Ministerul Educaţiei promite finanţarea Liceului „Ion Creangă” din Bălţi

Publicarea materialului „Reforma educaţiei fără investiţii: Cine vrea să pună cruce pe liceul de elită din Bălţi?” din 12 martie 2013 a provocat dezbateri, Ministerul Educaţiei nefiind de acord cu faptul că liceul românesc ar fi fost supus vreodată pericolului de a fi lichidat. Această opinie aparţinea întregului corp didactic al instituţiei, dar şi rectorului Universităţii „Alecu Russo” din Bălţi, Gheorghe Popa, în momentul investigării acestui caz.

Ministerul Educaţiei, printr-un comunicat plasat pe site-ul său oficial, chiar în ziua publicării textului menţionat, respinge categoric informațiile apărute în articolul respectiv.

Astfel, Ministerul Educației susţine următoarele: „Liceul teoretic regional „Ion Creangă” din cadrul Universităţii „Alecu Russo” din municipiul Bălți nu este în pericol de a fi închis, așa cum este sugerat în articolul din „Jurnal de Chișinău” și nici nu a fost vreodată. Acesta va continua să fie susținut financiar din bani publici, potrivit HG nr. 563 din 11.08.1995. Liceul „Ion Creangă” era finanțat, până acum, din același buget cu Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți. În contextul autonomiei financiare universitare, Ministerul Educației delimitează bugetele acestor două instituții de învățământ. Precizăm că Ministerul Educației a inițiat procesul de separare a bugetului Liceului „Ion Creangă” de cel al Universității „Alecu Russo”. Ministerul Educației își reconfirmă suportul pentru liceele clasice din R. Moldova, așa cum este „Ion Creangă” din Bălți.”

Angelina Olaru

 

The following two tabs change content below.