Ministerul Justiției îngrădește accesul la informație

Foto: anticoruptie.md

Consiliul Superior al Magistraturii îngrădește accesul la informația de interes public prin depersonalizarea deciziilor judecatorești publicate pe portalul unic al instanțelor de judecată. Decizia în cauză a fost criticată de jurnaliști, de reprezentanții societății civile și de avocații din R. Moldova.

CSM a emis la 21 iunie 2016 o decizie prin care a fost aprobat un nou regulament privind modul de publicare a hotărârilor pe portalul unic al instanțelor de judecată instante.justice.md. Dacă până acum puteai afla dacă o persoană este implicată într-un dosar penal indicând numele acesteia la opțiunea de căutare, acum această opțiune a fost exclusă și informația poate fi găsită doar dacă indici numărul și tipul dosarului.

Agenția de Administrare a Instanțelor Judecătorești și Ministerul Justiției și-au argumentat decizia prin faptul că tot mai mulți cetăteni ar avea obiecții legate de dezvăluirea numelor pe portalul instanțelor de judecată. Într-un comunicat emis de MJ se spune că cetățenii invocă prevederile Legii de protecţie a datelor cu caracter personal care, în opinia lor, le sunt încălcate.

Decizia, criticată de președintele CSJ

Decizia CSM a fost criticată de jurnaliști. Subiectul a fost discutat și în cadrul ședinței din 7 februarie a Consiliului Superior al Magistraturii. Președintele Curții Supreme de Justiție, Mihai Poalelungi, a remarcat că, prin depersonalizarea deciziilor judecătorești publicate pe portalul instanțelor de judecată, sunt interpretate exagerat prevederile cu privire la încălcarea datelor cu caracter personal.

„Noi trebuie să luăm atitudine încât portalul să funcționeze. Trebuie să revenim asupra Regulamentului. În cazul dat, este depășită legislația și sunt interpretate extensiv așa-numitele reguli cu privire la încălcarea datelor cu caracter personal. Nu este corectă atitudinea care s-a luat față de depersonalizare. Acolo nu se scrie niciun nume, nimic. Pe site-ul CSJ cum s-au publicat hotărârile, așa se vor publica, indiferent de decizia Agenției de Administrare a Instanțelor Judecătorești sau a Ministerului Justiției. De ce la Curtea Europeană nu se încalcă drepturile omului dacă se publică hotărârile, dar în Moldova se încalcă? În momentul în care ai depus cererea de chemare în judecată și ai intrat în spațiul public, asumă-ți această responsabilitate”, a spus Poalelungi.

Consiliul Superior al Magistraturii a decis să organizeze o ședință comună cu Ministerul Justiției,  Agenția de Administrare a Instanțelor Judecătorești și Centrul Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal. CSM va veni cu o decizie în acest sens la următoarea ședință.

Un impediment pentru avocați

Argumentul Ministerului Justiției precum că accesarea hotărârilor judecătorești după numele și prenumele persoanei ar constitui date cu caracter personal i-a nemulțumit și pe avocați. Uniunea Avocaţilor din Moldova (UAM) a transmis Ministerului Justiţiei (MJ) un demers prin care solicită revenirea la regimul anterior de căutare, argumentând că acest motor de căutare există pe toate portalurile de acest tip din lume. ”Modificările în cauză îngrădesc accesul avocaților la căutarea dosarelor clienților. Avocații sunt puși în situația de a reține în memorie cauzele civile, penale sau administrative doar după numărul electronic al dosarului. (…)Structurile ministerului au menirea să ajute cadrele din sistem, nu să le pună în mod voit piedici”, se spune în demersul UAM.

Este limitat accesul la informații

Ion Guzun, consilier juridic în cadrul Centrului de Resurse Juridice din Moldova, este de părere că, prin depersonalizarea deciziilor judecătorești, este interpretată abuziv Legea privind protecția datelor cu caracter personal. ”Excluderea compartimentului de „nume/prenume” este un regres. Cum să găsim în continuare funcționarii corupți, cum să identificăm deciziile judecătorești în care s-au adus prejudicii bugetului de stat sau local? Este o limitare nejustificată a accesului la informațiile de interes public. Mai mult, lipsa acestor informații reprezintă impedimente pentru avocați, procurori sau părțile în proces pentru a verifica informațiile referitoare la procesele de judecată. Doar nu ai la îndemână numărul dosarului pentru a verifica pe site. Sper mult ca Agenția de Administrare a Instanțelor Judecătorești din cadrul Ministerului Justiției să repună în funcțiune modulele anterioare, iar CSM să modifice de urgență orice act normativ necesar pentru asigurarea transparenței sistemului judecătoresc”, a spus expertul.

La rândul său, Cornelia Cozonac, președinta Centrului de Investigații Jurnalistice, a declarat citată de Media Azi, că decizia de depersonalizare a hotărârilor judecătorești face parte din campania actualei guvernări de a îngrădi accesul presei și al cetățenilor în general la informația de interes public, care ar ajuta la deconspirarea schemelor în care sunt implicați demnitarii și a faptelor de corupție. ”Gestul guvernanților vine în urma investigațiilor jurnalistice și a materialelor critice la adresa funcționarilor, instituțiilor statului, care au fost făcute în ultimii ani. Deci, lor nu le convine ca presa să scoată cât mai mult la iveală, ca presa să monitorizeze ce fac autoritățile și să informeze opinia publică despre cazurile cu probleme și se baricadează, îngrădind pe orice căi accesul jurnaliștilor. Realizările de a deschide cât mai multă informație sunt șterse acum cu buretele, foarte ușor, deși pentru crearea și deschiderea bazelor de date s-au plătit bani din proiecte internaționale”, a relevat Cozonac.

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu