicii artistice, au fost transferați 100.000 de lei, fără a se specifica evenimentele și persoanele care au prestat servicii.

Raportul arată că pe 13 martie 2019, Î.S. „Moldova Concert” a încasat 80.000 de lei pentru servicii artistice și alte 55.000 de lei pentru servicii comunale. Tot pe 13 martie, SRL Underland Fest a fost plătită pentru servicii artistice cu circa 92.000 de lei. Alte circa 48.000 de lei au mers pentru servicii de cazare și alimentație, iar 58.000 de lei – pentru servicii de transport.

În total, pentru ziua de 13 martie 2019, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a transferat pe contul firmelor menționate mai sus peste 401.000 de lei. Pe 22 aprilie 2019, ministerul a cumpărat bilete de concert în mărime de 68.000 de lei, fără a se preciza manifestarea.

Sute de mii de lei pentru servicii nespecificate

Pe 13 mai 2019, ministerul ar fi plătit 87.000 de lei, pentru servicii artistice, interpretei Geta Burlacu. Artista a declarat pentru JURNAL de Chișinău că este vorba de turneul de Ziua Europei.

„Eu nu am idee, eu atâtea cânt și atâtea joc că nu țin minte pentru care ocazie a fost. Trebuie să văd documentul. Dacă îmi aduc aminte, era un turneu la Strasbourg cu trupa mea de zilele Europei”, ne-a declarat interpreta.

Ziua Europei a fost organizată la Chișinău de Partidul Democrat în Scuarul Catedralei, unde Geta Burlacu a ținut un recital.

Pe 12 iunie 2019, pe contul baritonului Mihai Dogotari au fost transferați circa 195.000 de lei, pentru participarea la Festivalul de muzică clasică în aer liber de la Orheiul Vechi, care s-a desfășurat în perioada 14–16 iunie.

Pe 14 iunie 2019, Moldova Concert a fost plătită pentru servicii de divertisment cu 124.000 de lei – 30.000 de lei pentru servicii comunale, alte circa 60.000 de lei pentru servicii de organizare și 200.000 de lei pentru servicii care nu sunt specificate în raportul de monitorizare.

„Multe șmecherii se fac la Operă și Balet”

Conform raportului din 12 iulie 2019, ministerul a achitat pentru servicii artistice Î.S. Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici” 238.000 de lei și Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu” – 238.700 de lei.

Mihai Muntean, artist al poporului, care a fost anunțat printr-un sms la începutul lunii iulie că nu mai este angajat la Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”, a declarat pentru JURNAL de Chișinău că nu vom afla niciodată pentru care servicii au fost cheltuiți banii care se arată în raportul ministerului.

„Multe șmecherii se fac la Operă și Balet. De exemplu, la Festivalul «Maria Bieșu», care a avut loc la începutul lui septembrie curent, au fost montate două spectacole «Bal Mascat» și «Norma», care nu au fost jucate de 15 ani. Pentru acest festival au fost alocate vreo 4 milioane de lei de la Ministerul Culturii, pentru ce? Pentru ca o dată să aibă loc două spectacole?”, se întreabă artistul.

„Întotdeauna se montează ca să aibă loc mai multe spectacole, să aducă venit. S-au dat banii, s-a făcut hârța-hârța și atât. Despre banii de care vorbiți chiar nu știu. Într-un minister în care doamna ministră spune: «Da, eu nu sunt în tema culturii», de unde vreți să aflați mai multe?”, a adăugat Muntean.

Secretara de stat la Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, Valentina Chicu, a declarat pentru JURNAL de Chișinău că va analiza raportul și va veni cu o reacție.

„Da, din ceea ce spuneți, suma este cam mare, dar chiar în acest moment nu o să vă pot răspunde. Trebuie să văd și eu raportul respectiv și după aia aș putea să mă pronunț. O să văd cine este responsabil și fie că revin cu un sunet, fie că revine altcineva care este mai versat decât mine la acest subiect cu concretizări”, ne-a spus Chicu.

„A fost dificil să obținem publicarea bugetului”

Ala Revenco, fondatoarea Asociației „Părinți Solidari”, ne-a declarat că transparența în domeniul educației lasă de dorit. „Trebuie să bați la multe uși ca să obții publicarea bugetelor și modul cum este cheltuit banul public”, a menționat activista.

„A fost dificil să obținem publicarea bugetului, am sunat chiar și la telefonul de încredere al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării. Am anunțat-o și pe doamna Valentina Chicu, secretar de stat, dar rezultate nu au fost nici după aceste discuții. Într-un final, am dat de persoana responsabilă de achiziții care, timp de o zi, a publicat bugetul și, la câteva zile, raportul de monitorizare a achizițiilor”, a adăugat Revenco.

The following two tabs change content below.
Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Ultimele articole de Carolina Chirilescu (vezi toate)