Ministerul de Interne va dispărea

REFORME // Guvernul îşi propune să reorganizeze mai multe ministere şi instituţii de stat până în 2014

Ministerul Afacerilor Interne va dispărea în următorii trei ani. Cel puţin aşa prevede Planul de acţiuni pentru anii 2011-2014, aprobat săptămâna trecută de Guvern. În locul acestui minister, va apărea altul – cel al Administraţiei şi Internelor. Restructurări se aşteaptă şi în alte ministere şi instituţii de stat.

De asemenea, în viitorul apropiat, Executivul îşi propune să lichideze judecătoriile economice şi cele militare, să limiteze sau chiar să retragă imunitatea deputaţilor şi a judecătorilor şi să privatizeze mai mult întreprinderi de stat.

În agenda Guvernului pentru anul 2013 este prevăzută asigurarea liberei circulaţii a cetăţenilor moldoveni în spaţiul european.

Poliţia trece în subordinea primăriei

Una dintre cele mai importante reforme pe care şi le propune spre realizare actualul Executiv (în cazul în care va reuşi să activeze patru ani – n.r.) ţine de demilitarizarea şi restructurarea Ministerului Afacerilor Interne (MAI). Reformele la această instituţie vor începe chiar de anul acesta şi se vor sfârşi în 2014 cu transformarea „ministerului poliţiei”, într-un minister al Administraţiei şi Internelor, după modelul românesc.

Primele acţiuni care urmează a fi întreprinse în acest sens prevăd  atribuirea unor competenţe mai largi administraţiei publice locale în finanţarea, numirea conducerii şi formarea statelor de personal ale poliţiei locale, precum şi finanţarea serviciilor desconcentrate ale carabinierilor. Până în anul 2012, poliţia locală urmează a fi subordonată primăriilor.

CCCEC va fi reorganizat

Schimbări importante se aşteaptă şi la alte ministere şi instituţii de stat. Guvernul îşi propune să lichideze autorităţile publice cu un grad redus de eficienţă, cum ar fi Biroul Relaţii Interetnice. Restructurări serioase vor avea loc la Ministerul Educaţiei, Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene şi Ministerul Culturii. Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei va fi reorganizat cu transferarea unor funcţii către Ministerul Finanţelor şi MAI.

 

Agenţia „Moldsilva” va fi transferată în subordinea Ministerului Mediului, Agenţia Relaţii Funciare şi Cadastru va fi transferată în subordinea Ministerului Agriculturii, iar Agenţia Rezerve Materiale va trece în subordinea Ministerului Administraţiei şi Internelor. De asemenea, Guvernul îşi propune să introducă în toate ministerele o nouă funcţie, cea de secretar de Stat.

 

Judecătoriile economice vor fi lichidate

 

Cât priveşte reforma în domeniul justiţiei, Planul de acţiuni al Guvernului prevede lichidarea judecătoriilor specializate. Astfel, pe parcursul acestui an, ar trebui să dispară judecătoriile economice şi cele militare. De asemenea, se propune limitarea sau chiar lichidarea imunităţii judecătorilor (şi a deputaţilor – n.r.), dar şi majorarea salariilor acestora. În acelaşi timp, Executivul îşi doreşte reducerea numărului de judecători ai Curţii Supreme de Justiţie şi stabilirea unor criterii clare de selectare, numire şi promovare a judecătorilor.

Se prevăd schimbări şi în modul de numire şi de destituire a procurorului general. Acesta va putea fi numit pe un termen îndelungat, fără posibilitatea de a fi desemnat pe un nou termen.

Scopul pe care îl urmăreşte Guvernul prin toate reformele din justiţie este reducerea numărului cererilor depuse la CEDO cu 25 la sută.

Vine era privatizărilor

În domeniul economiei, statul îşi propune să se concentreze în următorii ani pe deetatizarea activelor de stat prin privatizare sau transmiterea în gestiunea unor companii străine a activelor întreprinderilor cu cotă majoritară de stat, pentru o administrare mai eficientă. O asemenea soartă ar putea avea Î.S. Căile Ferate ale Moldovei.

Începând cu anul viitor, Guvernul vrea să introducă şi cota unică la impozitul pe venit în mărime de 10-12% pentru persoanele juridice.

În schimb promite reducerea numărului de impozite şi taxe, prin consolidarea acestora şi micşorarea numărului de controale din partea Fiscului.

În scopul stimulării producţiile locale, Executivul îşi mai propune să reducă taxele vamale la importul de materii prime, materiale auxiliare şi echipamente tehnologice şi să majoreze taxele vamale pentru produsele finite din import, direct competitive cu cele autohtone.

Veşti proaste pentru funcţionari, poliţişti şi militari

Pe poliţiştii şi militarii care urmează să iasă la pensie îi aşteaptă surprize. Executivul îşi doreşte să majoreze treptat vârsta de pensionare pentru toate categoriile de angajaţi până la nivelul vârstei generale de pensionare stabilite (57 de ani – femei, 62 de ani – bărbaţi – n.r.).

Tot în următorii ani se va stabili o modalitate unică de calculare a cuantumului pensiei pentru toate categoriile de asiguraţi, în funcţie de contribuţiile achitate în sistemul public de asigurări sociale.

Veşti proaste îi aşteaptă şi pe funcţionarii de stat cu salarii grase. Pentru a evita situaţii în care unii directori de instituţii de stat să aibă salarii de zeci de mii de lei, Guvernul va elabora un registru al sporurilor şi suplimentelor la salariul de funcţie, acordate angajaţilor din sectorul bugetar.

Cât priveşte luxoasele spitale ale MAI, Ministerului Apărării şi CCCEC, acestea urmează a fi transferate în gestiunea Ministerului Sănătăţii.

Guvernul promite, în 2013, călătorii fără vize în UE

Printre cele mai importante obiective pe care şi le propune Guvernul Filat în domeniul politicii externe este cel de asigurare a liberei circulaţii în spaţiul UE pentru cetăţenii moldoveni până în anul 2013.

 

Iar în problema transnistreană, statul vrea în primul rând intensificarea eforturilor în vederea transformării actualei operaţiuni de menţinere a păcii într-o misiune multinaţională de observatori civili sub mandat internaţional şi promovarea obiectivului ce ţine de retragerea forţelor militare ruse de pe teritoriul Republicii Moldova.

Mariana RAŢĂ

The following two tabs change content below.