Ministerele cu cele mai mari restanţe la capitolul implementării Acordului de Asociere cu UE

DSC_1163f.nadea roscovanu

Foto: Nadea Roşcovanu

Ministerul Economiei a prezentat în cadrul unei conferinţe de presă susţinută marţi rezultatele implementării prevederilor Acordului de comerţ liber, aprofundat şi cuprinzător pe întreg teritoriul R. Moldova, demonstrând că acesta nu pune deloc în pericol producătorii din R. Moldova, ci dimpotrivă permite mărirea cotelor de export pe piaţa UE a unor produse. Calmâc a afirmat că în 2015 a fost înregistrată o creştere a exporturilor în UE. Potrivit aceluiaşi ministru, cele mai multe restanţe la capitolul implementării prevederilor acordului respectiv le-a înregistrat Ministerul Mediului şi cel al Agriculturii şi Industriei Alimentare.

“Pentru R. Moldova este important să redresăm situaţia până la reuniunea Consiliului de Asociere dintre R. Moldova şi UE. Ministrul Economiei, Octavian Calmâc, a menţionat că în ce priveşte implementarea Acordului de comerţ liber, aprofundat şi cuprinzător pe întreg teritoriul R. Moldova, a directivelor europene în legislaţia R. Moldova, precum şi ultimele evoluţii în relaţia cu raioanele din stânga Nistrului, cota de export a R. Moldova către UE a crescut de la 49% la 62,1%, înregistrând o creştere de 13 la sută comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2014.”

“În acelaşi timp, nu observăm o creştere a importurilor din UE în R. Moldova, ceea ce înseamnă că îngrijorările unor oponenţi ai implementării acestui acord nu sunt justificate. Nu avem înregistrate importuri masive de produse care ar concura direct cu produsele din R. Moldova. Aş vrea să evidenţiez anumite rezultate privind valorificarea cotelor ce ţin de produsele cele mai sensibile în UE. În 2015, avem la toate categoriile valorificări considerabile de cote: la struguri de masă, la cele 10000 de tone de care beneficiază RM, au fost exportate 9400 de tone, pentru exportul de mere nu a fost un an rezultativ, au fost acoperite doar 2%, 745 de tone, la cota de 40000 de tone, au fost exportate 6200 de tone din cota de 10000 de tone alocate R. Moldova.

Rezultatele sunt mult mai bune atunci când este vorba de cotele flotante, în special în cazurile în care R. Moldova poate exporta mai mult de cotele stabilite iniţial. Astfel, la grâu au fost exportate 178 500 tone cu 238% mai mult decât cota stabilită iniţial, 75000 de tone, la orz, porumb, de asemenea. Pe moment, R. Moldova nu beneficiază de dreptul de a exporta produse animaliere în UE, cu excepţia mierei de albini şi a caviarului, care este produs în partea stângă a Nistrului.

Cele mai multe restanţe sunt la Ministerul Mediului, la Agenţia pentru siguranţa alimentelor, Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare.

În urma unui proces de negocieri cu participarea experţilor din Transnistria, începând cu 1 ianuarie 2016, am reuşit în baza unor condiţii, să extindem aplicarea acestui acord şi pentru agenţii economici înregistraţi temporar sau permanent în Transnistria. Aceştia sunt obligaţi să treacă exact aceleaşi proceduri prin în structurile guvernamentale ale R. Moldova, în caz contrar sunt lipsiţi de regimul preferenţial.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)