Ministerul Economiei vrea să calmeze spiritele: „Livrările energiei electrice nu vor fi stopate”

retele-electrice-gazetadenavodari.ro_

Cetăţenii Republicii Moldova vor fi asiguraţi în continuare cu energie electrică în proporţie de 100%, susţine Ministerul Economiei, care informează că gestionează situaţia din sistemul energetic şi este în contact permanent cu întreprinderile specializate în furnizarea energiei electrice pentru a soluţiona toate problemele apărute în sector, transmite ipn.md.

Ministerul Economiei califică declaraţiile unor agenţi economici, specializaţi în furnizarea energiei electrice către consumatorul final, provocatoare, care pot fi etichetate drept presiuni asupra unor instituţii, implicate în elaborarea şi aprobarea unor noi tarife la energia electrică.

Ministerul consideră că, ţinând cont de ultimele evoluţii social-economice şi politice din regiune şi ţară, cerinţele de ajustare a tarifelor la energia electrică şi gazele naturale, parţial, sunt justificate. Dar argumentările pentru aceste ajustări sunt unilaterale, bazate pe promovarea intereselor corporative ale întreprinderilor, fără a lua în considerare toţi factorii macro şi micro economici, care influenţează procesele politico-economice din regiune şi ţară.

Pentru depăşirea situaţiei create, Ministerul Economiei desfăşoară consultări cu toţi partenerii pentru elaborarea unor măsuri eficiente de depăşire a situaţiei din sectorul energetic, ţinând cont atât de interesele cetăţenilor, cât şi a agenţilor economici. Mai mult, Ministerul Economiei consideră că la elaborarea şi stabilirea unor noi tarife la resursele energetice, interesul cetăţeanului trebuie să fie dominant.

Recent, întreprinderile „Red Union Fenosa” şi „Gas Natural Fenosa Furnizare Energie”, care fac parte din Grupul „Gas Natural Fenosa”, ce deservesc circa 70% din teritoriul ţării, au anunţat că au fost avertizate de către Întreprinderea de Stat Energocom, care se supune Ministerului Economiei, că ar putea reduce până la 40% din alimentarea cu energie electrică din cauza amânării plăţilor pentru energia furnizată. Încetarea de alimentare ar putea fi efectuată chiar de astăzi,1 iulie, aşa cum a fost indicat întreprinderilor „Gas Natural Fenosa” în aceeaşi scrisoare.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)